Hur Min Semester Härdsmälta Förvandlats Till En Av De Bästa Jularna Någonsin

Jag satt på köksgolvet, försöker dämpa min gråt, när min man hittade mig att juldagen för ungefär tio år sedan.

"Åh min Gud, vad är fel?" frågade han och hans röst full av oro.

Mitt svar var en babbla på hur köket var en enda röra, hur jag hade tillbringat timmar med att städa det i två dagar så jag kunde ha det rent till Jul, men eftersom min man och barnen bestämde sig för att göra en stor frukost juldagens morgon, köket var nu en enda röra igen — mjöl på räknare, smutsiga kastruller på spisen, och jag var inför mer städning innan med att förbereda Jul middag — som sedan skulle jag behöva städa upp efter.

Allt detta mellan snyftningar och gnällande ljud som bara hunden kan höra.

Det var en episk, och välförtjänt, härdsmälta för min del. Som tidigare år, vi hade varit att komma till rätta med det faktum att vår yngsta var inte bara utvecklingsstörda försenas, att hon hade en funktionsnedsättning så att hon skulle förmodligen måste alltid att leva med oss. Bara ett par veckor före Jul, hade hon fått diagnosen epilepsi.

Jag hade kämpat mot depression och ångest året och försöker gräva min väg ut ur den röriga hus som kom med det. Att ha huset rent till Jul hade varit viktigt för mig. Ett rent hus innebar att jag haft mina grejer tillsammans, som jag var att få kontroll över saker och ting, att jag var en bättre mamma än vad jag trodde att jag var. Ett rent hus innebar en hel del om saker som det egentligen inte menar, men det var viktigt på den tiden. Om mitt hus var rent, då det inte skulle bry mig, och jag kunde slappna av och njuta av semestern.

Jag ville verkligen njuta av dagen.

I stället satt jag på golvet i desperat behov av en vävnad, hyperventilating.

Min man, som nu också sitter på golvet, bad om ursäkt för att jävlas upp min rengöra kök och erbjöd sig att ta hand om saker och ting. Jag hickade om hur jag fortfarande var tvungen att laga middag, och saker som behövs för att vara igång asap, annars skulle de inte vara klar i tid, och kanske hur allt var omöjligt med tanke på den punkten, allt verkade omöjligt.

"Vad sägs om att vi bara för Kinesisk mat ? ", föreslog han.

Jag blinkade mot honom.

"Barnen bryr sig inte om maten, och det är bara vi i alla fall. Det skulle vara lättare."

En vecka senare, när jag berättade detta för min terapeut, jag kom till denna punkt, och hon lutade sig i. "Och vad blev ditt svar?" frågade hon ivrigt.

"Jag sa till honom för att se om den Kinesiska restaurangen var öppen", sade jag.

"Ja! Det var rätt svar!" hon jublade.

Och det var det. Det var exakt rätt svar. Jag var där, krossad till golvet med bördan av att göra en perfekt semester, och fick en utrymningsväg. Jag kunde ha tvingat mig själv att avvisa den enklare vägen, för att ta mig samman och göra den jävla Jul middag.

Istället valde jag den enklare vägen, och gör så valde jag att njuta av min dag.

Jag kan inte komma ihåg om köket någonsin fick rensas eller om vi bestämde oss för att bara ignorera röran. Jag vet att den Kinesiska restaurangen var öppen, och barnen tyckte att det var bra att få Kinesiska för julbord. Efteråt satt jag på soffan och skrattar med vår yngsta medan de äldre tre och min man hade en episk Nerf gun strid genom huset. I månader efteråt, vi hittade orange dart på udda ställen.

Jag hade gett upp min idé om vad det borde vara, och kramade om vad dagen skulle kunna vara.

Barnen minns det som en av de bästa Jularna någonsin.

Go figure, så gör jag.

Livet är roligt — du växa upp och tänka om du bara gå till skolan, att hitta rätt jobb, gifta sig med rätt person, har barn i rätt tid, att saker och ting kommer att gå bra för dig, och det du är på juldagen, med den perfekta turkiet tillagas perfekt, mittpunkten i ditt perfekt som anges bordet.

Men det är inte hur det fungerar för de flesta av oss, och du hittar dig själv ställs inför ett val. Komplicerat, messy val som är svårt. Det finns ingen väg runt dem. Vissa val är gjort för dig och du måste gå med dem.

Och ibland, som du ställs inför ett val som är nästan löjligt enkel, och ändå kan förändra allt. De är de val som är de minnen som vi värnar om mest.

Så när vi går in i den här julen, jag hoppas att ni alla har möjlighet att göra ett val som är enkelt och som ger glädje.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar