Detta Är Vad Den är Verkligen Vilja Ha Mat Allergier

Som förälder, det finns dagar som är som etsat sig fast i minnet för evigt. Den dagen ditt barn föddes. Sina första ord. Sina första steg. Deras första dagar i skolan. Men när du är förälder till ett barn med matallergier du har fått ett annat minne som etsat sig fast i ditt sinne — den dag som du fick födoämnesallergi diagnos.

I ett ögonblick känns det som om din värld har vänts upp och ner och allt du föreställde dig för ditt barns framtid är inte längre möjligt. Du föreställa dig att alla "första" från den utgångspunkten kommer att vara förstört nu att födoämnesallergier är komplicerar livet. Oavsett hur positiva till en person som du är, just då skakar du till din kärna.

För vår familj, och att diagnosen kom en dag när vår yngste son var tre år gammal. Medan han hade en måttlig anafylaktisk reaktion efter två tuggor av en peanut butter and jelly sandwich bara några dagar innan, jag var fortfarande lever i förnekelse. Jag kunde inte hantera verkligheten av vad min magkänsla visste var sant.

Att alla ändras med ett telefonsamtal, som jag fick när vi var på en familjeutflykt till en Thomas Tåget-evenemang. Jag kan titta tillbaka på bilderna från den dagen och ändå känna den exakta känslor jag hade när läkaren sa " Din son är allergisk mot jordnötter ." I det ögonblicket, det spelade ingen roll att jag var en licensierad kliniska professionell terapeut, utbildad i att hjälpa andra att hantera sina känslor, dessa känslor var för rått för mig att bearbeta.

Med en sådan liv-förändra diagnos, det är svårt för föräldrarna att stiga över myteriet av negativa känslor. Efter verkligheten av födoämnesallergier sjunker i, vågor av sorg, ilska, sorg, och även trauma kommer krascha i, vilket gör det svårt att se direkt. Som är fallet med alla familjer att hantera allergier, precis när jag trodde att jag hade hänga av att leva med denna oönskade gäster, dessa vågor skulle komma att krascha i och med varje ny "första," knackar mig tillbaka varje gång att det kändes som ruta ett.

När jag äntligen börjar känna mig säker på att hantera min sons allergi på förskolan, det var dags för honom att övergången till dagis, där en ny rutin behövdes. Krasch ! Det var som nästa våg, som i verkligheten är översatta till mig gråter hejdlöst natten innan första dagen på sin nya skola.

Det mönstret verkade att spela ut olika av "första" scenarier: Det första idrottslag han gick ( Kommer laget rymma hans allergi?); den första drop-off födelsedagsfest (Kommer han komma ihåg att äta cupcake jag tog med mig?); första gången han gick till en väns hus för eftermiddagen (Kommer han verkligen bara äta godkänd snacks) ?

Men någonstans längs vägen, mitt mål att bara överleva känslomässigt blev ett mål att lära min son att han kunde vara uthålliga med denna sjukdom, även vid en så ung ålder. Jag kunde inte föreställa mig att vår familj är en känslomässig slav till denna sjukdom hela vårt liv. Men precis som de säkerhetsanvisningar på flygplan, jag var tvungen att hjälpa mig själv innan jag kan hjälpa mitt barn.

Jag som krävs för att skapa en överlevnad på en flotte byggd av acceptans, kunskap och förmåga att hjälpa mig att hålla mitt huvud ovanför vattenytan innan jag kunde hjälpa min son att bygga sin. Jag började arbeta för att förändra min egen inre matallergi berättelse så att jag kunde hitta något sätt att acceptera det jag inte kunde ändra. Mitt sinne hade fastnat i ett utrymme fyllt med negativitet och rädsla, och kampen för att rädda mig själv från att det var intensiv.

Det första steget var att skriva ner de rädslor som hållit mig på natten: min son som lämnas ut socialt, allvarliga begränsningar i livet, och naturligtvis den största en död. Nästa, jag hittade källor av ansedda, evidensbaserade mat allergi information så att jag kan skära rakt till fakta utan att lägga till mer rädsla. Och sedan, begär stöd och slutligen att vara lugn nog att acceptera det, jag nått ut till de vidare längs denna väg och frågade dem hur de hanterade ett liv med mat allergier.

Denna nya empowerment gjort att jag känner mig tillräckligt stark för att bättre navigera nytt "nyheter." Jag var redo att lära min son hur man förändrar sitt inre matallergi berättande till en seglivad en, så att han kunde göra samma sak. Genom denna punkt, min son närmar sig första klass, en tid när skolan lunch blev en faktor. Alla dessa negativa, skrämmande känslor började rusa tillbaka på, men istället för att låta dem att helt slå mig över min flotte var redan på att bli ganska stark och faktiskt hjälpte mig att hålla sig flytande.

Jag forskat 504 planer, blev involverad med PTO-att bidra till att forma strategier, och har skapat färgstarka konturerna av våra akuta handlingsplan för vår skola EpiPen kit för att göra dem fool-bevis. Över tid, vår familj mer tryggt pratade om hur man hanterar mat allergi-relaterade situationer, och även övat scenarier hemma så min son kände sig förberedda med kunskap, också.

Tillsammans lärde vi oss att inte låta våra rädslor att leda vägen. Vi började bli mindre panik och kände mig mer som kan navigera liv med födoämnesallergier. Vi hade skapat en familj flotte och vår berättelse var på väg till motståndskraft.

Medan de vågor fortfarande kraschar i och utmanar vår motståndskraft idag, de känns mer hanterbara tack vare våra flottar. Verkligheten av födoämnesallergier är att de kommer påverkar det dagliga livet på något sätt, och många kommer att vara ihållande under hela livet. De är överväldigande tankar som kan drabba oss om vi låter dem. Alla av oss har vår egen inre matallergi berättelser, som styr hur vi handskas med den påverkan som mat allergier har på oss, och hjälper också till att avgöra hur motståndskraftig våra flottar kommer att bli.

Om vi vill att våra barn ska lära sig att vara mer motståndskraftig, samtidigt som lever med födoämnesallergier — precis som med alla föräldraskap uppgift vi står inför — det är upp till oss att bana väg mot en friskare inre berättelsen så att våra barn lär sig att berättelsen också.

Nedan finns fem motståndskraft fokuserad tips som jag använder och som jag föreslår att föräldrar när de behöver hjälp att hantera de känslomässiga aspekterna av födoämnesallergier. Dessa tips kan hjälpa dig och dina barn att börja bygga upp en mat allergi berättelse som är inriktad på acceptans, kunskap och motståndskraft, som i sin tur stöd i skapandet av de flottar som kommer att hålla dig flytande när vågorna slår.

1. Använd inte etiketter.

När vi använder etiketter, till exempel " min mat allergi barn ," vi ger sjukdomen makten att definiera våra barn. Även om det kan verka som semantik, frasering det som " mitt barn som har en matallergi ," hjälper till att skapa den berättelse som födoämnesallergi är bara en av många delar av ditt barn, inte vad som definierar dem. Var kreativ! Tillsammans, lista eller att dra alla delar som gör ditt barn som de är, med deras mat allergi-är bara ett av många. Se över listan ofta som en påminnelse om att det är möjligt att fokusera på andra delar av livet, även när mat allergier verkar för att monopolisera utrymme.

2. Bulk hjärnan.

Hjälp dig själv och ditt barn att hitta ålder-lämplig mat allergi kunskap som kommer att hjälpa dig att både navigera säsongen av liv du är närvarande i. Det är bäst att lära sig om den scenen du är för närvarande, som ser alltför långt i framtiden kan öka panik och rädsla. (Vi kan inte föreställa våra femåringar går bort till college, rätt?)

Försök också att hålla sig bort från matallergi resurser som verkar rädsla-baserade. Oavsett om det är genom böcker, mat allergi organisation webbplatser, personliga bloggar, eller matallergi stödgrupper, fyll din hjärna med korrekt information och lösningsfokuserad idéer för att hjälpa till att navigera genom olika situationer. Kunskap är verkligen makt och en viktig ingrediens i receptet för motståndskraft.

3. Gå på promenad.

Den gamla devisen " monkey see, monkey do" är så sant! Om du vill att ditt barn att fokusera på att hantera sina känslor, att navigera tuffa situationer, och utveckla sin egen motståndskraft, då de måste se till att du kan göra dessa saker. Om du tycker att du för närvarande kämpar i dessa områden, det är okej att nå ut till vägledning eller stöd för att hjälpa dig igenom det. Föräldrarnas egenvård är mycket viktigt vid hantering av livsmedel allergier eftersom det är ett maratonlopp, inte ett sprinterlopp.

4. Vänder på myntet.

Om du tycker att du är alltför fokuserad på de överväldigande känslor, arbeta för att omforma dem när det är möjligt, även om det bara är för en stund i taget. När en mat allergi-relaterade situationen gör att presentera sig själv, fokusera på vad som gick bra, vad som nyttiga lärdomar som du har lärt dig, eller vad du skulle göra annorlunda nästa gång. Om ditt barn navigerat en situation bra, fira det! Varje framgång hjälper till att bygga förtroende. Om situationen inte går bra, kan det vara att ge till att skapa en plan och felsöka till nästa gång. Utmana er själva för att hitta en framgångsrik lösning och bevisa att du kan navigera saker.

5. Vägspärrar leda till motståndskraft.

Ibland, oavsett hur mycket vi modell för empowerment och motståndskraftig matallergi berättelser, våra barn fastnar i negativa känslor, och inget vi säger eller gör hjälper dem att övervinna dessa känslor. Genom att söka hjälp från en kvalificerad rådgivare eller betrodda stödja nätverk, du undervisa dina barn att i livet, det kan vara hinder som känner sig för stor för att bearbeta och komma igenom på egen hand, och att det är okej att be om hjälp. Som de lär sig färdigheter att klara att bryta dödläget, de är aktivt banar väg för motståndskraft.

Varje familj har sin egen mat allergi resa och tidslinjen genom det, även om de alla har liknande känslor. Bestämma vad målet med din resa så att du kan skapa motståndskraftiga matallergi berättelser för att uppnå detta mål och frigör dig från rädsla-baserade berättelse. Jag ser fram emot att se er på denna väg.

ADVERT

Lägg till din kommentar