Bröstmjölk Kan Vara I Månader Och År Efter Amning

Jag ammade var och en av mina pojkar under en lång tid (flera år en pop!) och så är det inte förvåna mig att när min yngsta äntligen avvanda Jag kan fortfarande uttrycka en lite mjölk för hand. Jag menar, mina bröst hade varit mjölk fabriker för evigt, och jag trodde inte att hela verksamheten för att stänga över en natt.

Men vad som är helt förvånad över mig (trots att jag hade hört att det händer andra kvinnor) var att jag fortfarande kunde uttrycka en droppe eller två över ett år efter att han blivit avvand.

Varje några veckor, jag ska diska i duschen, och bara för fan av det, jag ska försöka uttrycka lite. Det kommer det att bli: en fet gul droppe mjölk ur min högra boob. Typ som att råmjölk jag kunde uttrycka i slutet av varje av mina graviditeter.

Som en före detta La Leche League ledare och amning konsult Jag hade hört alla möjliga historier om mammor som har bröstmjölk månader eller år efter avvänjning. Men det var den typ av sak du inte tror kan hända förrän det har hänt dig.

Jag hade också hört av kvinnor med "tyst letdowns" efter avvänjning. De skulle hålla ett nyfött eller höra ett barn gråta i nästa rum och deras bröst skulle få full, pirrig känsla som påminner om när deras mjölk som används för att svika.

I genom min trogna gamla amning böcker, det är svårt att hitta mycket info om detta fenomen. Men i 2004 års upplaga av Amning Och Mänskliga Amning författaren och amning konsult Jan Riordan gör omnämnande av det hela.

"Små mängder mjölk eller serös vätska, vanligen uttryckt i veckor, månader eller år från kvinnor som tidigare har varit gravida eller ammande," Riordan skriver.

Amning konsult Anne Smith säger den mjölk som mammor brukar uttrycka efter avvänjning gör brukar se ut råmjölk, den gulaktiga "flytande guld" din kropp gör under slutet av graviditeten och under de första dagarna efter födseln.

Smith har en intressant teori om varför vissa mammor att fortsätta att kunna uttrycka bröstmjölk, även år efter att de har gjort omvårdnad.

"Eftersom det tog på dina bröst nio månaderna av graviditeten för att gå igenom de fysiska förändringar som förberedde dem att göra bröstmjölk, det är inte förvånande att de inte går tillbaka till sin pre-graviditet stat omedelbart efter din baby weans," säger Smith.

Det är helt logiskt, inte sant? Och jag har märkt att desto längre tenderar kvinnor att amma, ju längre det verkar ta sin boob fabriker att helt gå i konkurs.

Till exempel, min vän som ammade en uppsättning tvillingar, en singleton, och sedan en annan uppsättning av tvillingar för en summa av fyra år kan fortfarande uttrycka en ganska betydande mängd mjölk åtta månader efter avvänjning.

Min andra vän, som ammade två barn till toddlerhood, hamnade faktiskt få vad som kändes som en igensatt kanalen sex månader efter avvänjning. Hon kunde uttrycka en hel del mjölk ur bröstet. Tack och lov, det var inte en täppa eller annan hälso-oro — för bara en liten att bygga upp det efter avvänjning mjölk.

Men det väcker frågan: När kan det här "med mjölk efter avvänjning" sak faktiskt vara ett problem, och en anledning att besöka läkare?

För det första, som Anne Smith påpekar, det är helt normalt att spontant läcka mjölk i första veckor efter avvänjning. Det hjälper till att avvänja din baby eller toddler gradvis när det är möjligt, men även om du gör det, läcker som händer bara händer för en stund och är gemensamma.

Bär löst sittande kläder för att undvika igensatta ledningar och försöka att inte snabb om du är obekväm (ju mer du snabb, desto mer mjölk du kommer att fortsätta att göra, vilket är motsatsen till ditt mål här).

Återigen, det är också normalt om månader eller år efter avvänjning kan du uttrycka lite mjölk för hand. Men om du spontant börja läcka vid någon tidpunkt efter den första månaden eller så efter avvänjning, eller om dina bröst kännas svårt, mycket full, eller anbudet, kanske du vill rådgöra med din läkare, särskilt om mjölk är gott. Och naturligtvis någon form av ovanlig knöl i bröstet bör alltid utvärderas av en läkare.

Överdriven mjölk efter avvänjning (eller vid någon annan tidpunkt än amning) kan tyda på att du har ett tillstånd som kallas galaktorré och det är värt att få det checkat ut. I mycket sällsynta fall, galaktorré kan vara ett tecken på en underliggande medicinska tillstånd, såsom sköldkörteln tumör eller hypertyreos.

Du känner din kropp och om något känns "off", alltid gå till din läkare för en utvärdering, eftersom det är alltid bättre att vara säker än ledsen.

För de flesta av oss, dock med lite bröstmjölk i våra bröst efter avvänjning är bara ett sätt att leva. Min vän avvanda hennes yngsta ett decennium sedan och kan fortfarande uttrycka lite, inget skämt.

Personligen, när jag lärde mig att det var helt normalt och inget att oroa sig över, jag har typ vuxit till att älska det. Dessa droppar mjölk är lite påminnelser om att sweet tid i mitt liv när mina barn var små, gulliga och ansluten till mig genom mirakel av livet.

Nu ursäkta mig medan jag går och tittar på deras baby bilder och gråta ögonen ur.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar