När Ditt Barn Ser inte Sin Ålder

Förra månaden tog jag med min dotter till vår lokal trafikskola för att registrera dig för förarens ed. Direktören tog en titt på min 15-åring och skrattade. "Du ser inte gammal nog att köra", sade han. "Min 12-åriga systerdotter ser äldre ut än du!" Han försökte säga att det lättsamt, som om vi alla var i samma skämt, men som alla med ett uns av medvetenhet vet, spontana kommentarer om att titta på tre år yngre ut än din ålder är inte en välkommen samtalsämne för en tonårstjej. Hon var inte roade.

Min dotter började se yngre ut än sin ålder när hon var ca 6. Som hennes jämnåriga växte längre, hon stannade petite. Hennes samma år flickvänner började fylla en hel två-eller tre år innan hon gjorde, och hon har inte varit nöjd med dessa skillnader. "När ska jag växa, Mamma?" hon ber ofta, lika delar irriterad och arg på orättvisan i det hela. Jag försöker att övertyga henne om att hon är byggd just på det sättet hon var tänkt att vara, och att hon kommer att växa om och när tiden är rätt — vilket naturligtvis bara tickar bort henne ytterligare. Jag försöker tala om för henne att det finns fördelar med att vara kort, men hon vill inte höra det. Hon vill vara höga, för att åtminstone se hennes ålder, att inte ha folk alltid påpeka hur ung hon ser ut.

Men det finns faktiskt vissa fördelar med att ha barn som är små för sin ålder. För en, de brukar komma över som smartare, mer kompetent och mer mogen än sina jämnåriga. Till exempel, min dotter spelade fiol vackert när hon var 11, men det faktum att hon såg ut som hon var 8 gjorde det ännu mer imponerande. Vi har en vän vars lilla 4-åriga fortfarande bär storlek 2T byxor, så när han öppnar sin mun och en full, intelligent trodde faller ut, du kan se den chock på människors ansikten när de tänker, "Wow, vad ett artikulera barn!"

Jag har också haft vänner med barn på den andra änden av spektrumet. De barn som ser mycket äldre än sin ålder inför en mängd utmaningar, från att ständigt växa snabbare kläder till orealistiska förväntningar. Folk förväntar sig mycket mer mognad av fysiskt större barn, så dömande utseende kom snabbt och hårt mot föräldrar som är begåvade med tidig-blommande barn.

Min väns dotter har blivit exceptionellt höga sedan födseln. Vid 3 års ålder, hon hade extra långa ben och nästan ingen baby pudge att tala om, så hon såg mer ut som om hon var 5 eller 6. Vi vet alla hur en 3-åring kan slå en passning över fel-färgade cup, eller hur? Det härliga beteende ser mycket värre på en kille vars utseende tyder på att de bör vara förbi det stadiet.

Jag har en annan vän vars son är 6 och är i samma höjd som hans mor och hon är inte kort. Han är inte bara lite lång för sin ålder, han ginormous. Han bär kläder de flesta 12-åriga pojkar kan bära, så du kan föreställa dig vad folk tycker när han beter sig som en typisk första-klassare. Han är ett litet barn som instängd i ett big-kid kroppen, men främlingar inte vet det. Allt de ser är en stor grabb vars föräldrar uppenbarligen inte civiliserade honom ordentligt.

Eller vad sägs om de flickor som utvecklas tidigt ? Jag visste att någon vars 10-åriga hade en C-kupa och såg ut som en tonåring i en baddräkt. Tala om orimliga — för att inte tala olämpligt — förväntningar från allmänheten.

Jag vet att detta är något som föräldrar till utvecklingsstörda försenas barn också ha att göra med — tillsammans med en mängd andra frågor — så det har gett mig en ny känsla av empati. Samtidigt med ditt barns ålder räknat fel är knappast en enorm liv utmaning i grand systemet saker, det kan vara knepigt.

Vi lever i en värld där människor tenderar att vara kritisk till barnens beteenden i alla fall, och att ha ett barn vars insidor inte matchar deras outsides leder naturligtvis till antaganden och förväntningar som antingen är felaktiga eller orättvisa. För att inte nämna, det blir gamla för att hela tiden ha barnens fysiska storlek, bli den första samtalsämne, eller att upprepade gånger säga saker som, "Ja, jag vet, hon är verkligen liten för sin ålder" eller "Nej, han är inte behandlingen eftersom han är 3. Han bara ser 7."

Det är bra för oss alla att komma ihåg att barn kanske inte är vad de verkar vid första anblicken, speciellt när vi är frestad att döma. När en mamma ger en pojke som måste säkert vara 9 eller 10 i kvinnors badrum med henne, han kan bara vara 5. När du tänker, "Varför är barnet fortfarande använder napp?" som barn kan inte vara så gamla som de ser ut.

Jag var faktiskt tvungen att påminna mig själv om detta när jag tappade min dotter iväg för sin första klass på trafikskolan. Du måste vara 15 för att ta klass, men jag såg en kille som såg ut som om han kunde inte vara äldre än 11 — utan överdrift — gå in och sitta ner framför min dotter. Hon och jag utbytte en snabb, storögda blick, och jag är säker på att en blick av medlidande korsade mitt ansikte för den stackars pojken.

Min dotter tittade bara på honom och log.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar