Amning I Det Offentliga Är Inte En Skamlig Handling

För vår dotters tredje någonsin flygning, vi bestämde oss för att prova något nytt och förde henne bilbarnstol tillsammans, och hoppades att det skulle uppmuntra henne att sova. Som vanligt, hon hade andra idéer. På flygplatsen, hon började böja ryggen och ylar så högt du skulle ha trott vi sätta elektriskt laddade spikar i sa bilbarnstol. Så jag tog ut henne och höll om henne, och fortfarande höll henne när vi gick ombord på planet. När vi satte sig ner, hon hade lugnat sig något, men var fortfarande vrida som Axl Rose i mina armar. Det är då som flygvärdinna närmade sig.

"Du kommer att behöva för att sätta barnet i bilbarnstolen för start," sade han.

"På riktigt?" Jag sade. "Jag kan inte bara hålla henne?"

Han skakade på huvudet. "Hon har att gå på sätet."

"Men om vi inte har bil seat, en av oss skulle få hålla henne."

"Jag vet. Men eftersom du gör det, hon har att gå på det." Han suckade, en påtvingad vänlighet i hans ögon. "I händelse av en nödsituation, vill du ha henne för att vara mer säker, eller vill du att hon ska vara en projektil?"

Jag ville säga, "vill du ha henne att skrika hennes huvud för en halv timme rakt fram?" Istället, jag såg från honom till min dotter och sa, "Han bara kallas du en projektil, baby."

Flygvärdinnan erbjöd ett svagt leende, sedan traskade ner i gången. Men innan han gjorde det, såg jag min fru blick på honom, och just då, jag visste att min dotter inte skulle vara att gå in på bilbarnstolen. Utan att utbyta ett ord med henne, jag visste precis vad min fru var på väg att göra. Och jag visste flygvärdinna inte skulle våga prova att stoppa henne.

Just som vi var på väg att ta av, min fru satt vår dotter på en av hennes bröst, och den som flygvärdinna bara flög av. Det var som scenen i Top Gun där Ensamvarg har MiG på sin svans och han bromsar in för att få skott på fienden. Förutom fienden var inte en ansiktslös ryska jet pilot, det var en kort, ren skär man i en blå blazer som nu gör allt i sin makt för att inte få ögonkontakt med en nästan-exponerad bröstvårta. Och vapnet inte var en missil, det var ett bröst med en baby — ett lugn, trygg bebis. Medan FAA skulle inte ha tolererat manövern, jag kunde inte ha varit mer stolt över.

Nio månader tidigare, jag kunde inte ha varit mer okunniga. Jenny och jag grälade om var och hur hon skulle sitta i vårt vardagsrum när du matar barnet. Hon ville sitta med vårt stora främre fönstret, där glider var. Jag vill inte ha detta. "Jag vill inte att du ska vara topless för alla våra grannar för att se!" Jag sade. Hon frågade varför det var viktigt. Vi diskuterade fram och tillbaka. Vid en viss punkt — och detta är skamligt del — jag gjorde en gest till hennes bröst och sade, "Eftersom de är mina!"

Jag kan fortfarande se hennes ansiktsuttryck: ilska blandad med avsky och någon liten del av besvikelse. Hon berättade för mig att jag hade ingen rätt att vara så svartsjuk att jag inte äger sin kropp. Fortfarande, jag kämpade. Jag minns inte hur vi tog oss som argument, och så mycket som jag skulle älska att kunna säga att det fanns några magiska vändpunkt där jag helt enkelt inte förstod exakt var hon kommer från, jag kan inte säga det. Jag kan säga att tiden gått, som det alltid gör, och som jag sett min fru amning vår dotter dag in och dag ut, för över ett år, jag växte för att beundra henne mer och mer.

Kanske var det den uthållighet idrottsman i mig, inspirerad av herkulesarbete hon var ombord på. Jag visste att jag inte kunde dela bördan, kunde inte köra km för henne. Som en supporter på sidan av en marathon kursen, allt jag kunde göra var att heja erbjuder snacks, och kör för första hjälpen-kit när hennes bröstvårtor började att blöda.

Amning som en endurance sport är i slutändan en dålig metafor. Till skillnad från en maraton löpare eller en triathlet, en ammande kvinna inte har hundratals människor jublar för henne. Om hon är lycklig, hon har ett litet samhälle med andra mammor som har henne tillbaka. Och hon har sin partner. Om hennes partner inte kan hjälpa henne att känna sig bekväm i hennes egna hem vad kommer att hända när hon är ute i världen, om hon vågar komma från en av offentlig sfär är några särskilt omvårdnad rum för att föda sitt barn i någon annan än en garderob, hon smällde med arga blickar från främlingar?

Nu, när jag hör om människor som är kritiska till kvinnor som ammar offentligt, samtidigt som driver mig galen och det gör mig ledsen. Frustration är det för att en kvinna byster hennes röv (och ibland bokstavligen hennes bröstvårtor) att engagera sig i en handling som gör så många saker på en gång för att hennes barn: ger näring, ökar utveckla immunförsvaret, och erbjuder komfort och säkerhet. Den sorg som uppstår på grund av att jag har varit som person som domare, som inte kan se en delvis exponerade bröst offentligt och inte tänka åtminstone lite om sex.

Skådespelerskan Mila Kunis nyligen kritiseras denna fråga när hon talade ut efter att skämmas för amning i det offentliga. "I usa och i vår kultur är vi sexualize bröstet så mycket som att folk helt enkelt inte vet hur man ska svepa huvudet runt tanken av att visa dina bröst i det offentliga." Hon kunde inte vara mer rätt. Varför skulle annars som flygvärdinna har undvikit oss som han gjorde? Han låt oss låt oss vända våra barn i vad han kallade en projektil; han låter oss göra något som han trodde var osäkra, allt eftersom den övre delen av min frus bröst blev synliga.

Som Kunis och andra påminna oss, sådan klyvning firas i nöjes-och medieindustrin. Men att sätta en bebis på framsidan av att klyvning och plötsligt en kvinna är att delta i en oroande eller ens skamlig handling. Vad är upp med det? Precis som jag inte kan tala för att en flygvärdinna, som kanske var helt enkelt ge min fru utrymme av respekt, jag kan inte tala för alla. Men jag tror svaret, för många män har åtminstone något att göra med egoism, med inte vill dela med sig ("det är mitt!") något som aldrig var verkligen vår i första hand.

Jag tillbringade större delen av mitt vuxna liv — och i princip alla mina tonåren — att tänka på brösten bara som sexuella objekt. Vad annars skulle de vara, tänkte jag, andra än konstverk för mig att prova att smeka? Jag är inte precis stolt över detta, precis som jag inte är stolt över hur jag svarade på min fru när hon var tvungen att kämpa för sin rätt att sitta där hon ville sitta och mata sitt barn i sitt eget hem, något hon bör aldrig har haft att göra till att börja med. Jag vet också att jag är långt ifrån ensam om att tänka eller har tankar på att en kvinnas kropp i ett objektifierande sätt. Att erkänna dessa tankar om och försöker analysera dem här, men, att inte känna sig ensam. Jag antar att tiden får utvisa om jag kommer få någon mer inbjuder till poker natt efter detta.

Det kan vara en långsam resa, växer upp och flyttar från att ogling majoritet för att ett vänligare, äldre och mer respektfullt minoritet. Min var verkligen rusade längs med den flicka vi välkomnas in i våra liv för över ett år sedan. Det är roligt, jag är på denna plats där jag försöker lära henne hur man blir en bra kvinna, inte ens som jag lär och stötvis och enstaka backslides hur man blir en god människa. Jag vill tro att det är där jag befinner mig nu, att ringa för alla människor, överallt, för att sluta smutskasta kvinnor för den enkla men heroisk handling av amning.

Det här inlägget publicerades ursprungligen på Faderliga .

ADVERT

Lägg till din kommentar