Vad Jag Lärt Mig Från Bröstcancer Och Konsten Att Vara Modig Och Bryta Regler När Du Kan

Min svärmor och svägerska gick med mig till en av dem som målar nätter på en söt liten art studio. De är de där en instruktör leder hela klassen igenom en lektion och alla slutar upp att skapa samma version av en målning. De är också de där (mestadels) kvinnor samlas med sina vänner, familj eller arbetskamrater, att dricka vin och göra sitt bästa för att imitera konstnärens penseldrag.

Jag minns att jag tittar runt i rummet och ser att alla arbetar så noga med att följa anvisningarna, att flytta sina borstar på rätt sätt. Jag såg hur min mor-in-law och syster-in-law: s målningar skulle utvecklas så fint. De hade tålamod, precision, och några naturliga talang.

Och sedan något som kom över mig. Jag kunde bara inte göra det längre. Jag minns att jag undrade om jag var modig nog att bryta mot reglerna — för att smutskasta min färg och börja om, för att göra min egen version av ett träd. Som en vanlig regel-anhängare detta var svårt för mig. Jag flyttade min pensel och tillbaka och alla färger som smort tillsammans för att göra denna djupa nyans av svart. Åh shit. Jag såg instruktören ge mig sidan-eye.

Men när den första chocken att jag faktiskt hade gått rogue var över, började jag slappna av. Det inte verkade som om någon skulle sparka ut mig. Och så gav jag till min vilda uppror och gjorde en mörk himmel (som av någon anledning hade stjärnor och en sol) med kala träd och dessa två enkla ord: att Vara du.

Nu, tittar på den här målningen, det känns som en föraning. Är det galet att tro det? Förmodligen.

Men jag kan inte hjälpa men tror att trädet är för mig. Mig efter kemo — bare — alla mina löv, nedfallna och blåst bort. Mig, naken mot en mörk himmel, och sårbara. Och som solen? Solen som jag, av någon anledning, målade i natt — att solen är ett löfte om ljus. Det är helt logiskt. Och det är ingen mening alls. Men livet är roligt som det.

Som nu i oktober marscher på, känner jag en viss tyngd av sorg. Inte en tunga päls av sorg, inte vinter sorg — kanske bara vindjacka sorg. Jag märker träden börjar ge upp sina blad, och skonsamt sätt de dansar till marken. Hösten signaler förändring, och nu är det för alltid kommer att påminna mig om cancer. Oktober, som också råkar vara Breast Cancer Awareness month, så det är massor av rosa påminnelser också. Det finns även rosa band på min flingpaket.

Men den här bilden påminner mig om att det alltid finns ett "före". Vi vet aldrig när våra liv är på väg att förändras. Så att vara modig. Bryta regler när du kan. Lyssna på den lilla rösten säger du att sudda ut linjerna.

Vara du.

Och även göra din månatliga egenkontroller och få dem mammografi.

Oktober är det Breast Cancer Awareness month. För mer information, besök National Breast Cancer Foundation .

ADVERT

Lägg till din kommentar