Varför Jag Slutat Oroa Mig För Hur Mina Barn Ser Mig Som En Stay-At-Home-Mom

Pip, pip, pip. Han rullade ur sängen och sömnigt lumbered mot välbekanta ljud, hälften snubbla över hans superhjälte pyjamas. "Frukost!" han jublade, när han gned sina tunga ögon och tittade upp i mikrovågsugn genom hans bedhead mop blonda lockar. Han satt tyst vid bordet, äta sin instant oatmeal, medan jag höll sin nyfödda syster på min höft och klottrade på dagens att-göra-lista på ett anteckningsblock.

Min man gjorde en galen bindestreck genom köket, letar efter sin portfölj som hade en dålig vana att försvinna varje morgon runt 8. Kyssar gavs, portfölj och nycklarna hittades, och han flydde till ett land av vuxna och intellekt, medan hans pyjamas-klädda familj vinkade adjö.

En tajt kamera vinkel skulle ha avslöjat en scen som glittrade med 1950-talet inhemska perfektion (minus mikrovågsugn måltid). Men om du panorerade tillbaka, var verkligheten en helt annan. Precis utanför ramen var en kvinna som gör sitt bästa för att falska hemkänsla, men hon kom upp kort. Gårdagens smutsig disk fylld diskbänken och högen av tvätt rivaliserade Mount Everest.

Att överge min karriär att stanna hemma var inte planerat, men ibland är livet överraskar oss. Jag gick ifrån mitt jobb, motvilligt, och stickande smärta av otillräcklighet stack på mig. Jag var lycklig i min roll som Mamma, men jag ständigt daydreamed om att återvända till arbetet.

Min största rädsla var att vara en stay-at-home-mom som ett dåligt exempel. Hur gör flickor lär sig att värdera utbildning och professionalism när deras främsta förebild enheter carpools och veck tvätt? Hur får pojkar lära sig jämlikhet och respekt när de ser Mamma fungera som en personlig assistent till Pappa och resten av familjen? Jag är orolig för att mitt barn skulle växa upp och strävar efter att leva föråldrade stereotyper.

Han avslutade sista sked med gröt och sedan den dagen skål gick med sina bröder i diskhon. Superhjälte pyjamas kastades åt sidan och ersattes med en favorit dinosaurie T-shirt och matchande shorts. Vi på väg till bilen där jag skrivit upp det för barn musik-CD, och vi var iväg till spela gymmet för att hoppa och torktumlare.

När jag körde, jag tittade på förare i varje bil vi passerade. På förmiddagen timme de var oftast mammor, som mig, men jag stirrade och undrade om de var att göra något mer betydande. Kanske den kvinna i blå sedan sprang en blomstrande verksamhet från hemmet. Kanske blond i SUV var på väg till ett viktigt möte. Mina tankar vandrade till plågsamma vad-ifs.

Han sprang genom att spela gym dörren med spänning bara en 3-åring kan känna sig. "Var är Du??" frågade han. "Han är inte här i dag, eftersom hans mamma är på jobbet", svarade jag. Hans lilla ansikte såg förvirrad. "Va?" han ifrågasatte. "Mammor inte fungerar. Pappor gå till jobbet, och mamman stanna hemma och laga frukost."

Han kan lika väl ha sparkat mig i magen. Jag kände mig sjuk och kunde inte koncentrera sig på de nödvändiga tumlande stöd för allt jag kunde tänka på var hur värdelös jag kände mig. Den tillfredsställelse jag hade i min mamma roll omedelbart avdunstat. Jag var uppfostra ett barn att tro att kvinnor var underlägsna. Jag kände en förkrossande belastning av ansvaret för att visa något helt annat, och jag hade misslyckats.

För de närmaste åren, jag var fast besluten att visa mina barn att jag betydde något. Jag tog på frilansande projekt och försökt att förklara varför mitt arbete var viktigt. Varje gång jag satt vid datorn, jag påminde barnen om att jag jobbade, precis som Pappa har på sitt kontor. De var ålder-på lämpligt sätt likgiltig, men från en plats av rädsla, jag fortsatte att klämma feminism ner sina ointresserade halsar.

Ibland kände jag mig som om jag var förvirrande för dem. Berätta för barnen att det är viktigt för kvinnor att ha en karriär, medan jag bakar kakor, kände mig som en hög form av hyckleri. Oavsett hur högt jag predikade i vår dagliga verklighet var en ständig lektion i att göra som jag säger, inte som jag gör.

Flera år har gått sedan den där morgonen på spela gym. Ett spädbarn och en sömnig barn med en skål med havregrynsgröt blev en besättning av en tonåring, en mellan och en wannabe-tween. De tycker att ignorera mycket av vad jag säger, men de ger mig lite tips att mina år av folktalare har trängt in i deras huvuden.

När Karriären Dag närmade sig, jag antog att min grundskola dotter skulle be att klä sig som en prinsessa som hon hade begärt tidigare år. Jag strålade när hon frågade, "Kan du få mig vissa läkare scrubs? Jag vill klä mig som en kirurg."

Sedan den slutliga försäkran kom från samma barn som startade det hela. Inte längre ett litet barn men nu tonåring, min son sa något som tillät mig att fullt ut andas ut. Under en av mina många kvinna-power föreläsningar, han avbröt mig med en touch av teen förbittring och en eye roll. "Får jag det, får jag det", sade han. "Du kan arbeta var som helst du vill, Mamma. Vi vet."

Det var allt det tog. Jag slutade panik att min inhemska exempel förändrat deras syn på könsroller. Kanske mina ansträngningar ger resultat. Eller, kanske, att jag bara behövde några garantier för att jag har ett värde. Jag tror inte barnen tvivlade på mig för en minut.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar