Ditt Barns Psykiska Ohälsa Är Inte Ditt Fel, Men De Behöver Dig för Att Stödja Dem i Det

Jag kommer aldrig att glömma det ser ut i min mammas ögon när hon gick in i rektorns kontor. De var breda, och trött. Och oavsett hur tjocka glasögon var eller hur tung hennes smink hade varit caked på, och inte heller kunde dölja sanningen: hon kom till skada. Hon var besviken och modfälld, och hon var rädd.

Naturligtvis, eftersom jag själv är mamma, får jag det. Jag förstår fullständigt.

När jag lämnade hennes hus på morgonen, och allt verkade normalt. Jag verkade bra, och allt såg ut att vara en-freakin-okej. Men nu? Nu var hon berättade att hennes dotter var sjuk. Hon var som sagt hennes 15-åriga dotter var (jo, kanske) självmordsbenägen och att nyheterna är svåra att bearbeta för alla, men särskilt för en förälder.

Det är hjärtskärande att höra orden "vi tror att ditt barn kan vara en fara för sig själv" när man är en förälder. Ingen förälder vill höra de orden.

Tyvärr, min mamma ville inte bara lära sig om mina självmordstankar som dag. I stället, det var den dagen hon fick reda på att jag var illa. Att jag höll på att klippa, och att jag hade en psykisk sjukdom. Depression, för att vara exakt.

Det fanns en hel del att lära sig på en dag.

Och samtidigt som jag kände en massa saker i det ögonblicket — jag kände skam och glädje, rädsla och lättnad — jag slutade aldrig att tänka på vad min mamma kände. Jag har aldrig frågade min mamma hur hon kände i det ögonblicket. (Vad kan jag säga: jag var ung, sjuk, och kämpar för att min hjärna var någon annanstans.)

Men även om vi har aldrig haft det här samtalet, jag vet att hennes hjärta gick sönder när hon fick reda på att jag var sjuk och lidande. När hon insåg hur mycket jag kämpar varje dag. Och hennes värld rasade när hon insåg att det inte var en jävla sak hon kunde göra för att "fixa" mig.

Eftersom vi, som föräldrar, vi vill naturligtvis att lösa våra barns problem. Vi vill att "fixa" sina problem, och vi gör allt vi kan för att hjälpa våra barn, att skydda dem, och för att säkerställa att de är friska, glada och trygga. Men min hälsa, lycka och säkerhet var i avtagande, och inget hon gjorde eller kunde göra skulle ändra på det.

Och att såra henne.

Det krossade henne — och jag vet att om ditt barn är sjuk och kämpar för att du sannolikt kommer känna samma sätt.

Men låt mig berätta en hemlighet för mammor (och pappor också för den delen): del boo-boos kan inte lagas. Vissa smärtor kan inte avtagit, och ibland, trots våra ansträngningar, våra barn kommer att få det svårt. De kommer att göra ont, och de kommer att ropa, och det är sant med någon sjukdom, särskilt med psykisk sjukdom.

Men det betyder inte att du är dålig förälder. Det betyder inte att du är en kall, känslokallt, eller kärlekslös förälder, och ditt barns psykiska ohälsa är inte resultatet av något som du gjort-eller underlåtit att göra. Du skulle inte ha hindrat detta.

Eftersom psykisk ohälsa är fysiologisk. Det är biologiska. Det är kemisk. Psykisk sjukdom är en sjukdom — och en som inte är ditt fel.

Låt mig säga det igen: för ditt barns psykiska ohälsa är INTE ditt fel.

Gör inga misstag, jag vet att man inte gör saker och ting lättare, speciellt när ditt barn är mot demoner som du inte kan förstå och inte kan göra en sak för att stoppa. Men vet du vad? De vill inte att du ska fixa dem. De inte förväntar dig att fixa dem.

De behöver inte ens att du har alla svar.

Vad de behöver är för dig som älskar dem och lyssna till dem. Vad de behöver är att vägleda och stödja dem, och vara där för dem. Hela dagen. Varje dag. Utan skam och stigma, eller ett enda villkor.

Så snälla förstå att det är okej att vara ledsen och orolig av sin diagnos, att bli diagnostiserad med en psykisk sjukdom är inte slutet av världen.

Det är inte en dödsdom.

Det är bara ett nytt liv. En annan (och, ja, ibland mycket svårt) liv. Men det är en som du kan få igenom tillsammans.

Så låt gå av skuld. Låt gå av skam, ånger och ansvar. Eftersom detta inte en tid att lägga skuld eller peka finger. Det är dags buck upp, steg upp och lyssna.

Älskar dem och lyssna.

Eftersom ditt barn behöver dig nu mer än någonsin.

ADVERT

Lägg till din kommentar