Ständig Trötthet Och Konstant Smärta Konsumerar Min Värld — Här är Varför

Att göra varje aspekt av ditt liv en konsekvent kamp för att upprätthålla en viss kvalitet i livet som kräver timmar av till synes självisk men avgörande egen hand?

Samtidigt som försöker att vara en omtänksam och snäll mor som försöker med varje uns av energi inuti henne att inte röra hennes barn upp med sin hälso-och sjukvård frågor?

När jag berättar för någon om min sjukdom, jag förväntar sig att svara med "Du är för ung" eller "Du ser inte sjuk, du ser så bra." Eller kommer de att fråga mig om jag har försökt att lägga till gurkmeja min kost eller kommer vegan.

Jag får ofta höra från folk att de inte kan föreställa sig hur det är att leva med kronisk sjukdom och vara en ensamstående förälder att ett litet barn. Hur gör jag det? Hur gör jag så mycket?

Jag tar det dag för dag, vecka efter vecka och månad efter månad.

Jag fick inte ett val. Jag är 1 av 4 kvinnor i Kanada som lever med en form av artrit.

Den vanligaste formen av artrit är artros, som ofta förknippas med ålderdom eller skada. Reumatoid artrit, dock, är en autoimmun sjukdom som effekter 1% av befolkningen, och mycket mer än bara dina leder.

Eftersom RA är en autoimmun sjukdom, immunförsvaret felaktigt angriper synovium–en vätska som smörjer lederna som gör det tjockare. Detta skapar inflammation, vilket resulterar i smärta, trötthet, rörlighet, och så småningom kan resultera i missbildningar i lederna. Det kan skada brosk, elastisk vävnad som täcker ändarna på benen i en gemensam, liksom benen på sig själva. Över tid finns det en förlust av brosk och det gemensamma avståndet mellan ben kan bli mindre. Lederna kan bli lös, instabila, smärtsamma, och förlorar sin rörlighet. Eftersom RA kan också påverka kroppens system, till exempel hjärt-eller andningsorganen, det kallas en systemisk sjukdom. Systemisk betyder "hela kroppen".

Det är inte din mormors artrit.

Så vad är det att leva med en obotlig sjukdom med missuppfattningar bakom den beslöjade i en osynlig mantel? Samtidigt som ser ut som en frisk och levande 32-årig mamma?

Det är en kamp som drivs av kärlek... och kaffe.

Jag behövde inte tänka mig att detta skulle vara mitt liv på bara 29, men om det är något jag har lärt mig, det är att saker och ting går sällan som planerat. Innan min diagnos, jag hade inte mycket av en plan. Nu planerar jag ut på min dagliga aktiviteter i en lista för att hantera moderskapet med kronisk trötthet, ibland timme för timme. Även fortfarande, att jag inte ofta har dagar jag kan avsluta allt på min att göra-lista, även om det var så enkelt som dusch, ta ut sopor, diska och tvättservice. Kronisk trötthet har gjort mig en kronisk procrastinator.

Jag är tacksam för de stunder jag märker att min son fått sin självständighet som han växer. Jag avskyr när folk säger till mig att vara tacksam för nu eftersom tiden går så fort. Skuld av en kroniskt sjuk ensamstående mamma är enorm. Jag vill vara glad för min enda barn växer upp fort? Naturligtvis inte–jag vill njuta av varje ögonblick. Men min varje ögonblick är helt annorlunda än den genomsnittliga personen. Min energi inte matchar en vanlig 32-åriga mor, även om hon arbetar heltid. Trötthet och trötthet är olika.

Den onda cirkeln av kronisk sjukdom har ofta inga varningsskyltar.

Min son var fortfarande i en barnvagn och blöjor när jag fick diagnosen. Jag minns hur svårt och smärtsamt det är att lyfta eller haka av barnvagnar med artros händer ... Men jag kom ihåg hur jag brukade kalla det min rullator, och det på något sätt gjort saker och ting lättare. Jag minns hur jag älskade det eftersom jag kunde sätta allt som krävs för att kunna bedrivas på det. Jag skulle kunna stapla matkassar på det. Mina axlar visste inte hur mycket jag skulle sakna det som min son växte ur vagnen ålder och som min artrit framskrider.

Det är nu för honom att säga att han önskar Pappa var runt så att han kunde bära honom–han vet att Mamma inte kan på grund av hennes artrit.

Jag är rädd för honom att fånga en förkylning från sina klasskamrater eftersom jag förmodligen kommer att få det sämre än honom med min nedsatt immunförsvar.

Sjukdomar har gjort mig mycket organiserad.

Jag måste planera varje vecka sysslor runt min RA. En dag för mat, en dag för tvätt, en dag för städning, en dag för läkarbesök, undersökningar eller behandlingar, dags för gymmet. Jag kan ofta bara hantera en stor aktivitet i en dag för mig att spara min energi för egenvård och min son. Det kan vara så enkelt som att en resa till mataffären eller träna på gym.

Helgerna innan brukade vara för att gå på konserter, fester, datum, utflykter, middagar–vad jag ville göra, jag skulle kunna göra det. Jag hade vänner runt omkring, att jag kunde stanna uppe sent, jag kunde dricka, jag hade pengar, jag hade den förmågan.

Jag spendera alla mina pengar på min hälsa, min son, och min ständigt stigande räkningar. Jag har till budget just när man bor på funktionshinder betalningar.

Nu helger är för en lång period av vila för att ladda min inre batteri. Egenvård som tar upp mest av min fritid för om jag hoppar över det, jag hoppar över den avgörande betydelse det har för min hälsa som jag måste ta för att bekämpa min kroniska sjukdom och vara den mamma jag behöver vara.

Jag längtar efter roliga, men vet också konsekvenserna av roliga kan vara en dag eller två av handikappande kronisk smärta och trötthet. Även om jag har tid att gå ut, det är energi jag behöva offra för allt annat jag har att göra under veckan. Att vara kroniskt sjuk ensamstående mamma är att vara kroniskt upptagen av att leva med reumatoid artrit är en 24/7 slaget.

Områden av Inre Kamp

Mina tankar och känslor ständigt umgås med mig, ofta med stunder av skuld, stress och ensamhet. Att leva med kronisk trötthet har blivit ett meningen känsla kroniskt skyldiga att jag inte gör tillräckligt, jag är inte tillräckligt. Ändå är jag nog. Depression går ofta hand i hand med reumatoid artrit.

Att leva med en osynlig sjukdom levereras med en rejäl dos av dom från dem som inte förstår den drastiska konsekvenser artrit har på någons liv, särskilt i en yngre ålder. Det gör det svårt att bygga relationer med andra. Inte många vill umgås med den sjuka flickan. Mitt utseende och mina tatueringar samla på mig en hel del uppmärksamhet, men när jag väl dela att jag är kroniskt sjuk, att uppmärksamhet ofta bleknar bort. Det är ensamt. De flesta av mina nuvarande vänner är också kroniskt sjuka.

Att bli sjuk vid en så ung ålder förstörde mitt självförtroende. Kronisk smärta och trötthet har lett mig till några mörka tankar. Jag har fallit för min rock bottom, men jag visste att den enda som kunde få mig ur det var jag, och jag var tvungen att eftersom jag var också den enda att leta efter min son. RA lärt mig hur jag ska hålla ut. Det lärde mig att beundra min styrka och motståndskraft. Det gjorde mig till den jag är idag, viktigast av allt en bra mamma.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar