7 Sätt Att Stödja En Förälder Vars Barn Har Cancer

När min 9-åriga dotter fick diagnosen leukemi, jag var ödmjuk av en ström av stöd. Min mans familj och mitt eget kom på besök. Vänner som brydde sig om mina andra barn. Bekanta erbjöd hjälp. Jag uppskattade allt och alla. Många människor var inte säker på vad att säga, men så är det med hopp om att hjälpa andra att effektivt kommunicera om cancer i barndomen, som jag erbjuder följande gemensamma uttalanden tillsammans med min reaktioner som en inblick i en moders sinne:

1. "Hur är ditt barn/din familj att göra?'

Tack för att du erkänner min dotter och ös över situationen, och jag uppskattar särskilt när folk har alla mina barn. Denna öppna fråga, för då kan jag avslöja vad jag känner mig bekväm att säga just nu. Och det förändras från det ögonblick, så detta är perfekt lead-in till ett samtal. Den enda gången det slår bakut när frågeställaren inte kan hantera respons och tillbaka-peddles ut ur rummet. För dessa människor, jag vill hellre att du bara säga, "jag tänker på dig", som tillåter mig att känna igen din oro, men inte göra dig obekväm med detaljer.

2. "Ditt barn är i mina tankar/böner. '

Återigen, tack. Det här betyder så mycket att veta att du tänker om mitt barn. Att veta att det finns människor här på Jorden som bryr sig om mitt barn är vid liv—som vill att hon ska leva—är oerhört kraftfull. Det har funnits tillfällen när jag har varit nere, och jag tycker om människor som hejar på oss, och det hjälper till att driva mig framåt. Flera familjer nämner att de ber för min dotter dagligen, och en vän som texted mig om att hon och hennes familj är vår "prayer warriors." Det fick mitt hjärta att svälla.

3. "Kan jag hjälpa dig?"

Detta är bra, men jag känner mig oerhört obekväm uttrycka mina behov. De människor som bara gör middagar och föra över dem, att erbjuda sig att ta min andra barnen på utflykter, och ge mig choklad och te, som är ännu bättre. En gång min man och jag kom hem från sjukhuset, och våra grannar var skotta vår uppfart. En annan gång, vi kom hem för att hitta en vän som arbetar på ett skjul som vi bygger. Gas kort, livsmedelsbutiker kort och presentkort kom i vår brevlåda. Flera personer organiserade insamlingar, och vi älskade att vara delaktiga med dem. Alla dessa saker var underbar. För mig, det bästa var att hjälpa till med att städa huset. När min dotter räknas var låga, det enda jag kände att jag kunde göra för att hjälpa henne att bli av med så många bakterier som möjligt—en begränsad form av kontroll. Med de människor som fortsätter att hjälpa till nu när den första chocken har avklingat är ovärderlig. För oss är detta en multi-åriga kamp, och den stress som bygger över tid.

4. "Jag vet någon annan som har/haft cancer!'

Både min man och jag hade samtal med människor där de skulle försöka få kontakt med oss och delar en liknande upplevelse. De gick ungefär så här: "Min farbror hade leukemi. Det var hemskt. Han kämpade i fem år och sedan dog." Låt mig vara tydlig—detta är inte bra. Å andra sidan, jag uppskattar berättelser om barn som slår barncancerfonden och har växt till sig och gör ett mycket bra 30 år senare.

5. "Hon kommer att få igenom detta. Jag bara vet det."

Ingen vet vad som kommer att hända. Denna person berätta för mig vad de tror jag vill höra och jag kan förstå deras oro, men i slutändan är detta uttalande inte bra. Kommentarer som dessa känna sig nedlåtande, och öka min kunskap att framtiden är osäker. Jag hoppas att min dotter kommer att göra bra med få biverkningar, men just nu är jag tar saker en dag i taget—egentligen mer som fem minuter åt gången.

6. "Jag vet inte om jag kan göra vad du gör.'

Det är inte som min dotter eller jag skrev upp för detta. Vad är alternativet—att låta henne gå ensam? Om du var i min situation, skulle du också se till att ditt barn visar upp för behandling och tar sina läkemedel, och du skulle hålla i henne när hon gråter. Skulle du svara på de som försöker att ta kontakt med dig med så mycket finess och aktualitet som du kan uppbåda. Jag är arg, rädd, frustrerad och hoppfull. Jag är inte mår bra; Jag gör vad jag måste göra. Och så skulle du.

7. "Skulle du vilja gå på en promenad?'

Detta är en sådan härlig fråga. Så länge som någon är hemma för att titta på min dotter, mitt svar på denna fråga är nästan alltid ja. Promenader med vänner trottoarkanter min ångest, frigör gifter, och får mig bort från det allomfattande grepp av cancer för lite. Det tillåter mig att tala fritt, men också för att ta reda på vad andra människor gör. Samtidigt som cancer innebär regeln mitt liv just nu, jag vill fortfarande kunna stödja dem jag älskar. Jag uppskattar när människor dela med sig av vad som händer i deras liv också.

Erkänner min dotters kamp och inför it-chef på är hur jag rullar. Trots att varje familj är unik, jag slår vad om att alla föräldrar håller med om att ha stöd från andra ger kraft. Visa att du bryr dig, antingen i handlingar eller ord, är ett kraftfullt sätt att hjälpa en familj med cancer.

För ytterligare sätt att hjälpa familjerna att klara av cancer i barndomen, kolla in dessa platser:

Staden Hoppas

Dana-Farber Cancer Institute

Ped-Onc Resource Center

Om du vill läsa om hur en robot får min dotter att gå i skolan när hon var mitt uppe i behandling av cancer, klickar du på här.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar