Hur Min Dotter är Fråga Om Min Storlek Inspirerade Mig Att Ta Tillbaka Min Hälsa

För så länge som jag kan minnas, jag har varit tyngre.

Det är inte för att jag någonsin var ohälsosamma, jag var bara byggt större. Jag har alltid gjort mitt bästa för att inte bry sig, men det störde mig oerhört. Och sedan min dotter föddes.

Jag vägde över 200 kilo och hade en storlek 16. Tanken är plus-sized skrämde mig. Jag föreställde mig ett liv av att inte kunna hänga med min dotter när hon var på väg. Jag föreställde mig att ha en omoderna kläder från plus-och medelstora butiker (jag vet nu att plus-size-butiker säljer mycket fashionabla kläder). Jag föreställde mig min man i tron att jag var brutto-och samhället fly för mig.

Så jag arbetade med ut, och jag åt hälsosamt. Innan jag visste ordet av var jag ner till 165 pounds på en 5-fot-6-tums ram. Jag var starkare än alla mina vänner, jag var mer flexibla, och jag kunde springa ifrån dem. Jag älskade att vara i form, och jag älskade att äta hälsosamt.

Så vad hände?

Under de senaste tre åren, har jag sakta gått upp i vikt igen. Mina muskler är svaga. Min kropp är stel. Jag känner mig trög och trött. Det värsta av allt, jag kan inte hålla med min dotter, som nu är 7 år gammal.

Och hon märker. Hon ifrågasätter det. Hon vill veta varför jag är så mycket större än Pappa. Hon vill veta varför min mage är så kladdiga. Hon är nyfiken på de gropar på låren. Hon frågar om mina bristningar. Och sanningen är den att min mage har alltid varit soft, jag har alltid haft celluliter och bristningar, och jag har aldrig brytt sig. Men nu när jag är tyngre än jag någonsin varit, även efter det att min dotter föddes, dessa saker bry mig, och jag vet inte hur jag ska förklara dem till min dotter när hon frågar.

Hur gör jag för att förklara att under de år, stress i arbetet, högskola, och höja en familj har fått mig att försumma mig själv? Hur gör jag för att förklara att jag är för trött för att träna på kvällarna? Att jag inte har tid att äta hälsosammare? Att de är egentligen bara ursäkter?

Och vad sägs om den värsta frågan av alla: "Varför är du fet, Mamma?"

En fråga, frågar hon utan mening ljud sårande. Ordet "fett" är inte ett fult ord i vårt hus, vi behöver inte döma eller kritisera människor om deras kroppar, och jag vägrar att sätta mig ner framför henne. Men jag är säker på att, någon gång, att hon måste ha hört mig hänvisa till mig som fett eftersom jag inte tror att jag är. Jag är en person som har fett på kroppen och ganska lite av det.

Men frågan kvarstår: Varför är jag tjock?

Ska jag säga till henne att detta är vad som händer när du äter för mycket skräpmat? När du väljer att binge-titta på TV istället för att gå för en joggingtur? Att när du är stressad eller deprimerad, allt du kan göra är att äta och titta på filmer? Ska jag säga till henne att min genetik är helt enkelt mot mig i vikt avdelningen?

Jo, nej, eftersom detta är mitt problem — problem som en 7-åring ska inte ha att göra med . Och jag skulle inte vilja ha henne att tro att alla överviktiga människor är helt enkelt ohälsosamma som jag har varit.

Men hennes 7-åriga nyfikenhet har lett mig till att tänka på dessa frågor själv. Jag vet varför jag har gått upp i vikt. Jag vet att jag inte är nöjd med att vara ur form. Det handlar inte längre om utseende, utan om hur jag känner, och låt oss inse det: jag känner mig som skit.

Hennes frågor har också inspirerat egna frågor: Hur gör jag för att komma tillbaka i form? Vad behöver förändras? Vad behöver jag göra?

Och saken är den att jag vet svaren. Nu är det bara tid att genomföra dem så jag kan sätta ett gott exempel för min dotter, så att jag kan leva ett hälsosamt liv, så jag kan hänga med henne på lekplatsen och äntligen må bra igen.

Jag vet att det låter som att jag är hård mot mig själv, men verkligheten är att jag inte bryr sig om min storlek och utseende är nästan lika mycket som min hälsa. Med en familjär historia av diabetes, cancer, hjärtinfarkt, och aneurysm i hjärnan, jag vet att det är viktigt att jag tar hand om mig själv så att jag kan bära dem goda vanor med mig när jag blir äldre och blir i högre risk för dessa genetiska hälsoproblem.

Och även att jag lära min dotter att ta hand om sig själv också.

Som jag sätter ut på min resa mot bättre hälsa Jag är tacksam för alla människor i mitt liv — vänner, familj, min dotter, och så många andra — som vill hjälpa till att motivera och inspirera mig till att ta hand om mig själv och påminna mig om min värt oavsett vilken storlek jag.

ADVERT

Lägg till din kommentar