Stänga Ett Sorgligt Kapitel I Min mammas Liv Och Hitta En Regnbåge

För två år sedan, fick jag uppgiften att städa ur min mors hem i Florida. Hon hade fått diagnosen Alzheimers sjukdom för ett par år innan. När vi insåg hur allvarlig hennes minne fanns problem, vi gav henne mindre än en vecka för att säga adjö till sina vänner och sitt liv innan vi förde henne ut i Florida och i min systers hem i New York. Med undantag för ett årligt besök för att se hennes vänner, huset stått tomt.

Lyckligtvis, jag ville inte kliva in i en mardröm i ett hem med årtionden av saker squirreled undan i garderober och lådor. Jag gick in i en visa huset, minutiöst och vacker. Det var hjärtskärande för mig. Kunde vi ha fått hennes hjälp? Hon kunde ha stannat för en mer vinter? Man lär sig efter det faktum att låta en sjuk eller döende älskade behålla så mycket av sitt gamla liv för så länge du kan är en gåva till dem.

Men även om min mamma var en neatnik och en purger, det var fortfarande en hel del arbete att göra. När mina föräldrar köpte huset för 15 år innan hade det varit en byggare modell och var vackert inredda och möblerade. Min pappa dog ganska snart efter att köpa den, och min mamma var tvungen att skapa sig ett liv för sig själv, ensam och långt från hennes fem barn. Hon gjorde ett fantastiskt jobb och hade en trevlig grupp av vänner. Hon var med i en bokklubb, och hon reste, hon spelade golf och hon besökte sina barns familjer ett par gånger per år. Under denna tid var jag växer min egen familj och fann att besöka sin svårt, särskilt på ett hus där varje rum öppnade på hennes pool däck. Så att jag sällan gick.

Mina syskon och jag trodde att det skulle vara bäst att sälja sitt hus inredda. Jag bröt ned projektet i tre komponenter: saker att skänka, som fyllde garage, saker att kasta ut, som fyllde uppfart, och saker att skicka mina syskon och mig själv, som fyllde fem stora lådor. Jag tillbringade tre 16-timmars arbetsdagar dela och dra i hennes tillhörigheter i dessa högar.

Det var en vacker, smärtsam och ensam i processen, och en del av mig tyckte om ensamheten i det. Jag skulle kunna gå genom mina föräldrars grejer, titta på konst de samlas och minnas och sörja ett annat kapitel stängt av en bok som jag aldrig trodde skulle sluta. Jag njöt av inramade foton som min mamma hade placerat runt huset för henne och min pappa, mig och mina syskon och våra familjer.

Jag kom över en scrapbook–som en baby skryta bok, men för vuxna. Det innehöll information om alla våra prestationer: jobbannonser, rättsfall som vann och konst visa inbjudningar. Om det var en uppskrivning i tidningen eller någon annan utmärkelse, så skulle hon band det i boken. Jag kan föreställa mig hennes visa det för sina vänner. En annan del av mig, den del som hade ett par glas vin efter att ha arbetat på det här jobbet varje natt, ville min syster hade kunnat följa med mig. Det skulle ha varit roligare och lättare, och vi kunde ha skrattat och gråtit tillsammans.

Det krossade mitt hjärta att se bevis på hur det måste ha varit för en kvinna bokstavligen förlora sitt sinne för att prova att bo i huset oberoende av varandra: de lådor som är fulla av böcker om minnesförlust, arbetsböcker minne pussel, burkar av vitaminer för att hjälpa till att främja hjärnans hälsa, anteckningar till sig själv. Hon berättade aldrig för någon. Tittar vi tillbaka ser vi förstås borde ha känt till.

En av mina bröder och jag hade skickat min mamma digitala fotoramar fylld med bilder av våra liv. De var som saknas—förmodligen kastat ut eftersom hon inte vet hur man arbetar med dem. Jag märkte att hennes värld blev mindre, hon måste ha varit att effektivisera sina tillhörigheter, att skapa en minimalistisk miljö där hon kan hålla koll på saker och ting lättare. I hennes kök var en stor, inramad tavla som hon hade bett mig att göra för henne att skriva ner sina saker att göra. "Vävnad" var fortfarande skriven på tavlan från två besök sedan.

Som påsar med skräp och donation högar växte, drog jag saker att sätta i fem lådor för oss. Dessa var saker som jag inte trodde mina syskon kanske vill ha, saker för sentimental och värdefulla att ge bort. Jag undrade vad man ska göra med familjen bilder som vi alla plikttroget skickat till min mamma varje år. Ge dem tillbaka till uppdragsgivarna?

År sedan, när min mans mormor dog, min mor-in-law blev nedsänkt i samma projekt som jag nu befann mig. Hon skickade mig en låda med en Tiffany tulpanvas att min man och jag hade gett till sin farmor för många år sedan. Även om detta var en gåva som var mer i hennes smak än mig, jag har hållit på det. Varje gång jag ser på det, jag tänker på Farmor Lundar och hur snäll hon var för mig.

Jag tänkte att min svärmor var på något, så jag gjorde detta med gåvor som hade gett till min mamma. Min mor var mycket artistisk, så jag skickade henne något jag gjort eller köpt i en butik eller i ett galleri. Ibland har hon visade dem och ibland har jag aldrig sett dem igen. Om hon inte gillar något, att hon inte håller det.

©Kathleen Thometz

Jag var glad att upptäcka, undangömt på en hylla, ett härligt glas regnbåge som jag hade gett henne snart efter att min pappa dog. Jag hade hoppats att när hon tittade på det, hon skulle tänka på honom och det skulle göra hennes leende. Kanske det gjorde, eftersom det inte går vägen för tavelramar eller några av mina andra presenter. Jag var så glad över att kunna ge henne rainbow hem att jag satte den säkert i min carry-on väska, inte anförtro den till avlastare för att komma hem säkert. Nu, när jag ser det undangömt på en hylla, jag tänker på min mamma och jag ler.

ADVERT

Lägg till din kommentar