Min 9-Åriga Fortfarande Tror På Imaginära Varelser, Och Jag Uppmuntrar Det

Du måste sluta leva denna lögn, Jag säger till mig själv. Det är 11 p.m., och jag är vindögd på nästan oläsliga ord jag försöker att skriva på fairy skala på en papperslapp i min dotters rum. "Håller på att spela piano. Du är mycket begåvad. Och jag älskar kläderna du har gjort för mig, säger observera. Jag avslutar det med en vackert klottrade "E" för Esmeralda—ett namn som kom till mig i en vin-inducerad kreativa frenzy en natt—och placera noteringen försiktigt i fairy hus. Tillbaka i min säng, jag fånga min mans ogillande ser ut när han släcker ljuset. Han ogillar att jag tolererar denna charad, att jag nästan påträngande om dess bevarande.

I denna säsong av barnslig förundran och tro på allt magiskt, det är en inte obetydlig, och förmodligen inte helt lämpligt, lista av imaginära varelser min 9-åriga tycker är riktiga: Tomten, tandfen, påskharen, pysslingar, Rudy, vår hemvist Elf på Hyllan. Till sin kredit, min man har varit mest entusiastiska i att anta att dessa roller av förälder-som-mytiska varelse. Han var den som agerade i en kamera pantomim med sin arm som skapade den totala effekten av Santa "fångas" på film att nå för en chocolate chip cookie. Han är den som kommer ihåg att sätta in pengar under kuddar när barnet tänder faller ut. Han, mer än någon annan, uppskattat möjligheterna för dramatisk spänning när min dotter som förlorade en tand i veckan innan Jul. ("Åh nej! Fairy världar kolliderar! Vad händer om tandfen uppfyller Elf på Hyllan i natt? Kommer det att finnas en turf krig?")

Men Esmeralda är en nykomling till fable stabil, obunden till någon form av religiös övertygelse eller kulturella tradition, och hon kommer i en tid då avståndet mellan ett barn och hennes unga övertygelser bör växer istället för krymper. Min man inte känner igen som Esmeralda har kommit på grund av, inte trots, min dotter har trätt i tween år .

Förra sommaren, som hennes hormoner började sina angrepp, jag fruktade att jag var morphing till att clueless mamma som kommunicerar med sin dotter i vad hon tycker är ett bra sätt, bara för att skicka sitt barn som skriker och gråter från rum medan hon är kvar, mållös, muttrade, "Vad gör jag för fel?" För att mildra detta, jag köpte en mor/dotter tidning, faktureras som en slags gemensam dagbok som skulle underlätta objektiva, sanna och mycket kärleksfull dialog utan missförstånd och slitna nerver som ofta kommer med faktiska samtal. Vi försökte för en stund—hon som skriver till mig en dag, jag till henne nästa.

Så en dag köpte jag ett par skor och min dotter blev plötsligt mer intresserade av att göra något av den skokartong de kom in. "Jag vill göra en fairy hus," sade hon, och naturligtvis har jag ägnat henne. Alla barn älskar att göra saker ur lådor, och min avkomma box besatthet är ett utmärkt exempel på tusentals dollar som kunde ha sparats om vi bara hade samlat in mer kartong istället för leksaker.

Mor/dotter tidning lägga stängt på hennes byrå, men skokartong tog på fantastiska dimensioner, med intrikat skära ut fönster, rullade Kleenex stolar, små spån av choklad på en Barbie tallrik. Min dotter skär ut miniatyr hantverk-papper klänningar och hängde dem på riktiga mini tråd galgar, och gjorde en älva överkast ut en bit tyg. Hon lämnade en lapp i rutan, ber saga att besöka, för att prova på kläder, för att avslöja hennes namn. En natt, bara för att bevisa att detta barnet—barnet att stå på tröskeln mellan infantil hoppas och teenage cynism—att det är OK att drömma, Esmeralda skrev tillbaka, i liten, liten älva skriva.

Min man kan inte vara helt om godkännande, men åtminstone i termer av att tillåta barn att tro på mytiska varelser som Santa finns det några vetenskapliga bevis som stämmer överens med min syn. Jacqueline Woolley, en professor i psykologi vid University of Texas i Austin, skrev i en Huffington Post-artikeln från förra året att "denna typ av tänkande—att engagera gränsen mellan vad som är möjligt och vad är omöjligt—är roten till alla vetenskapliga upptäckter och uppfinningar, från flygplan till Internet."

Så jag höja en drömmare, och jag älskar det. Men, akademiska semi-godkännande åt sidan, mitt skäl till att fortsätta Esmeralda/dotter konversation är, i slutändan, självisk. Deras korrespondens är täta och innerliga—Esmeralda är, trots allt, en välvillig fairy som har hemliga kunskapen om alla de saker som min dotter gör bra, och alla utmaningar hon stiger över när hon går in i vad som troligen kommer att vara de mest confounding fas i hennes liv. Min dotter är redan lossa från mig, ibland, när jag berömma henne, hon borst som mina ord är på något sätt felaktig eller intetsägande. När Esmeralda berättar för henne att hon spelar piano vackert, eller gjorde riktigt bra med hennes skolarbete, min dotter positivt lyser. Hon har aldrig sett Esmeralda och har inga belägg för hennes existens, men på något sätt observationer av detta parallella universum varelse bära mer vikt—är i huvudsak mer real till min dotter än något jag berätta för henne. Om jag inte kan förmedla visdom och beröm direkt till mitt barn, låt det vara några budbärare till mig, även om att messenger är en älva alter-ego som har haft ett par glas Malbec.

Dessutom vet vi alla Esmeralda, som Jultomten och påskharen och Tomten på Hyllan, kommer inte att vara "real" i min dotters sinne för evigt. Tror inte jag har inte varit frestad att låta Esmeralda axla mer ansvar när min dotter växer upp. Hennes anteckningar skulle vara perfekt för, säg, sex-ed, eller anti-drog budskap, eller att övertala min dotter till dike vänner som jag inte gillar, eller ens för att tala om för henne att en viss nyans av läppstift som inte är rätt för henne—alla försökte-och-sant-knappen langare som mödrar har varit irriterande sina döttrar i årtusenden.

Men Esmeralda kommer att bli outad, min dotter kommer att få klokt att jiggen, och i slutet, det kommer att bli hennes mamma, rätt och slätt, talar för att en mer vuxen liten flicka, ge oönskade råd, och bad henne att vara försiktig och tala om för henne att hon är fantastiskt—att säga dessa saker eftersom jag älskar henne med en grymhet hon kommer inte förstå förrän hon har sina egna barn, om en sådan tid någonsin kommer.

En dag när min dotter blir som stora barn med stora problem, som det gamla truism går, jag måste skriva sina anteckningar att det är enkelt signerad, "Mamma". Tills dess, ska jag hålla den charaden kommer. Jag ska titta på mitt barns ögon lyser upp med glädjen av att upptäcka ett meddelande från en hemlig vän, en vän som aldrig härjade eller otålig, aldrig kort stubin eller distraherad, vars varje vaket ögonblick åt att se min dotter och extrahera från varje dag alla goda saker att hålla tillbaka upp till henne, som små fläckar av magi.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar