Komma till rätta Med En Son Som Aldrig Säger 'jag Älskar Dig'

Min son är 5 år gammal. Han är dum och känslig, snäll och försiktig. Han är min förstfödde. Jag älskar honom. Jag säger till honom att när jag ser honom i morgon när han går till skolan, när jag säger godnatt, och blåste hela dagen, några fler gånger. Jag kan räkna på en hand hur många gånger han har sagt det till mig.

Normalt är detta inte bry mig. Jag vet att han älskar mig. Hans ögon lyser upp och han springer till mig, delightedly kallar för "Mamma!" när vi har varit varandra i mer än 20 minuter. Han sträcker sig efter min hand instinktivt när han är rädd eller ledsen. Han får mig att utarbeta ritningar med monster och hjärtan och planeter. Han litade på mig.

Men, ibland, jag vill verkligen höra det.

För ungefär ett år sedan, kanske en vecka eller två efter hans syskon föddes, gick han igenom en mini-scen där han skulle säga, "jag hatar dig." Första gången han sa det, dolk som sticker ut ur mitt hjärta, jag lugnt och sansat förklarade att de var starka ord och de såra mina känslor. Han verkade förstå.

Sedan, ett par dagar senare var vi på väg hem från skolan. Min dotter hade nyligen fått några nagellack för hennes födelsedag. Min son ville ha några. Jag sa till honom att han skulle få be min dotter, eftersom det var hennes. Från baksätet kom lite otydligt mumlande, och sedan, klart och tydligt: "jag hatar dig." Vi hade bara dragit in på uppfarten. Jag ordlöst öppnade bildörrar, unstrapped alla, fört barnet inuti och gav honom till min man, gick upp till vårt rum och snyftade. Snyftade och snyftade och snyftade. Jag kunde inte dra det tillsammans. Jag kände det som att allt jag gjorde var att ge näring, värme, kärlek. Födelse. Jag behöver inte ett "tack" eller ett "jag älskar dig", men "jag hatar dig"?

Äntligen, efter en väldigt lång tid, kom jag på nedervåningen. Jag kände att jag hade nått en punkt där jag kunde prata lugnt med min son om det. Men, så fort jag såg honom, smärtan av att det slog mig på nytt. Tårar strömmade ner för mitt ansikte. Min son var rädd, skakad. Han hade nästan aldrig sett mig gråta. "Jag är ledsen!" han gnällde. "Gråt inte!" Men det är inte vad jag behövde höra. Jag behövde höra att han älskade mig.

Flera dagar senare hade jag stoppade honom och var på väg att lämna rummet. Så jag klättrade ner från sin säng, han sa: "Mamma, jag gjorde ett misstag. Jag sa att jag hatade dig? Det var ett misstag." "Jag vet att det var", sade jag.

Han slutade sade: "jag hatar dig" efter det, men "jag älskar dig" inte ta dess plats. Min dotter är lösare med frasen ("Mamma! Jag behöver se dig!" "Inte nu, jag är i badrummet." "Men jag looooove you!"). En gång vid läggdags, hon spontant sagt hur mycket hon älskade en av våra släktingar. Min son bekymrade och sade, "jag vet inte om jag gör." Kärlek är knepigt. Hur förklarar du det? Han är en logisk pojke, och han tycker mycket djupt. Vad är kärlek?

Jag kände som att jag hade ganska mycket flyttas förbi behöver verbal bekräftelse från honom om hans kärlek till mig. Men då, måndag hänt. På måndagar min man brukar droppar min dotter iväg på skolan samtidigt som jag släppa ut min son (unhelpfully, deras skolor är i motsatta riktningar). Jag släpper henne på hennes återstående skolan två dagar och jag är alltid den som plockar upp henne, och hon blir upprörd av förändring i rutin. Som min son och jag var på att dra ut på uppfarten, vi kunde se hennes ansikte tryckt mot fönstret och kunde höra henne gråta högljutt. Jag sade till min son, "att Hon känner mig verkligen ledsen. Det är svårt för henne när Pappa droppar bort henne." Han sade, "jag som Pappa." Och sedan, "jag som Pappa mer än du." Aj då.

Jag sa lugnt, "Det är inte så trevligt. Det gör ont mina känslor." Han blev nervös och sa, "jag menar, jag vet inte. Jag gillar er båda. Jag vet inte vem jag gillar mer." I mitt huvud tänkte jag, "Ut? Riktigt, liksom?" (Och kanske, kanske, skuldmedvetet, lite, "Du behöver inte vet som födde dig grabben!") Högt sa jag, "Du behöver inte som någon av oss bättre."

Jag låter det gå, och vi fortsatte vår bilfärd. Men jag verkligen, verkligen ville höra honom säga det. Varför var det så svårt? Han kan säga att han älskar Ninja Turtles och nya markörer och Diego ' s Rescue Pack, men han kan inte säga det till mig? Efter ett par minuter, sa jag, "jag älskar dig. Jag älskar verkligen dig en hel del. Jag vet att du inte gillar att säga det, men jag vet att du älskar mig också."

Jag tittade på honom genom backspegeln. Han böjde sitt huvud åt sidan som om han var på väg att skaka den inte. I stället, såg han upp och nickade med tårar i hans ögon. Han nådde sin hand ut från den bakre raden av minibuss—det fanns inget sätt för våra händer skulle touch. Jag kom tillbaka också och då, och citerar Super Vänner sade, "jag kan inte...nå...dig." Vi båda skrattade. Nu var det gjort. Han ville inte säga det—men jag visste. Jag vet.

ADVERT

Lägg till din kommentar