Folkhögskola Är Ett Alternativ, Inte En Nödvändighet

Nyligen min man och jag diskuterade att vi ska börja spara för våra barn högskola medel. Varken går i skolan ännu, men det är aldrig för tidigt att börja spara. Efter alla, i 15 år, vi kommer inte att ha $60,000 som ligger runt för att betala för vår dotter att gå och inte heller kommer vi att ha en annan 60 grand följande år för vår son. Det är dags att börja spara då, eller hur?

Utom...

Jag tror inte mina barn har att gå på college. Jag tror inte att alla barn gör och jag tror alldeles för mycket press läggs på elever och föräldrar att få sina barn där.

College är inte be-all and end-all lösning till ett problem. Många av mina före detta klasskamrater kan intyga att det faktum att ha en högskoleutbildning inte garantera att du kommer att få ett jobb efter examen. Det är inte hur världen fungerar längre, och det borde inte ha varit hur världen fungerade i första hand. Jag förväntar mig att mina barn för att hålla sina egna lampor på när de är ute i huset, men college är inte det enda sättet att göra det hända. College är ett val, inte en nödvändighet.

Naturligtvis högskola är bra för vissa yrken. Om du vill vara en advokat eller en psykolog eller en läkare, du behöver särskild utbildning i dessa områden. För dessa jobb, du behöver gå på college.

Men vad händer om du vill vara en konstnär eller en författare eller en bilförsäljare? Dessa yrken fylla hjärtan och sinnen av tusentals människor med stolthet och prestation och tillfredsställelse. De som arbetar i dessa, och liknande, fält må bra om sig själva eftersom de gör vad de älskar. Du behöver inte gå till ett universitet för att känna stolthet i ditt arbete.

Och vad om rörmokare eller elektriker eller avfallshantering proffs eller andra mer hands-on karriär? Visst, för en del av dessa jobb måste du gå till skolan för att lära dig ins och outs av fältet, men du behöver inte gå 40 000 kr (eller mer) i skuld för att lära sig hur man gör dem. Du kan gå till en handel skolan eller ens börja längst ner, lär dig när du går, och klättra upp för stegen. Och några av dessa jobb är betydligt mer lukrativa än de du är skyldig att gå till college för.

Det har sagts att en stor anledning att åka bort till college är för "upplevelse", men är erfarenhet på väg bort från hemmet och bor i sovsalar verkligen värt att gå in försvagande skuld? Du kan lika gärna få en liten lägenhet med några vänner efter gymnasiet och har ett liknande "erfarenheter" som inte kommer att sätta dig i hålet tusentals dollar.

Högskola var bra för mig. Jag gjorde några livslångt vänner, träffade min man, och fick veta vem jag var. Men var det värt skulden jag är i nu? Jag är inte säker. Om jag kunde gå tillbaka i tiden, det är svårt att urskilja om det var "rätt" val för mig. I det ögonblick verkade det som om det var det bästa att göra för när jag var på i livet, men kanske borde jag ha listat ut en billigare väg till utbildning och mognad. Med facit i hand kanske inte kan hjälpa mig, men det kan hjälpa mig att styra mina egna barn på den karriär som de ska välja.

Jag kommer att stödja mitt barn i vad de väljer att göra—högskola, yrkesskola, som lever i en art kommun, vad det nu kan vara. Jag vill bara att dem ska vara glada, och gå till college, om inget annat, inte garantera.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar