Suddig (Kön) Linjer

Jag har en dotter. Hon är åtta. Jag vill bara upprepa att för posten – hon är ÅTTA.

Häromdagen blev jag tillfrågad om jag är orolig för att hon är lesbisk. Denna fråga kom inte ut i det blå – det kom efter ett tio minuters samtal med damen gör mina ögonbryn. Hon hade frågat mig om jag har några barn och vi fick prata om min dotter. Jag var waffling bort och när jag avslutade med att förklara vad min dotter är som, skönhet terapeut frågade mig.

Först var jag mållös. Då skrattade jag. Sedan OBEKVÄMA. Då jag mumlade ett "jag bryr mig inte" och till vänster.

Fem minuter senare är jag i min bil och jag är verkligen irriterad. Jag är irriterad på mig själv för att min brist på respons och jag är irriterad eftersom lady ' s reaktion är exakt den typen av reaktion jag har sett mot min dotter för de senaste fyra åren. Hon var bara mer högljudd om det än de flesta människor.

Saken är den, att min dotter är en pojkflicka. Inte bara klättra i träd, sparka på en fotboll runt typ, men ett 100% dedikerad till ALLT POJKE slag.

Från den minut hon blev fyra, hon vägrade att bära klänningar. Hon gick Bävrar när alla hennes kamrater gick med Regnbågar och hennes Jul listor inkluderar skateboards, svart skalle påslakan och Spiderman luvtröjar. Hon bär pojkar, kläder, pojkarnas skoluniform, pojkar, skor och stoppar hennes långa hår i en keps. På vår 10-åriga bröllopsdag fest, hon hade på sig en kostym. Ofta, vill hon att kallas Sam eller Ben. Hon vet inte om snövit eller den Lilla Sjöjungfrun men några av hennes bästa vänner är Batman tecken.

Jag brukade skratta eftersom jag trodde att det bara var en fas. Men här är vi fyra år senare och ingenting har förändrats. Tja, något har... jag har.

Saken är den, ser du, att folk inte riktigt förstår en tjej som klär sig som en pojke och jag har ingen rätt att bli irriterad över det eftersom, som en gång, jag var exakt samma. Oh ja, jag skrattar – men att skrattet övergick snart till oro. Oroa sig för att det var något fel med henne, orolig för att hon hade kön nedstämdhet och oro för att folk skulle tro att jag var tvingar henne att vara på detta sätt. Men orolig mest av alla eftersom hon var bara inte hur jag hade föreställt mig min lilla flicka och det var att ha en effekt på vår relation. Jag kunde inte förstå henne.

Jag var förvirrad, eftersom alla runt omkring mig såg jag döttrar med band i sitt hår, bär Cinderella klänningar och leka med Barbies. Sedan var det min dotter klädd i arméns kamouflage, hennes ansikte målat som en demon och hennes skalle 'n' cross bones gummistövlar – ständigt att misstas för en pojke.

Hennes första lärare hade ett ord med mig en gång för att säga att hon trodde att hon hade "problem med hennes självkänsla". Den årliga dans på skolan var stressande eftersom de kunde inte förstå varför hon vägrade att bära en vacker klänning. Det var udda kommentarer från tjejerna i hennes klass. Hon ville leka med pojkar, men även pojkar var mer accepterande av henne, i slutet av dagen hon var inte en pojke.

Sedan hände något som gav mig de slag runt det ansikte jag så behövde. Jag diskuterade henne med en vän som avbröt mig mitt i en mening och sade: "Claire. Jag är inte med i detta samtal med dig nu. Hon är åtta år och hon är lycklig. Om hon är en tonåring med verkliga problem, då vi kommer att ha denna diskussion."

Det var precis vad jag behövde höra. I dessa få ögonblick jag insåg att min dotter är väldigt speciell, faktiskt. Hon är otroligt lycklig i sin egen hud och som har problem med sin självkänsla" tja, hey, – hon vet exakt vem hon är. Jag behövde koncentrera sig på henne, glömma vad andra människor tycker och reda ut mina egna misstag.

Efter alla, även om hon gör vrid ut att vara bög eller vill ha ett könsbyte eller fan, också något annat – vad spelar det för roll? Är det inte bättre för ett barn att vara öppna om vad de vill och vilka de är än att tillbringa flera år gömmer bort det? Jag ärligt talat inte bryr sig så länge hon är nöjd och jag kommer att vara där för henne, oavsett vad.

Det andra jag accepterat vem hon är, är den andra hela vårt förhållande har förändrats. Inga fler strider över baseball hat eller kläder. Inget mer för mig att försöka få henne till någon girly aktiviteter. Inga mer slagsmål över hennes hår. I själva verket finns det ingen mer en mamma är, på ett sätt, respektlöst till en dotter som har en klar bild av vem hon är, även vid åtta års ålder.

Nyligen, jag har sett artiklar där folk klagar på sina döttrar att vara "kloner" och "copycats." Jag har läst Disney-Prinsessor-är-äta-min-dotter-grejer och klagomål om rosa-för-girls kultur och marknadsföring. En del människor inte vill ha detta för sina döttrar, verkar det som. De vill inte att deras döttrar ska anpassa sig, förståeligt nog, men det är naturligtvis oroande om de INTE gör det. Jag har varit där.

Men här är en sak – jag har en dotter som inte uppfyller kraven och som inte ens bryr sig om att den överensstämmer, men det är mycket sällsynt att jag ser en reaktion annat än att det är bisarrt. Som jag sa – hon misstas för en pojke. Ibland är jag rätt människor, ibland gör jag inte, eftersom hon inte bryr sig. Om jag gör rätt, jag brukar få en konstig blick eller en "Konstig, jag trodde att det var en pojke." kommentar. Jag har blivit tillfrågad om hon är lesbisk, om jag är orolig för att hon ska ha ett könsbyte, om jag är rensad, utan om att inte ha en girly girl.

En bra jämförelse är Shiloh Jolie-Pitt. Media reaktion att se Silo med kort hår och klädd i en kostym var upprörande, till den punkt där det var även tal om att Brad & Angelina hade velat ha en pojke. Jag säger till dig nu, jag kanske inte har mycket gemensamt med Angelina Jolie, men jag slår vad om att vi delar en historia av strider för att försöka få våra döttrar till en klänning och nu en djup beundran för en tjej som hellre skulle ta stick än att vara något hon inte är.

Och jag är säker på att Angelina har kommit att inse exakt vad jag har insett – att vid åtta års ålder det är så mycket mer viktigt att ha en hälsosam, säker och glada barn.

Igår var min dotter berättade för mig att hon ibland blir ombedd av barnen på skolan om att hon är en pojke eller en flicka. Jag frågade henne hur det fick henne att känna sig. Hennes svar var "jag bryr mig inte. Jag är inte störd. De ska lära sig."

Ja de kommer, grabben, tänkte jag. De kommer att göra.

Då jag gick ut och köpte sig en Batman-väska.

ADVERT

Lägg till din kommentar