Att Vara En Naturlig Vårdare Är Både En Välsignelse Och En Förbannelse

Sedan jag var en liten flicka, jag har alltid tagit rollen som vårdgivare. Mina föräldrar bröt upp när jag var ung, och jag genast antog en fullvuxen roll, och ger dem råd och stöd – särskilt min mamma, som var kvar av min far när hon var sex månader gravid med min lilla syster.

Jag brydde mig för och tenderade att min mamma när hon var gravid. På fem år gammal, jag skulle ge henne kaffe och snacks, gnida hennes fötter och mage, och lyssna till sina känslor. Det var en intensiv tid, och jag ökade till rollen av stöd person, även när jag krossades inne från min far avgång. Min mamma brukade säga till mig att, i ett annat liv, det var jag mamma och hon var barn.

När min syster föddes, jag tänkte på henne som mitt eget barn. Jag hjälpte mamma att ta hand om henne. Och när vi var vid min faders hus – och särskilt när han fick gifte om sig med en kvinna som vi inte alltid får tillsammans med det – jag var på min systers förmyndare, förespråkar, och ibland primära vårdare.

Även utanför min familj, jag har alltid dragits till roll. Jag har ofta tagit på sig rollen som vårdare till mina vänner. Jag har valt karriärer och frivilliga positioner som finns i sfären av intensiva vårdande och omhändertagande. Jag ville ha barn från en tidig ålder och kastade mig huvudstupa in i moderskapet.

Det är en roll som jag fortfarande dras till idag – och jag vet att det finns en skönhet i att kliva upp till rollen som vårdare, om att vara villig att lägga dina egna känslor och behov åt sidan för att tjäna andra i ditt liv. Vi naturligt fastighetsskötare känna känslor av alla runt omkring oss . Vi känner djupt när någon behöver hjälp – ofta innan andra gör – och vi känner ett djupt behov av att gå in och fixa saker för dem.

Men däri ligger rub – och det är där saker och ting kan bli farliga. Du ser, det är den mörka sidan av att vara en naturlig vårdare. Naturliga fastighetsskötare om du vill hoppa i och bota alla och allt, och det är faktiskt omöjligt. De vill ta bort alla andras problem, ibland utan att veta att andra människors problem är i första hand eget ansvar.

Och de flesta av dessa kommer på egen risk.

Tillbaka i 2016, jag hade lite av uppdelning, och det hade att göra med min roll som vaktmästare. Jag hade tillbringat de senaste 7 åren volontärarbete som en amning rådgivare, som krävs otaliga timmar av oavlönat tid att svara mödrar ammar frågor, på nätet och via telefon, möten, etc. Jag brydde mig särskilt mycket om varje mor som jag hjälpte, deras utmaningar och smärta ofta höll mig på natten.

Under tiden jag var mamma på heltid till två barn, varav en inte var i skolan ändå. Jag bryr mig mycket om mina barn, och att de också (förstås!) höll mig på natten. Deras problem är mina problem. Jag tror att detta är en vanlig känsla för mödrar att uppleva, men för mig var det super-intensiva, eftersom det är precis så som jag är.

Åh, nämnde jag att jag också kör en privat praktik amning konsult verksamhet (och ja, mina kunders berättelser och kamp gick rakt till mitt hjärta och själ), var frilans skriva på deltid, och började att ha att göra med åldrande föräldrar, och ta hand om dem, också?

Det var inte bara det stora antalet skyldigheter jag hade, men hur var och en av dem var insvept i en djup ansvar för att ge mig upp till dem – att vård och vård och vård och vård .

Jag började känna något som jag inte hade känt innan, eller åtminstone något som jag inte hade tillåtit mig själv att känna innan: ILSKA. Plötsligt, för första gången i mitt liv, jag var förbannad eff off på alla de människor som verkade efterfrågan min oändliga kärlek, omsorg och uppmärksamhet.

Jag gjorde lite efterforskningar och det visade sig att det faktiskt var en förutsättning för att beskriva vad jag känner. Det kallas "Vårdgivare Trötthet Syndrom" eller "Caregiver' s Utbrändhet" och det kan drabba vem som helst som är djupt i omvårdnad – vare sig för arbete eller i deras personliga liv. Och holy moly, jag hade alla symtom : irritation, ilska, emotionell och fysisk utmattning, tillbakadragande från familj och vänner, och depression.

Strax efter mitt sammanbrott och efterföljande glödlampa tillfället, jag tog en ordentlig titt på mitt liv, de val jag hade gjort, och hur jag var i drift. Jag skär långt ner på vissa av mina omvårdnad aktiviteter. Jag slutade volontärarbete; jag skurit tillbaka på min amning konsult praktiken; jag arbetade på några större gränser med min familj, och jag har även omvärderat hur mycket svävande och oroande var lämplig för mina barn, och har tänkt på olika sätt att ta ett steg tillbaka.

Jag är i en mycket hälsosammare plats i livet nu. Att jag fortfarande bryr en hel jävla massa. Det är bara som jag är. Men jag ser att omsorg om alla och allt hela jävla tiden är inte bra för någon, allra minst mig.

Faktum är att i många fall är vi "födda vaktmästare" var lite kastas in i position. Kanske var det inte finns andra vuxna i vår familj och vi tvingades in i rollen. Kanske var vi sa för alltid och alltid, att det enda sättet att få kärlek är att behaga andra människor. Kanske trodde vi att genom att ta hand om andra, vi kunde fixa den smärta som de åsamkat oss.

Jag säger inte att varje handling av omsorg som naturliga vårdare in i är behäftat i ett mörkt sätt. Jag vet att jag värdesätter all den omsorg jag gjorde för hela mitt liv. Men jag tror också det är värt att utvärdera orsakerna bakom ditt behov av att ständigt gå in och rädda alla. Det kanske inte ser ut som du trodde att det gjorde när du dyka lite djupare i.

Mest av allt, om din omvårdnad tendenser är att ta en vägtull på din psykiska hälsa, nu är det dags att sätta upp några gränser, och göra lite omorganisation och reprioritizing. Vård ska inte hända så bekostnad av välbefinnandet. Du behöver inte offra dig själv för att hjälpa andra. Det är inte bra att du eller den person du är i hopp om att spara.

Kom ihåg detta, för – och jag vet att detta är en svår fråga: Behöver inte känna skuld över att de gränser du kan behöva att skapa för att spara ditt förstånd. Vi naturligt vårdgivare är ofta driven av skuldkänslor. Vi har gott om det. Men du måste förstå att skapa gränser – att trycka tillbaka ibland i stor sätt med ditt vårda – inte en dålig sak.

Det enda sättet att du kan fortsätta att ta det otroligt ljus och kärlek till andra – det ljus och den kärlek du har blivit välsignad med alltid – om du är hälso-och glad. Och ibland som innebär att lära sig konsten av att säga nej, att hålla din marken, och sätta dina egna behov först.

Och det är okej. Det är hur du bor stark. Det är hur du växer. Och det är hur du fortsätter att vara den välbehövliga beacon av vänlighet och omsorg som världen behöver mer av.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar