Vänligen Känn dig inte Ledsen För Mig på Grund Av Min Sjukdom

Min sjukdom har inget botemedel. Jag är ansvarig för att kontrollera mitt blodsocker flera gånger om dagen, administrera korrekt dosering av insulin, och räkna varje gram kolhydrater jag äter.

Ärligt talat, min sjukdom är ansträngande. Om jag inte kontrollera mitt blodsocker, jag ringer försäkringsbolaget att kämpa ännu en annan sky-hög medicinsk bill. Om jag inte injicera insulin för att korrigera ett högt blodsocker, jag ifrågasätter hur hårt och länge jag motionerade på morgonen och vilken inverkan det kan ha på min sjukdom senare på dagen. Om jag inte andra att gissa hur många kolhydrater är i bit pizza jag åt bara, jag lyssnar till en annan person frågar mig om jag ens ska äta som bit pizza.

Om jag inte hålla mitt blodsocker under kontroll, och de långsiktiga konsekvenser detta kan leda till blindhet, amputation av fötter eller ben, njursvikt, vissa cancerformer, hjärt-problem, depression, sexuell dysfunktion, och en massa andra frågor. Det är mycket att bära varje dag, att veta att varje val jag gör—från hur mycket sömn jag får, vad jag äter, när och hur jag tränar för att dosera insulin—är en punkt för liv eller död.

Du skulle inte veta genom att titta på mig att jag har Typ 1 diabetes. Jag ser ut som de flesta andra mammor: hår i en messy bun, yoga byxor, och kaffe i hand. Jag tvista mina barn, vagn dem till deras aktiviteter, och torka deras näsor. Jag är egenföretagare som författare, och jag tillbringar mina dagar jonglering e-post, sortera tvätt, klottra ner nya idéer, och att bryta upp ett syskon argument. Min man kommer hem på 6 p.m. och sedan läggdags dans som vi refererar till som "helvetet tid" börjar. Vi kollapsa på soffan på 9:00 om vi har tur, och titta på meningslösa tv. På utsidan ser jag ganska normal.

När människor får veta att jag har diabetes, antingen för att de inte plats insulinpump klippt till min byxor eller för att de ser mig kolla mitt blodsocker, jag träffade en massa förutsägbara frågor och kommentarer. Jag hör skräckhistorier av en stor farbror som hade sitt ben amputerat eftersom han bara inte kunde ge upp att dricka läsk. Jag frågade om jag kan "ta bara piller." Några berättar att de kan aldrig, någonsin, någonsin förstå att injicera sig själv eftersom nålar är bara så skrämmande. Andra ifrågasätter min kost eller anta att jag inte konsumerar allt socker. Jag har välmenande bekanta som försöker sälja mig speciell vibration och växtbaserade kosttillskott, eller de budskap mig en artikel om en lovande-klingande "bota". Vissa berätta allt om sina otroliga kiropraktor som kan "bota" mig. En person sa, "åtminstone är det inte cancer!" Vissa lean in och fråga, i en viskning, "Hur mår du?" och "Är ditt blodsocker under kontroll?"

Att hålla blodsocker under kontroll är lika enkelt som att hålla en 2-åriga barn från att få ett utbrott när du tar bort din iPhone från sina händer. Eftersom min bukspottkörteln har beslutat att inte längre producera insulin, som livsuppehållande hormon, jag måste göra sitt jobb. Det betyder att jag är "på" 24/7/365.

Stress av en kronisk sjukdom är liksom inget jag någonsin upplevt. Det innebär konstant oroande, andra gissar, förvirring, frustration och rastlöshet. Vad min sjukdom har också producerat är relentlessness, mod, beslutsamhet och prioritering. Balans tar på en helt ny mening när du är någon som kämpar för ditt liv varje dag.

Som en diabetiker, det finns vissa saker jag verkligen inte behöver. Jag vill inte att dessa "stora provsmakning, socker-fri, all-natural" strawberry pulver drink mix-ins du säljer för $12.99 en pop (heads up: de kan inte bota mig). Jag vill verkligen inte höra om din mormor som gick blind eller hur ah-mazing din syster är akupunktör är. Och snälla, snälla inte lutar i och viska, "Är du OK?" Dessa samtal gör något men avskräcka mig, påminn mig om att jag är "sjuk" och min kropp är trasig, och få mig att känna mig mindre-än.

Låt mig berätta för dig vad du kan göra. När jag var på sjukhuset vid diagnos, en vän kom förbi. Jag var uppkrupen i en obekväm säng, 30 kilo undervikt, bildskärmar anslutna till min kropp. Mina armar och händer var blå och grön med blåmärken som resultat av alla nålen pinnar. Mina fötter kändes som tusen myror tågade inne i dem, för att repa för att komma ut, ett resultat av att man har för högt blodsocker under en längre tid. Jag var olycklig.

Denna vän gjorde något så otroligt ödmjuk. Istället för att fråga mig hur jag var (det var uppenbart), istället för att ta med mig ett glatt "krya på dig" - kort (eftersom jag aldrig ens skulle "bli bra"), istället för att fråga mig allt om min nya diagnos, hon satt vid änden av min säng och gnuggade mina fötter. Hennes budskap var tydligt: jag bryr mig. Jag lyssnar. Jag ger inte till dig för att få något i gengäld.

Om du har en vän som mig, någon som lever med en kronisk sjukdom, hitta en fot-gnugga handling och bara göra det utan förväntningar, utan att söka personlig tillfredsställelse, utan att tveka. Leverera som överraskning kopp kaffe på en trist Onsdag . E-post till en stygg gratulationskort som du vet kommer att göra din vän leende på en hård dag. Skicka ett sms som talar om för din vän hur otroligt stark hon är och hur hon är som en kronisk sjukdom bad ass. Fråga: "Vad är en sak som jag kan göra för att göra din dag bättre?" (och då gör det).

Vänligen slösa inte din energi på att tycka synd om mig. Stå upp bredvid mig, kämpa med mig, och snälla, skicka mig kaffe.

ADVERT

Lägg till din kommentar