Min 9-Åriga Diagnosen Själv Med Autism, Och Han Hade Rätt

Vid läggdags andra natten, min mjuka kropp, helt lysande 9-åriga son, med slå ut ögonfransar var återberättar mödor av urtaget. Min pojke, hans namn är Nate.

I detta avsnitt, Leo, en grabb i en annan femte klass klass var att kasta grus på honom och hotade honom med någon form av racket. En massa andra barn engagerade sig och tog Nate ' s sida, men han var skakad ändå. Han berättar för mig att Leo har verkliga problem och inte kan sluta att "sabotera" sin vänskap. Han berättar att han tror att Leo är autistisk.

Jag lyssnar uppmärksamt till historien, försöker att inte bli mordisk om de dagliga lekplats dynamik. Jag känner att jag kunde gå upp några allvarliga djupa änden de flesta dagar under sommaruppehållet själv. Han fortsätter med att säga att det är en bra sak att Leo är i en annan klass, eftersom hans klass inte kunde hantera två barn med autism. Jag frågar honom vem i hans klass har autism. Han säger, "för mig, mamma, har du inte märkt det?"

Jag har märkt.

Jag har sagt och outsägligt mig själv denna sanning för hela hans liv, bostad i säkerhet i den interna debatten snarare än att möta honom, min pojke som kryper upp till mig varje kväll med information om sina dagar, sina observationer, sin ilska, sin idiosyncracies, hans bekvämligheter, hans besvär.

Jag trodde aldrig att han skulle vara en för att se min till synes obevekliga inre dialog med en sådan ren, oblyga självkännedom.

Han fortsätter med att berätta för mig att han började tänka att han har autism för två år sedan när han såg en dokumentär om Legos beskrivs den roll som Legos kan spela i att hjälpa autistiska barn bygga vänskap. Han tänkte på den tiden, "är det därför jag behöver Legos i skolan så dåligt?"

Han fortsatte med att säga att han har sett ett par dokumentärer och läsa om symptom och han möter en hel del av "de diagnostiska kriterierna, men inte alla av det."

Genom sitt konto, säger han, "jag förstår sarkasm, men inte ironi. Jag kan inte stå konsistens av frukt. Jag är klumpig och suger på varje enskild idrott. Jag har verkligen svårt att få vänner, men jag vet vad folk tänker för det mesta. Jag hatar lukten av cafeterian. Ögonkontakt är super svårt. Jag är besatt av bilar. Jag oroar mig mycket."

Att jag till slut svaret på hans fråga, högt för första gången, "Ja. Jag har märkt." Han frågar mig varför jag inte sagt något, undrar om jag trodde att han skulle bli upprörd." Jag sade, "det är klart jag undrade om du skulle bli upprörd."

"Varför?" frågar han.

Detta är den del där han är verkligen rätt om hans diagnos. Han frågar "varför", eftersom han är i själva verket neuro-atypiska och inte ser på saker på samma sätt som jag gör. Alla dessa år av att skydda honom från denna sanning, och därmed verkligen skydda mig själv, har varit i tjänst i hur min hjärna fungerar, inte hans.

Det visar sig att han är ganska peppad om hela denna sak, eftersom några av sina största hjältar, enligt hans forskning är på spektrum. Dessa inkluderar Elon Musk, som bygger Tesla bilar och försöker på egen hand rädda vår miljö. Och Thomas Jefferson, som hade "shifty eyes" och den exakta nivån av briljans som är nödvändiga för att skapa Declaration of Independence. Nate går på för att påminna mig om Mozart och Steve Jobs (som jag skulle vara riktigt lost utan).

Jag är aldrig inte överraskad av föräldraskap. Aldrig. Nate började gå den minut han fyllde 18 månader, precis som jag var på väg att ringa tidigt ingripande. Och han gick perfekt från första steg han tog. Precis när jag började att anta att han aldrig skulle göra till en vän, han kommer hem med en bestie att han inte kan sluta prata om. När jag börjar oroa sig för att han saknar empati, jag ser honom ha en konversation med hans lillebror som är berikad med vänlighet och visdom. När jag börjar få panik om hans inåtvändhet, han kommer hem efter att ha planerat en 5K för att samla in pengar för familjerna.

Detta är den sak, föräldraskap inte vettigt. Och för att vara ärlig, autism egentligen inte heller. Men när Han berättar för mig att han är autistisk och han vet det, jag vet att han har rätt. Och alla uppgifter är helt enkelt data som stöder den komplexitet som han är, och inte förnekelsen av det. Hans autism är inte som någon annans, eftersom det aldrig kan vara. Nr två barn ser likadana ut. Och ett ord inte kan fånga upp den variation som finns i hur varje hjärna utvecklas olika.

Vad Nate har verkligen lärt mig är att titta bort från det som är smärtsamt är mitt föräldraskap patologi och tittar rakt på något som är sant är att hans unge styrka. Vi är ett team, verkligen. Jag trodde att han aldrig skulle kunna överleva sanningen av att vara på spektrum, men det var de fallgropar av mina typiska sinne som lurade mig till att tro att jag visste allt. Men när vi kommer lyssna och titta direkt på våra barn, de svar vi behöver är just det.

ADVERT

Lägg till din kommentar