Jag Lider Från Barndomen Känslomässigt Försummade. Här är Vad Det Innebär.

Det som händer när min tween skriker på mig eftersom hennes favorit T-shirt som saknas. Det som händer när min man smyger in i huset efter en fruktansvärd dag på jobbet, bistert, men säger ingenting. Det som händer när min far samtal för att berätta för mig att jag inte har kontroll i med honom nog. Även händer när en kollega berömmer mitt arbete eller en vän komplimanger mig.

Jag går stel.

Jag vet aldrig hur man reagerar eller vad som förväntas av mig. Känslor strimma bara ut mina nå, för att sedan snabbt försvinna innan jag är på ett riktigt sätt kunna identifiera dem. Det är ungefär som att torka bort ord på en whiteboard innan de har en chans att läsa dem.

Om interaktionen är negativa, mina domningar morphs i ilska eller skam som jag försöker försvara mig själv i ansiktet för förkastandet jag är så väl medveten om. Jag blåstång min hjärna för att lista ut vad jag kan ha gjort fel. Om jag inte kan sätta fingret på något specifikt, jag hamnar känsla av att det är något i grunden felaktig om mig som gör mig unlovable och jag ut.

Om orden är snäll, jag är extremt obekväm. Jag förstår inte varför någon skulle tro att jag är underbar eller speciell. Det gör att jag känner mig som ett stort bedrägeri, och jag är rädd att folk kommer att inse att jag inte är som de tror att jag är. Jag blir nervös, tänkte att jag måste göra något konkret förtjänar positiv uppmärksamhet.

Jag har gått årtionden dölja mitt överväldiga och obehag, utan att veta varför känslomässiga samspelet lämna mina öron surrande, min mage ihåliga, och mitt hjärta är tomt. Kontakt med människor, även de jag vet att jag älskar, är verkligen svårt för mig.

Så en dag när de gör online forskning för en artikel, kom jag över ett tillstånd som kallas barndom känslomässig försummelse (CEN). Identifieras genom klinisk psykolog Jonice Webb barndomen känslomässig försummelse är "en förälder inte reagerar tillräckligt för att ett barns känslomässiga behov." När det händer, det finns inget sätt för ett barn att veta om deras känslor är giltigt. Att avsaknad av kontroll leder till tvivel på sig själv och en negativ självbild.

Om du får meddelande om att dina känslor är inte värt att vi erkänner, kommer du förmodligen inte känna att du är av stort värde. Känslor blir "dålig" eftersom du växte upp i en miljö där de lades ner eller ignoreras.

Om du har aldrig hört talas om barndomen känslomässig försummelse, du är inte ensam. I en intervju i New England Psykolog Webb säger, "Psykologi och har utsikt över känslomässig försummelse. Vi klump i känslomässiga övergrepp och fysisk vanvård. Det är svårt för oss att fokusera på en sak som en fristående upplevelse som har sin egen giltighet och dess effekter."

Det knepiga om CEN är att det inte är en aktiv typ av vanvård. Du kan inte se det på det sätt du kan barnets blåmärken på kinden eller höra deras grumbly magen. Som ett barn, vet du inte det som händer. Som vuxen kan du inte att kunna komma ihåg specifika fall, eftersom det var helt enkelt ett tillstånd av din miljö. Barndomen känslomässig försummelse är en osynlig kraft som ofta går obemärkt förbi tills symptomen visas många år senare.

Läsa igenom listan av CEN symtom, som jag kände igen så mycket av mig själv. Människor som lider av barndomen känslomässigt försummade ofta stel ut, känns som om något saknas, och är perfektionister, lätt överväldigad, och känsliga för avslag. Av de 22 symptom på frågeformuläret Jag uppvisade alla utom två.

Fortfarande kunde jag inte tror jag hade varit övergiven på något sätt av mina föräldrar. Med tanke på min uppväxt, det verkade omöjligt. Materiellt, jag hade allt jag behövde och mycket av det jag ville. Vi bodde i fina hus, hade massor av hälsosam mat, och njöt av att sommaren semester varje år. Jag gick i bra skolor, spelade sport, och hängde med vänner. På utsidan, min familj såg lyckliga och framgångsrika.

Det är naturligtvis inte hela historien. Min far reste en hel del för arbete och var ofta trött och strikt när han var hemma. Jag arbetade hårt för att vara en "good girl" gör sig bra i skolan, ta hand om mina yngre syskon, och hålla mig hemma. Min mor var en stay-at-home-mamma för de flesta av min barndom, men hon var mycket olycklig och blev senare diagnostiserats med depression. Vissa dagar att hon aldrig fick ur sängen. Ingen frågade mig om skolan eller hur jag kände om mina vänner eller lärare eller klasser. När jag kom till mina vänners hus och deras mammor frågade om vår dag, jag tyckte det var konstiga och påträngande.

Visar sig att det sätt som mina föräldrar umgicks med mig är två exempel på fem olika föräldraskap stilar som oftast leder till känslomässig försummelse: auktoritära och frånvarande. Tillåtande, narcissistiska och perfektionist är de andra tre — och det är flera.

När jag var klar med att gå igenom beskrivningen av barndomen känslomässig försummelse, jag visste utan tvivel att jag lider av det. Jag var förkrossad — inga barn önskar att deras föräldrar skada dem, om än oavsiktligt — men jag var också befriad. Till slut hade jag en förklaring till den känsla av tomhet som plågat mig. Den goda nyheten är, lider av barndomen känslomässig försummelse kan övervinna sina negativa självkänsla. Identifiera dina känslomässiga behov, och att tro att du förtjänar att få dem uppfyllda, är viktiga.

Ha en förklaring för min känslomässiga utmaningar som ger mig hopp, inte bara för mig utan även för mina barn. Att veta vad jag inte får och desperat behövde som barn gör mig väldigt inriktad på att ge mina barn vad de behöver känslomässigt. Detta är inte lätt för mig. Mina barns känslor är kraftfulla. Min instinkt är att fly bort från den uppståndelse och kaos, men jag tvingar mig själv att stanna kvar i det med dem. Jag vet att mina barn förtjänar empati och kärlek och att även om jag är överväldigad, jag har att göra mitt bästa för att validera hur de känner sig.

Det låter enkelt, och jag är säker på att för många föräldrar, det sker automatiskt. För mig, dock, det är en kamp — en jag är beredd att gå genom att se till att mina barn aldrig undra om deras självkänsla.

ADVERT

Lägg till din kommentar