Varför Kan jag inte Stänga Av Den F*&%ing Att-Göra-Lista?

Varje dag, ett ögonblick innan jag helt och fullt vakna upp, en elektronisk ticker börjar marschera över baksidan av mina ögonlock. Det är en oändligt listan över saker jag måste göra den dagen, till att börja med, naturligtvis, hiss skrikande barn från spjälsängen, byta blöja, hälla upp en kopp kaffe, fixa frukost för pojkar. Sätta på byxor. Dricka mer kaffe.

Då är den "redo för skolan" mental lista fästingar av: tand-borstning, lunch-packning, tillstånd-slip-signering. Någonstans i det listan innehåller instruktioner för mig själv: Dusch eller åtminstone tvätta ansiktet, sylt kontakter i ögonen, äta något. Slutligen, när pojkarna iväg till skolan, en annan lista börjar: Rengör kök, klä mig, packa min egen väska eller ställa upp för dagens arbete hemma. Även när jag börjar mitt arbete och klarar av att komma på en rulle, ticker tränger sig på: Köp regn stövlar för min äldre son. Tänka på något till middag ikväll. Ta påsar med grejer till Goodwill.

Ibland känner jag att jag behöver bara vända min hjärna mindre, eller åtminstone stänga av att-göra-lista, som är som ett konstant tjat ding gå ut i mitt huvud varje fyra sekunder, men det är omöjligt. Jag går runt och mumlar för mig själv: - Pack mellanmål, kalla barnläkare för influensa skott, glöm inte deodorant, rotera däcken, för Halloween leveranser. Gjorde jag bekräftar att mötet? Vad behöver jag göra för att få till middag. Är det middagsdags? Göra middag.

Vissa människor som lider av tvångssyndrom eller ångest uthärda "påträngande tankar"—ovälkomna, upprepa tankar som är beklämmande. Jag är inte minimera vad som personer med påträngande tankar uthärda när jag säger att min att-göra-lista är irriterande, trist påträngande. Det är alltid med mig. Att-göra-lista är aldrig tomt. Det finns alltid, alltid, punkter på att-göra-lista. Om och när jag hälsar St. Peter, jag kommer att be honom att hålla på en sekund medan jag cross off "komma till Himlen" och skriva ner "forskning platser att äta i Himlen."

Även när jag gör en medveten ansträngning för att koppla av, läsa en bok på kvällen, till exempel, i stället för att köra en annan tvätt eller rengöring av badrum, att-göra-listan är fortfarande här, sitter stilla på min axel. Jag kan säga till mig, "Se, du läser en bok just nu, slappna av," men det är fortfarande en gnagande känsla av att vad jag tar för mig betyder bara mer att göra i morgon.

Är detta vad en mamma är? Kommer de att-göra-listan någonsin få kortare? Helgen börjar alltid med en lista över saker att ta itu med (de senaste fyra helgerna' uppgift har varit att "rensa ut hemma kontor, så att vi faktiskt kan arbeta i det") och slutar med samma antal objekt i listan ("att fortsätta jobba på att rensa ur hemmet office").

Nu kanske min familj är långsam och ineffektiv, men jag kan inte tro att andra människor är att mycket mer produktiv. Det är riktigt att det är för mycket att göra, för mycket för oss två vuxna att hantera, hur som helst. Det innebär att icke-brådskande reparationer är lagt av och jag är fortfarande bära mammakläder, två år efter förlossningen, eftersom jag inte haft tid att gå och handla. Det är en ständig tillströmning av saker : Barnens kläder enbart får hanteras som om det är ett jobb, eftersom varje tre månader behöver de en ny grupp av saker och gamla saker som måste rensas ut, lagras eller doneras. Måltid planering, shopping och prep ensam känns Sisyfos, trots alla tidsbesparande hacka i världen (läst om att spara tid hacks är en annan sak på att-göra-lista: "lär dig att bli mer effektiv laga mat"). Titta på barnen samtidigt hantera hushållet uppgifter är inte särskilt produktiva, som varje förälder vet: Du försöker att städa upp på kontoret, men ditt barn är lugnt nedmontering skrivaren.

Kanske en dag det kommer att bli bättre—kanske när barnen är äldre och inte kräver min ständiga uppmärksamhet. Kanske en dag jag kommer att kunna arbeta i mitt hemmakontor. Kanske en dag jag kommer att kunna stänga av denna f*&#ing att-göra-lista.

ADVERT

Lägg till din kommentar