Jag Hatade att Vara Misstas för Monica Lewinsky, Men Inte Varför Du Tror

"Blåsa mig, Monica."

Det är vad en hemlös man som skrek till mig på en New York City street under vintern 1998. Detta var bara den mest rå i en sträng av Monica Lewinsky-tema epitet jag hörde det året.

Som en kvinna i tjugoårsåldern med långsträckta lager svart hår, blek hy och mörkt läppstift, jag tillbringade en stor del av 1998 förväxlats med Monica Lewinsky. Jag blev kontaktad av främlingar i snabbköp och barer som sa att jag såg ut som henne. Två kvinnor som följt mig runt i en bokhandel, krypa bakom hyllor. När jag frågade om jag kunde hjälpa dem, de förklarade, rynkade näsor: "Vi trodde att du var som Lewinsky flicka."

© Melissa Kirsch

Mina känslor idag om vad som hände Monica Lewinsky—min sympati på hur hennes liv var orättvist förstördes av media, min ilska på hur Bill Clinton åkte ut oskadda medan hon reducerades till en punchline —var helt annorlunda i slutet av 90-talet. På 24, osäker och försöker forma min post-college identitet och sa att jag såg ut som Monica vid varje tur, jag var orolig för hur hon såg ut. En "fetlagd pepperpot" sniped den New York Post . "Flickan som var för tubby att vara med i high school" i "publiken", skrev Maureen Dowd. Jag trodde inte att kritiskt om hur hon framställs. Jag tog varje förolämpning mot hennes utseende personligen. Jag ville inte se ut som Monica Lewinsky—inte för att hon var ökänd, men eftersom folk sa att hon var fet.

Sjutton år från veckan som nyheten om förhållandet bröt, jag tittar på Monica, och jag ser på mig själv i hennes ålder. Vi var både attraktiv för unga kvinnor. Jag ledde en mestadels anonymt liv som författare, en av biljoner i en ansiktslös staden, medan hon var på omslaget av varje tidning, ställd vid skampålen vid varje tur. Jag gillar att tänka om Clinton-skandalen nu, jag skulle känna annorlunda att vara jämfört med Monica Lewinsky. Jag skulle vara en av de människor som hårdnackat försvarar henne på sociala medier som skulle vara ute mer kritiskt på presidenten och hans kumpaner och den makt de utövade. Jag skulle titta på Monica som en bundsförvant, en kvinna med en kropp som världen kände sig fri att granska, kritisera, att använda mot henne. Jag önskar att jag hade haft perspektiv att se på henne på det sättet när jag var 24.

Sedan, när människor misstog mig för Monica Lewinsky, jag kände mig djupt kränkt. Om någon sa att jag såg ut som Monica Lewinsky idag, jag skulle vara stolt över.

ADVERT

Lägg till din kommentar