Hur Ett Avsnitt Av 'Hackad Junior" Förändrade Sättet Jag Förälder

"Mamma, kan jag baka något?" min åtta-åriga dotter vädjade när hon kom in i köket.

Naturligtvis, hon ville baka något. Eftersom jag bara hade spenderat de senaste två timmarna prepping, matlagning, servering och städning upp från en middag där jag gjorde sex olika rätter att kontakta vår familj på fem personer. Jag suckade.

"Inte just nu, sötnos, jag precis klar med att städa upp och det ska bli för mycket av en röra."

Som om det var det svar hon väntade, hon vandrade iväg, förmodligen för att titta på en annan episod av vissa irriterande skratt-spår visas på Disney Channel.

Ser tillbaka, jag skäms för att erkänna hur många varianter av det samtal som vi hade. Missförstå mig inte, jag lät ofta min dotter hjälpa mig i köket. Jag är en ganska anständig laga mat och en ivrig baker, och jag lät henne göra saker som jag anses vara acceptabelt för en 8-åring.

Enkla saker som ingrediens samla in, hälla, och blanda. Jag ville inte låta henne knäcka ägg eftersom skalen kan få i den i smeten. Jag ville inte låta henne tvätta skålar, eftersom hon inte göra ett grundligt jobb. Jag ville inte låta henne använda spisen eller i ugnen, eftersom hon kan bli bränd.

Eller jag skulle säga för att blidka henne, "jag behöver inte någon hjälp just nu, men du kan vara marsvin smak testare när det är gjort."

Och precis som att en regnig natt, alla som förändrats.

Jag gick in i vår lya för att hitta min dotter tittar på en show på Mat Nätverk som kallas "Hackad Junior." Jag satte mig ner med henne och, för de nästa 20 minuter, jag stirrade på skärmen, chockad, när jag såg barnen i samma ålder som min dotter arbeta sig runt ett kök bättre än de flesta vuxna jag känner.

Dessa barn sakkunnigt hackad med rakbladsvassa knivar. De fräsas. De kokas. De pan-halstrade. En kille gjorde en redning. Vad fan är ännu en roux??

Jag satt där och undrade hur i hela världen barn så ung kan vara så duktiga och kunniga i köket. Och sedan hade jag en uppenbarelse. Det var så enkelt. De kan göra alla dessa saker eftersom någonstans längs linjen, någon sa till dem: "JA."

Och jag gjorde just då och där att jag skulle göra ett experiment. Nästa gång och varje gång min dotter bad mig att göra något i köket, skulle jag säga "ja."

"Mamma, kan jag baka kakor?" Ja.

"Mamma, kan jag göra äggröra?" Ja.

"Mamma, kan jag göra Mac-n-Cheese?" Ja.

"Mamma, kan jag göra en quesadilla?" Ja.

"Mamma, kan jag göra hemmagjord frosting?" Ja.

"Mamma, kan jag använda ett gäng av dina bakning saker och göra upp mitt egna recept?" Usch. Ja.

Och så fortsatte det. Jag tänker inte ljuga...detta var en vansinnigt rörigt, tidskrävande, experimentera.

I början behövde hon en mycket hjälp, lära sig hur man arbetar i ugn, gasspis, timers. Mina bänkskivor verkade vara permanent klibbiga för ett tag. Diskbänken aldrig tomt i många skålar, kastruller och stekpannor som hon använde.

Men jag brukar inte behöva förklara något mer än en gång. Och ju mer jag sa ja, ju mer hon ombedd att göra. Ganska snart var hon tittar upp recept online och följa med på hennes egen. Jag blev mer och mer hands-off och tittade på sin förmåga och sitt självförtroende, att skjuta i höjden.

Spola fram till ett år senare och jag kommer att säga att detta är en av de bästa föräldraskap beslut jag någonsin gjort. Och mina barn är 18, 15 och 9, så jag har gjort en massa av dem.

Den här killen kan laga vår familj frukost, lunch, middag och dessert om hon fick. Hon kan knäcka ett ägg med en hand (jag kan inte ens göra det), och kan fräs broccoli med det bästa av dem. Hennes hemmagjord choklad cupcakes är det bästa jag någonsin har haft.

Min dotter kommer att ha dessa kunskaper, detta förtroende i sig själv, för resten av hennes liv. Och att för mig, är värt allt slöseri med ägg, spilld mjölk, och den röriga kök.

Så kollega föräldrar, uppmuntrar jag dig att verkligen stanna upp och tänka när ditt barn frågar för att göra något, inte bara i köket, men något som kan leda dem att lära sig en ny färdighet i livet.

Grund för all den tid och energi som du kan lägga i upp front, det är en stor payoff på slutet. Jag vet detta eftersom i morgon Jag måste ta i 24 cupcakes för ett knytkalas händelse. Och jag sitter här och skriver denna artikel. För gissa vad?

Cupcakes är som hanteras. Och om jag är riktigt bra, hon kanske till och med låta mig vara marsvin.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar