Min Tween Fortfarande Sover I Mitt Rum Och jag Behöver inte Din Dom

Om du träffade min 11-åring, skulle du se det först och främst att han är en extremt ljusa, pratsam, självsäker, pizza-älskande, video-spel besatta barnet. Han har precis börjat högstadiet, och är blomstrande. Han har varit upptagna med att arbeta på sin audition för skolans spela, och arbetar också hans tush iväg för att få äran att rulla. Han är påstridig, starkt oberoende och en god vän.

Åh, och varje natt sover han bredvid mig, i en liten säng bredvid vår.

Hälften av er är att skaka era huvuden tänker, WTF? En 11-årig sova i ditt rum? Vissa av er tänker: "ja, det skulle inte fungera för mig, men för var och en är sin egen." Och så finns det en liten grupp du är tyst nickar tillsammans, glad att någon är äntligen talar om hur jäkla vanligt detta är.

Jag skulle aldrig säga att alla stora barn bör sova i ett rum med sina föräldrar. Det är helgalet. Jag vet för ett faktum att det inte skulle fungera för många barn och deras föräldrar. Många föräldrar behöver sitt utrymme, och jag får det.

Men faktum är att det är inte ovanligt. Det är stigmatiserade för säker, men fler familjer än du kanske tror låta sina stora barnen sover i sina rum trots att stigma.

I Japan, till exempel, där nästan alla familjer att börja säng-delning, många stora barnen sover i ett rum med sina föräldrar tills de är tonåringar.

"Japanska föräldrar (mor-eller farföräldrar) sover ofta i närhet med sina barn tills de är tonåringar, som hänvisar till detta arrangemang som en flod – mor är en bank, pappa en annan, och barnet sover mellan dem är vatten" skriver James J. McKenna, Ph D., en antropologi professor och ledande expert på spädbarn sova.

Faktum är, tänker att sova med äldre barn är olämplig eller felaktig på något sätt är en Amerikansk social konstruktion, behöver man inte köpa till om du inte vill.

Här är hur det gick med oss. Som många föräldrar, vi co-sov (följer alla riktlinjer för säkerhet) med våra barn eftersom det gjorde natt-vaken och omvårdnad lättare. Sedan, när de var småbarn och förskolebarn och ändå vaknade på natten (sjukdom, dåliga drömmar, rastlöshet), vi bjöd in dem till vårt sovrum, trycka på en barn säng, då en stor grabb sängen, rätt upp nästa vår. Det var delvis för att rädda vårt förnuft, och delvis eftersom vi gillade den närhet och kontakt.

När han var 5 eller så, vi satte upp en säng till vår son är hans eget rum. Han har fortfarande den säng i det, och han sover där...ibland. Men han föredrar att sova i vårt rum. Han har alltid haft problem med att somna (till skillnad från sin lillebror som lätt smälter in i sömnen) och är extra utsatta på natten.

Som jag sa, han är en mycket självständig ande, och natt och kväll är ofta de enda gånger som han kommer att verkligen släppa loss och tala om sina känslor, särskilt när han blivit äldre. Jag kommer att hålla på att så länge som jag kan.

Om saker och ting var annorlunda, och jag ville verkligen ha ett sovrum till mig själv (min man och jag hitta tid för intimitet efter våra barn gå och sova, i andra rum i vårt hus), jag skulle kunna lägga ner lagen med honom och få honom att sova i sin egen säng.

I själva verket har det varit en massa gånger – antingen på grund av att jag var sjuk, eller min 6-åriga son (som också sover i vårt rum, som var – att han var lätt kunna sova i hans rum. Han är också sovit bort från hemmet på flera tillfällen med några frågor.

Jag har frågat honom varför han tycker fortfarande om att sova i vårt rum, och han menar att, för honom, att ha de där speciella ögonblicken på natten med sina föräldrar är väldigt viktigt för honom. Om det fanns en bra anledning till varför jag inte ska ge det till honom – eller om han eller jag hade drabbats på något sätt som en följd av detta skulle jag säga "Nog redan!"

Men det är inte där vi är. Och jag är glad att det är en liten sak som kan göra hans liv lite sötare, och hålla särskild linje av anslutning mellan oss ännu så sträcker han sig bort från mig.

Det är sak – han kommer inte att vilja sova i vårt rum för evigt. Den tonåring år ligger runt hörnet, och jag har en känsla av att han kommer att köra så långt bort från oss, så som han kan.

Men jag kommer att låta honom hålla på denna sista uns av barndom så länge han vill. För varför i helsike inte?

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar