Att Vara Närvarande För Den Varar

På den dagen du blir förälder, du ivrigt förutse alla de första att ditt barn kommer att uppnå någon dag. Du väntar tålmodigt på den första dagen de rullar över på sin egen, första gången de äter ris flingor, första gången de sover genom natten, den första tanden, första steg, första gången de le mot dig med ett tandlöst leende och säger: "Mamma."

Alla dessa söta första stunder är hyllade och omhuldade, meddelade på Facebook och Instagram för världen att se. Baby böcker är fyllda med datum från år av först. Varje delmål är en seger. Varje steg mot att barndomen är spännande, nytt och spännande. Mammor och pappor ivrigt dela och döma varandra genom hur snabbt deras barn hit först.

Men, hur är det varar? Kommer du ihåg de så tydligt? Kan du komma ihåg dessa flyktiga stunder när ditt barn gjorde den sista av något som de flyttade vidare mot mer oberoende? Min far var mycket förtjust i att påminna mig om att även om alla kommer ihåg det första, nästan ingen kommer ihåg varar .

Och när mina barn blir tonåringar, som jag ser på sin barndom glida genom mina fingrar som sand, jag inser att det finns så många saker som de slutat med för länge sedan. Det finns så många speciella ögonblick som plötsligt bara stannade en dag, och jag kan inte minnas när jag förlorade de dyrbara stunder.

När var sista natten jag smög in i hans rum för att se honom somnat med en binkie halvt hängande ur munnen?

När var sista gången hon drog footie pyjamas ur hennes låda och sätta dem på för läggdags, bakåt och ut och in?

När var sista gången jag hörde ljudet av nakna barn fötter utfyllnad på mitt trägolv?

Varför kan jag inte komma ihåg den allra sista dagen jag hade i rumpan klistra in, blöjor och baby tvätta på min inköpslista?

När var det senast badkar badkar, där jag försiktigt smekte sina barn lockar och plaskade med dem eftersom de var täckta med mjuka bubblor?

När var sista gången jag kunde känna hans barnet själv snuggled intill min hals, äntligen ger i dvala, han hade kämpat i en timme? Varför kan jag inte komma ihåg datumet som jag sist skakade henne att sova i den mjukt upplysta plantskola jag planerat i månader innan hennes ankomst?

På vilket datum, vilken tid, vad minuten gjorde att jag inte längre har en bebis som kröp i det här huset? När jag vakna upp och ha två människor som gick upprätt och talade i fullständiga meningar?

När var sista flaskan någonsin? Då ville jag bli av med flaskor, pack bort dem, och ge dem till en annan mamma? Där gjorde sippy koppar gå?

När var sista dagen hade han ett litet barn utbrott? Hans vredesutbrott var epic, och det verkar som jag skulle komma ihåg att betydelsefulla tillfälle när han hittade hans ord och kunde lugnt berätta för mig att han ville ha mer mjölk eller att hans skor var obundet och han behövde hjälp.

När var sista gången hon somnade på soffan, utmattad efter en dag av lek och undrar, och jag försiktigt plockade upp henne och stoppade henne i hennes säng? När hon låg och sov, skulle jag strök hennes kind och förundras över hur olika ett rum som var med henne sovande än vaken. När gjorde att stoppa?

När gjorde jag sluta se barn fastspänd i sin bilbarnstol från min backspegel? På vilken dag fick han börja som sitter bredvid mig på framsidan, slåss över radiostationer och argumentera med mig över riktningar? När kommer den sista dagen att han sitter med mig innan han börjar köra, undrar jag.

När, och detta krossar mitt hjärta bara en liten bit, fick de sluta att kalla mig "Mamma"? När jag blir bara "Mamma"? Jag vet att de kommer alltid behöver mig, men de söta tonerna av "Mamma" och "Mamma" var alltid min favorit. Varför, åh varför, kan jag inte komma ihåg sista gången de kallade mig vid namn de första gav mig?

Det finns så många varar bakom mig, men jag har så många nyheter framöver , för—första-datum, första förarens tillstånd, första nätter kvar på college. Och, ja, jag kommer ihåg de dagar ömt, och jag är rädd att de också kommer att ske för snabbt för mig att hänga med. Vi kommer att ta bilder av honom stråla av sin första bil och henne bredvid hennes prom datum. Jag kommer att skriva sorgliga inlägg på Facebook om mitt barn att bli antagen till högskola och flytta ut ur huset. Men om de senaste åren har lärt mig något, jag ska se till att uppmärksamma och bo i just nu så jag kan se den varar också.

För att spara det bästa till sist är aldrig en dålig sak.

ADVERT

Lägg till din kommentar