Du Behöver inte Berätta för Min Son att Han är Liten För Sin Ålder

Min son hade precis fyllt 5. Detta var den första födelsedag där han verkligen förstått vikten av att hans stora dag och den magi som kommer med att inte längre vara 4 år gamla. Jag önskar att jag fick det glada om mina födelsedagar.

"Är jag en stor pojke nu, Mamma?" frågade han.

"Ja älskling. Du är stor", försäkrade jag honom.

Ett par dagar senare, vi var ute och sprang ärenden. Medan de står i kö på deli, en kvinna som log varmt mot oss och frågade hur gammal han var.

"Jag är 5," min pojke hjärtligt meddelade på ett sätt som bara en nybliven 5-åring.

Kvinnan tittade på mig med frågande. "Är han verkligen på 5?" frågade hon.

Jag log och nickade, inte tro att det var någon big whoop att hon ville faktum-in. När min dotter var i skolan, hon hade en söt liten vana av att berätta för folk att hon var 27. Barn är konstiga.

"Wow. Men han är så liten," hon sträckte ut handen för att rufsa min sons hår. "Inte din Mamma foder dig tillräckligt?" Hennes ton var lekfull, men hennes ord klippa mig.

Ja, jag vet att mina barn är små. Jag vet att damen i deli menade inte att vara oförskämd eller skada mitt barns känslor. Jag vet att hon inte har för avsikt att ifrågasätta min lämplighet att vara förälder. Hon var helt enkelt att peka ut det uppenbara, även om det var väl självklart.

Vi köpte vår ost och flyttas på. Min son var osedvanligt lugnt, inte en hälsning varje shopper vi gick i gångarna med en energisk "Hej, vad är ditt namn?" eller försöker övertyga mig att vi behövde en jumbo box av Spiderman snacks frukt, som var hans normala MO.

"What' s up, smörblomma?" Frågade jag.

"Mamma, du sa att jag var stor." Han tittade på mig med en förebrående.

Han hade en poäng. Jag hade spenderat den senaste veckan eller så talar om hur stor och vuxen han var, bara för att ha som övermod i spillror av den avslappnade kommentar av en främling.

Hur i helvete ska jag svara på det?

Även om Han är 5, han är ungefär storleken av tall 2-åring. Storlek 2T byxor passar honom bra runt midjan, men de är en smula för kort. Jag antar att du kunde också säga att han är storleken på en kort 3-åring, men du fånga min drivgarn. Han är lite.

Trots sin storlek, han är ett friskt barn, även om han inte har den största start i livet. Han föddes med komplexa problem med matsmältningen och blev föräldralös när han var bara några dagar gamla. Medicinsk vård och näring under sina tidiga år var marginella i bästa fall. Vi antog honom strax efter sin 3 rd födelsedag. Han var kraftigt underviktig och undernärda på dagen träffade vi honom. Jag har tillbringat de senaste två åren vilket gör att magen är full och försöker spela catch-up.

Han är liten. Kanske för att hans bristande omsorg under dessa viktiga utvecklande år är anledningen till att han är så liten. Kanske för att hans biologiska föräldrar var kort och spinkig. Jag inte har en bit av pusslet. Kanske kommer han att ha en tillväxt spurt nästa månad och att den högsta barn i klassen. Vem vet?

Han är inte ens på tillväxtkurvor för barn i hans ålder, men han håller sin egen. Jag tillbringade de första månaderna hem med honom skeda vispgrädde och smör i sin mat för att upp kaloriinnehållet och oroa dig om huruvida han var få i sig tillräckligt med näringsämnen. Trots sin skakig början, min pojke är blomstrande och växande, friska, men fortfarande liten. Ja, jag vet att mina barn är små.

Jag finner mig själv internt inställsam varje gång någon frågar hur gammal Han är på grund av att "Wow, verkligen? Han är en liten kille" och "Jösses, jag trodde han var yngre" är att få svårare att svälja när han blir äldre och kan bearbeta vad folk säger om sin kropp. Jag berätta för honom vilken stor kille han är, eftersom, tja, det är vad mammor av 5-åringar gör. Jag finner mig själv med att ge honom pep samtal om skillnader mer och mer ofta, på grund av saker som oskyldigt flyga ur människors paj-hål. Människor som menar inget illa alls.

Vad händer om mitt barn var knubbig? Skulle människor göra samma typ av kommentarer? Högt, i hans närvaro? Kommentarer som "Wow, det är en rejäl du har det" eller "Vad är det du mata honom?"

Fett-att peka ut och kroppsuppfattning är heta ämnen just nu. Allt du behöver göra är att hoppa på internet, och du kommer att se en bizillion artiklar om varför det är viktigt att lära barnen att det är vad som finns på insidan som räknas och varför, vad din kropp kan göra är viktigare än hur du ser ut.

Eller gör det bara gäller för människor som är överviktiga? Även om det är allmänt anses oförskämt att tala om för någon att de är för stora, att påpeka att de är för spinkig inte verkar vara tabu. Saken är den, att det är inte OK att göra kommentarer om någons kropp, oavsett vilken storlek eller form som de kommer in.

Jag vet att mina barn är små, men han är stark. Hans kropp må vara liten, men han kan springa, klättra och sparka på en boll (även om intressant, blir ombedd att plocka upp sina leksaker är "för hårt" och gör honom otroligt trött). Kommer han en dag att vara den högsta barn i hans klass? Kanske. Han är 5. Så mycket av hans framtiden har inte skrivits ännu. Kommer han bli en stjärna basket-spelare eller en award-vinnande jockey? Jag ska nöja sig med en glad och välanpassad människa, och jag tror att han är en bra start. Hans framtida potential är inte definieras av hans kaliber.

Ja, jag vet att mina barn är små. Håll dina kommentarer om sin kropp—och någon annans kropp—till dig själv, tack-du-mycket-mycket.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar