En Blodpropp Nästan Dödade Mig Efter Min Graviditet. Här är Vad Du Bör Veta.

När jag var tjugo-två, jag fick diagnosen Faktor V Leiden, en genetisk förmåga att levra sjukdom som gör att blodet kan levra sig mer än normalt. Jag blev diagnostiserad med sjukdomen efter att jag utvecklat en massiv djup ventrombos (DVT) i mitt vänstra ben.

Eftersom jag var en hälsosam, aktiv 22-åring, ingen kunde förstå varför jag skulle utveckla en sådan massiv propp. Jag som inte har några kända riskfaktorer, så min läkare beställt tester, som avslöjade koagulering mutation.

När mitt medicinska team förklarade skick till mig, de berättade för mig att många kvinnor inte upptäcka att de har Faktor V Leiden tills de försöker starta familjer och uppleva oförklarliga missfall—speciellt sent på sikt förluster. Jag fick veta att jag skulle behöva återuppta blodförtunnande medicin om och när jag blev gravid för att motverka effekterna av Faktor V-mutation och för att minska risken för att utveckla en annan DVT.

När jag fick min diagnos, jag var år bort från att ha barn, så under en lång tid, information satt bara och tittade på baksidan av min hjärna. Jag ska inte ljuga—jag är orolig. Jag undrade om min koagulering oordning skulle orsaka komplikationer för mig själv eller utgör en fara för mina framtida barn.

Två år efter min DVT, jag lärde mig att jag också hade något som kallas "Kan Thurner Syndrom", ett tillstånd där min iliaca ven som har komprimerats med en överliggande artär. Detta var också fast beslutna att vara en bidragande orsak till min första DVT och att post-och trombotiska syndrom som jag upplevt i år efteråt.

Så vid tjugo i fyra, jag genomgick en vaskulär förfarandet för att öppna den iliaca ven med en maskstorlek stent.

När jag var tjugo-nio, jag blev gravid med mitt första barn. Jag började med Klexane, antikoagulantia som administreras av sprutan, och inom några dagar av lärande jag var gravid per läkare rekommendation.

På 36 veckor, jag bytte till Heparin, ett antikoagulerande medel som finns kvar i blodet under en kortare tid än Klexane gör—en viktig förändring som en förberedelse inför förlossningen eftersom jag kan blöda ut annars. Jag var övervakas noga av min läkare och till slut inte har några komplikationer under graviditeten eller efter förlossningen.

Tre år senare Jag blev gravid med tvillingar. Igen, jag började Klexane tidigt i min graviditet, bytte till Heparin i slutet av graviditeten, och återupptogs Klexane tills jag var sex veckor postpartum per läkare rekommendation.

Det var lätt att vaggas in i en falsk känsla av säkerhet. Många år hade gått utan ytterligare koagulering incidenter. Jag hade träffat andra kvinnor med samma skick som hade en lyckad graviditet—en del utan att ta medicin.

Jag är dock orolig en hel del under mina graviditeter, speciellt att veta att många Faktor V förluster som uppstår i senare graviditet. Även om jag personligen aldrig upplevt dessa problem, jag har aldrig helt och fullt kände mig trygg eller hemma. Jag är alltid orolig för att mitt tillstånd skulle smyga upp på mig när jag minst anade det.

Men att oroa sig skulle försvinna så snart som jag levererade. Men jag var fortfarande statistiskt sett risken för koagulering under de första sex veckorna efter förlossningen, jag kände att jag var i farozonen när mina barn föddes. Mer än något annat, jag var lättad över att de kom helskinnade, trots mina ökad förmåga att levra risk.

Efter graviditeten, jag tog min medicin som ordinerats, men med mycket mindre entusiasm. Med min bebis på utsidan, instinkten att skydda dem var inte längre den drivande kraften som jag injicerade mig med en spruta full av blodförtunnande varje natt.

När jag stannade Klexane exakt sex veckor efter födelsen av min tvillingar, jag ville fira. Jag var ute i skogen. Jag återupptog daglig acetylsalicylsyra jag tog i förebyggande syfte i mitt vanliga liv.

Har äntligen botad från en svår tvilling graviditet och kejsarsnitt, började jag med min äldre son till aktiviteter igen. Jag tog barnen på promenader. Jag återupptog spinning, löpning och styrketräning.

Jag tyckte att det kändes bra. Långsam, ungefär som att jag hade blivit påkörd av ett godståg—ett godståg som heter 15 lbs. baby—men bra.

Därefter, vid 9 veckor postpartum, jag märkte en täthet runt min högra quadricep. Jag antog att det var en öm muskel. Jag joggade extra långsamt på det. Jag sträckte och skum rullade (jag ryser så hårt nu att tänka på hur farligt det faktiskt var). Jag fortsatte min normala verksamhet tills för några dagar senare när jag insåg att mina symptom kunde vara något mer.

Jag märkte att jag kunde plötsligt "känsla" i mitt högra ben. Det verkade lite större, ännu inte tillräckligt för att det var självklart, men tillräckligt för mig att lägga märke till. Jag märkte också att täthet inte skulle gå bort. Jag var misstänksam. Jag hade sett det innan, och jag visste hur det slutade.

Jag ringde min läkare direkt och frågade samma dag ultraljud för en misstänkt DVT. Jag förklarade min historia och symptom och var planerad för ett möte på eftermiddagen.

I de timmar som följde, min symtomen förvärrades exponentiellt. Mina ben nästan tredubblats i storlek. Färgen ändras. Smärtan ökade. Vid denna punkt, jag visste vad jag hade. Jag bara väntade på att min officiella diagnos. På kvällen fick jag det—en massiv DVT som sprang nästan hela längden av mitt högra ben. Av den tiden, jag kunde knappt gå.

Du kanske undrar hur jag visste inte att det var en DVT direkt eftersom jag hade en innan. Det finns flera skäl till varför.

Först hade jag upplevt många "falska alarm" i mitt liv efter min första blodpropp. Det fanns tillfällen i år efter min diagnos, att jag skulle gå direkt till sjukhus eller läkare för en ny smärta i mitt ben, orolig att det var en annan DVT, bara för att upptäcka att det var tendinit eller några andra godartade fråga.

För det andra, jag höll på att återhämta sig från en fysiskt svårt tvilling-graviditet och C-sektionen. Värk och smärtor var en del av det dagliga livet. Ibuprofen och jag var på first name basis.

För det tredje, jag bara var att komma tillbaka till att träna efter att ha tagit nästan tio månader på grund av min tvilling graviditet och kejsarsnitt. Igen, lite träningsvärk var par för kursen, och min första DVT symtom var svårt att se från detta. Detta var sant för min första blodpropp också. Som en löpare och tyngdlyftare, det var inledningsvis svårt att berätta smärta bortsett från träningsvärk.

För det fjärde, jag var nio-och-en-halv veckor postpartum. Statistiskt sett, jag var ute i skogen. Blodpropp var inte min första tanke.

Det var inte förrän ett par dagar efter att mina symtom uppstod när jag märkte att min egenvård och övervakning inte hjälpa, att jag misstänkte att problemet var något större.

Med facit i hand är 20/20, men om du tar bort något från min erfarenhet, låt det bli denna:

1. Vet din egen risk för att utveckla en djup ventrombos.

Rådgör med din läkare. DVTs på sina egna smärtsamma och fysiskt skadliga för den drabbade extremiteten, men den verkliga faran, den sak som kunde bokstavligen döda du, är det faktum att blodpropp kan bryta lös, resa genom blodet och orsaka lungemboli (PE).

2. Ta inte din skick för givet.

Om du har en koagulering oordning, eller om du har en ökad risk för att utveckla en djup ventrombos av andra skäl, inte ta ditt tillstånd för givet. Jag menar inte att skrämma dig. Jag hatade förhandlingen dåliga historier som involverar Faktor V Leiden under min graviditet—så mycket att jag inte ens läsa dem—men du bör åtminstone vara medveten om ditt tillstånd och individens risk.

3. Ta inte mindre skyddande hand om dig själv efter graviditet.

Moderskapet har på detta sätt för att ta bort oss från mitten av vårt eget universum. Medan omsorg om oss själva är vår drivkraft innan barn, efter barn, det är inte lätt att fokusera på vår hälsa, även när det betyder som mest.

Om du tog Klexane eller Heparin under graviditet och är föreskrivna för att ta det genom sex veckor postpartum, kan det vara frestande att hoppa över en injektion eller två när det är bara du som upptar din kropp en gång till. Hoppa inte över det. Ta hand om dig själv som ditt liv beror på det—eftersom det bara kan.

4. Följa, följa, följa.

Två gånger i mitt liv har jag haft ett större djup ventrombos och varje gång jag inte vet vad som är rätt bort. Tack och lov, min andra gången, jag visste tecken att leta efter. Smärtan att inte försvinna. Ökad svullnad och förändringar i färg i benet.

Om du inte vet skyltar, Google dem. Just nu. Bokstavligen gå och Google "tecken på DVT." Om du har ens den minsta orolig att du kan ha en ring din läkare och berätta för dem att du vill ha en samma-dag ultraljud för en misstänkt DVT. Om det inte är ett alternativ, gå till ett sjukhus som ER eller brådskande vård center. Ju snabbare du kan utvärderas, desto snabbare kan du fånga problemet och börja ta medicin och minskar risken att drabbas av blodpropp försämring.

5. Om det händer dig, inte tappa modet.

Ta emot min andra DVT diagnos på nio veckor postpartum var en ganska stor fysisk och psykiskt slag. Jag menar, här var jag, bara för att komma tillbaka till ett spår med fitness och barnen, och BAM—enorma fysiska bakslag. Jag inte bara kände mig som om jag var tillbaka på dag ett efter min C-sektionen, nedskrivningar-vis; jag kände mig som om jag var tillbaka på dag ett av den första gången jag fick diagnosen med en djup ventrombos elva år tidigare. Även när du väntar det, verkligheten av diagnos är fortfarande en chock.

Så, om du är diagnostiserad med en blodpropp under graviditet, efter förlossning, eller någon gång i ditt liv, att veta att andra förstår. Jag vet hur mycket det suger. Jag vet att återhämtning inte bara ta dagar. Jag vet att det kan ta veckor, månader och år. Jag vet att det för vissa blir det ett livslångt problem. Jag kommer att vara på daglig blodförtunnande medicin resten av mitt liv, gravid eller inte. Det är ganska tunga grejer. Men vet att det också ska passera. Kom ihåg att du är en tuff cookie och att du kommer att bli starkare. Du fick det, mamma.

ADVERT

Lägg till din kommentar