Lugna Ner, Mama Bear, The Kids Are All Right

Moderskap är ingenting om inte en förvirrande blandning av känslor. Glädje, kärlek, ilska och rädsla i alla snurra upp tillsammans tills de ser ut som en Jackson Pollock målning och vi kan inte göra känsla av vad vi känner, än mindre tänka.

Inte bara är moderskap en konstig dikotomin av motstridiga känslor, men en hel del av det är instinktiva också. Vi skulle inte kunna formulera varför vi känner starkt om attachment parenting eller co-sleeping eller ammar, men vi känner det i våra tarmar.

En av dessa instinkter är ett överväldigande behov av att skydda våra barn. Bättre känd som vårt inre Mama Bear vi känner ibland plötsligt och impulsivt våg av känslor — hård protectiveness, tillsammans med en blandning av rädsla, ilska, frustration — kurser genom våra ådror. Vi bryr oss inte vem eller vad som orsakade detta hot eller smärta till våra barn, men vi är redo att kasta. Vi går till attack, med en take-no-prisoners-glimt i våra ögon. Vi är Mamma Bära, hör oss bruset.

Första gången jag gick all mama bear var när en annan förälder disciplinerad min son för något han gjorde för att hennes barn på dagis lekplats. Visserligen, min son var i fel, men så var denna kvinna och hon kunde inte-vara-helt-oskyldiga barn i min mama bear sinne. Logik inte spelade någon roll. Rationalitet inte spelade någon roll. Empati spelade ingen roll. Inget av det som betydde något. Jag var förbannad . Hur vågar någon tillrättavisar mitt barn? Hur vågar de antar att veta vad som hade gått på?

Mama bear protectiveness blandas med andra känslor som skam och ilska över min egen son för hans del i det hela prövning. Jag vände över hans misstag och dåliga beslut i mitt huvud tills de blev något större än de verkligen var. Jag blev övertygad om att jag gjorde en ganska taskig jobb. Jag blev övertygad om att detta andra mamma och hennes barn var bara ytterligare ett exempel på över-helicoptered speciella snöflingor. Och jag var helt övertygad om att min son: s roll i tumultet betydde att han var på väg att assholery och en framtid som sannolikt ingår en kort sejour i länet fängelse.

Jag ville rusa in och åtgärda problemet. Nej, inte bara fixa problemet — jag ville få det att försvinna helt och hållet. Jag var redo att attackera, men attack vem Jag är inte riktigt säker. Mama Bear kan vara hård, men hon är inte alltid meningsfullt. Med andra ord, ibland Mama Bear hon har huvudet upp hennes röv och behöver en reality check.

Det är nog några vetenskapliga eller evolutionär anledning föräldrar känner mama bear våg av våldsamma protectiveness, men mama-baisse (come on, det är helt ett ord!) verkar bara bli värre i denna tid av helikopter föräldraskap, sociala medier watchdogging, och föräldrarnas försvarsställning. Föräldrar känner sig rätt att kalla ut någon form av dåligt uppförande, oavsett hur liten den är, vilar säkert i självrättfärdigande av föräldrarnas kärlek. "Bara tittar ut för mitt barn," Mama Bär säga.

Tja, jag kallar skitsnack. Mama bear instinkter ger dig inte rätten att vara en skitstövel, särskilt när du är en skitstövel till någon annans barn, och mamma bära känslor är ibland nonsens vanföreställningar har vi hamnade i våra egna sinnen.

Så här är det: Alla barn är idioter ibland . De är barn. De gör misstag. Mina barn agerar som idioter ibland, och — news flash! — så gör ditt hem. De är barn, trots allt. De knulla upp. Och här är en annan nyhet blixt: Så gör vi.

Så vad händer om, istället för att gå mama bear på alla för att skydda våra speciella snöflingor, skär vi människor lite slack? Vad händer om vi befogenhet våra barn att stå upp för sig själva, istället för att rusa in för att skydda dem? Tänk om, i stället för att anta andra barnen som är problemet, vi övervägt möjligheten att vårt åh-så-perfekta barnet kan ha varit något ansvar för vad som gick ner också? Vad händer om — bara om vad — istället för att flippa ut om allt, vi lugnat sig lite och insåg att växa upp innebär konflikt?

För fem år sedan, när jag hörde att mamma tillrättavisa min son, jag gick fullt utvecklad mama bear och vänt fan. Hur vågar hon tala till honom på det sättet? Jag låter henne ha det. Och hur vågar han att agera på det sättet och få mig att se dålig? Jag var arg för att hon tyckte att min son var en skitstövel, eller ännu värre, att jag kanske var att höja en verklig asshole. Men han var ett barn — en liten unge som gjort ett misstag, bad om ursäkt, och lärt sig en läxa.

Detta mama bear instinkt att skydda och försvara — och gräma sig om det värsta-fall-situationer — kan vara naturliga och instinktiva, men det betyder inte att det är alltid rätt. Så ta ett djupt andetag och CTFD, Mama Björnar. Barnen är alla rätt.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar