Att minnas Kål Patch Kid Tokig Av 80-talet

Kom Ihåg Cabbage Patch Kids? Under 80-talet det verkade som alla hade en av de rultig, kuddig, rund i ansiktet, dimpled dockor. Häromdagen fann jag mig själv reminiscing med några vänner om fenomenet.

En vän sa att hennes trogna gamla morfar hade gått till leksaksaffären på 5 på morgonen att vänta i kö för en docka för henne. Ett par andra vänner sa att de fick deras på den "svarta marknaden", berättar sagor för viskade telefonsamtal och hemlig källare sammankomster. Några sade att deras mormor eller mamma hade gjort en docka för dem för hand.

Namn gemensamt, som "Daisy Eloisa," "Gilchrist Patty," "Avril Astra," "Willy Cyril," och min favorit: "Olivera Olivolja." Alla mindes hur namnet "Xavier Roberts," skaparen av dockor, var tatuerad på varje docka längst ner (ganska läskigt om man tänker på det).

Höjden av Cabbage Patch Kids vansinne var under semesterperioden av 1983. Butikerna var mobbad, folk trampar ner och slåss med varandra för att få sina händer på den åtråvärda dockor. Problemet var att produkten var relativt ny och plötsligt genom taket populära, och det helt enkelt inte tillräckligt med dockor för att möta den omättliga behov av konsumenterna.

De flesta av mina vänners föräldrar var inte djärv nog att vädret trängsel och tumult. Men några vänner kom ihåg att i en butik under höjden av craze och blir överkörd av en ivrig shoppare som har kämpat för att få sina händer på en av de gula rutorna med den blanka cellofan inslagning.

En del av vad som gjorde dockor så tilltalande var att varje docka var en-av-en-slag. Du antog dockor, folklore är att de är födda i ett Kål Patch och i behov av ett hem. Varje docka kom med antagandet papper, en födelseattest, och en "ed" som du skulle recitera högt och samtidigt öka din högra hand. Minns du det? Jag gör:

Jag lovar att älska min Kål Patch Kid med hela mitt hjärta. Jag lovar att vara en god och snäll förälder. Jag kommer alltid komma ihåg hur speciellt min Kål Patch Barn är för mig.

En vän berättade för mig om att få en docka som heter "Reagan Corissa." Hon gillade inte namnet och ville ändra det till "Victoria Ann." Men hon var tvungen att göra det officiellt, vilket innebar utskick i pappersarbete. Allt om dockor var busig officiella, dränkt i mytologin, och gjorde ett perfekt jobb med att rycka på hjärta av horder av oss tjejer som var med och planerar redan våra karriärer som mödrar.

Absolut inte alla flickor—eller pojkar—var tagen av hela antagande/moderskapet aspekt av det, men jag var. Kål Patch vurm drog mig big time. Mitt problem var att jag var tvungen att vänta ett till synes oändligt antal månader för att få en. Min mamma var en nybliven ensamstående mamma i slutet av 1983, och min lillasyster hade bara varit född, så var hon också nyligen mamma till två. Dockor säljs för $30 till 40 dollar för en pop, som var mycket för en leksak på 80-talet. Pengar var otroligt tajt för min mamma, men jag ville inte släppa upp med min tigger och inlaga.

Det var någon gång i 1984 att jag fick en, och att det verkade som alla visste jag redan hade en. Hennes namn var Rowena Adora. Hon hade kort, lockigt blont hår och blå-gröna ögon. Det roliga med henne är att jag minns att jag vill ha henne—för att längta efter henne—mer än jag minns faktiskt spela med henne. Jag vet att hon har fastnat för en hel del år, att hitta en permanent plats i min uppstoppade djur/doll line-up på min säng. Men bortsett från det, jag minns inte att leka med henne mer än någon av mina andra leksaker .

Fortfarande, när jag ser en Cabbage Patch Kids docka, får jag att yra-kid känsla tillsammans med en rush av nostalgi. Dockorna är bara så jäkla sympatisk och redan nu kan jag fortfarande se överklagandet, det är något väldigt lugnande och magnetisering om dem.

Hur fick du din Kål Patch Barn? Vad var namnet? Vill du ändå ha det? Vad är din berättelse?

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar