Nej, Mitt Barn Är Inte För Gammal För Det, Tack Så Mycket

"Hur länge kommer hon att göra det för?" frågade någon av mina fortfarande ammar 2-åring. " Är inte hon börjar bli lite gammal? "

Nej, men tack för att du frågar.

"Hon är fortfarande inte potta utbildade, va?" någon påpekade om min bara-blev-3-år-gammal. " Är inte hon blir för gammal för blöjor? "

Nej, men tack för din omtanke.

Jag kan inte räkna hur många gånger jag har hört folk fråga om ett barn som var för gamla för att göra något — att dricka från en flaska, suga på en napp, åka i en vagn, använda bilen vagnar vid mataffären, listan kan göras lång. Elementary school kids som fortfarande sova med en filt är med tanke på den sidan-eye. Främlingar tut-tut det 3-åring som inte behärskar toalett. Varje år, griniga folk klaga om tonåringar trick-or-treating även när de är fullt utklädda.

Har jag på något sätt missar i promemorian att det finns officiella åldersgränser på allt?

Vi verkar ha denna udda idén att eftersom barn växer det är en godtycklig cut-off ålder för vissa saker. Vi oroar oss för att vi kommer att hämma våra barns utveckling, om vi tillåter beteenden för att fortsätta alltför länge, eller vi känner oss som föräldrar är att göra något fel om de tillåter sina barn att göra något utöver vad vi anser vara "normal".

Naturligtvis, det är en liten andel av föräldrarna som har sina barn tillbaka utvecklingsmässigt för vissa psykiskt dåligt skäl. Och naturligtvis, det finns några vanor eller beteenden som vi behöver för att avvänja barn inom en rimlig tidsperiod. Poängen är denna: Dessa gränser är inte för slumpmässiga främlingar eller nyfikna grannar att avgöra.

Det finns så mycket vi inte vet och inte kan se från utsidan och titta in. Den tonåring som inte kan sova utan sin nalle? Hon kanske lider av handikappande ångest. Stora barn som åker i vagnen i affären kan vara ett av dessa barn som ser flera år äldre än han är. Tween som fortfarande tror på Santa kanske bara verkligen älskar fantasy. Den 8-åring som fortfarande sover i föräldrarnas rum kan bara vara från en kultur där det är norm.

Ibland är det helt enkelt en fråga om olika prioriteringar och synpunkter. Min yngsta barnet 7. Jag kan knappt lyfta upp honom och bära honom längre, så jag sällan gör. Men jag bar alla tre av mina barn när benen var trötta, tills jag var fysiskt oförmögen att göra så. Jag vet att vissa människor ser det som möjliggör eller värd att minnas, men jag ser det som att vara hjälpsamma och visa medkänsla. Om jag kunde bära min man eller min mamma när benen blir trötta, så skulle jag göra det också. Min 16 - och 12-åringar som inte har några problem att gå platser, så det är inte som att bära dem hindrat dem.

Ingen av oss har rätt att döma vad som är rätt för ett annat barn eller en annan familj. Om jag ser en kille som verkar för gammal för att göra XYZ, jag försöker att komma ihåg att människor har tänkt liknande saker om mina barn och de människor som inte vet hela bilden. Jag påminna mig själv om att alla familjer, alla föräldrar och alla barn är olika, och om det inte finns en allvarlig hälsa eller säkerhet på spel, det är inte min plats att ha en åsikt om deras val. Och det är verkligen inte min plats att röst en uppfattning om sina val utan att bli tillfrågad.

Om du ser ett barn som verkar för gammal för vad de gör, fråga dig själv några frågor. Är barnet faktiskt skadas av detta? Finns det saker som jag inte vet om detta barn/förälder/familj? Är det verkligen något för mitt företag? Varför är jag ens brytt sig om?

Barn lär sig och utvecklas på väldigt olika priser, och att de så småningom växa ifrån bara om allt. Om du inte är en professionell psykolog med intim kunskap om ett barns psyke och förhållanden, det finns ingen anledning att göra en bedömning om ett barn som är för gammal för något.

Du gör som du, och låt andra familjer gör saker i sin egen takt.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar