Skönhet Är Inte Ett Dåligt Ord

Min smart, snäll och känslig-men-inte-bräckliga dotter var kokong i personlig fleece och hand-sticka värme. Titta på scenen, trodde jag, hon är så älskad . Läggdags var våra mest heliga tid tillsammans – en reträtt från två syskon, skola och scheman. Hon hade ofta frågar, "Kan jag berätta något vid läggdags?" Efter att ha läst, ibland för att vi skulle spela en mor-dotter omgång av "Vill du hellre?" eller bläddra igenom en tidning och välja ut våra favoriter. Det var något så säker om att vara i hennes säng tillsammans – som två väninnor dela hemligheter på deras tidigaste slumber parterna avslöja våra förhoppningar och farhågor, att bekänna beklagar, återberättar händelser för dagen, fnissade tills vi frustade ...

En natt, hennes sista tanke innan hon gled ut att sova var, "Mamma, ibland frågar jag dig om att jag är fet bara för att höra dig säga att jag är så mager." Chockad, svarade jag, "Varför skulle du vill höra det?" "Åh, det känns bara så bra," hon kvittrade. Jag kröp ihop på hur enkelt de ord som rullade av henne tungan. En strimma av ilska forsade genom mig som en F5 tornado.

Rösten i mitt huvud skriker så högt jag fruktade att hon behövde brusreducerande hörlurar för att dränka den. "Du är sju!" "Jag har arbetat så hårt för att aldrig använda ord som fet eller mager om ditt utseende – eller någon annans." "Jag har istället fokuserat på att din nyfikenhet, kreativitet, medkänsla och alla de saker du en stark och frisk kropp kan göra." "Du är sju!" "Jag skakade på huvudet och undvek frågan och du tolkade att som "så spinkig'?" "Jag hatar samhället för att tränga in din tidigaste uppfattningarna om "ganska" med plast ideal." "Jag hatar mig själv för att någonsin låta dig se att jag var missnöjd med mitt utseende." "Du är SJU, det bör vara om popsicles, lekplatser, målning, picknick och ponnyer!"

Ett fönster för oskuld, som jag längtade efter att få sträcka öppna nu hade stängt, och jag kände mig rånad.

Högt, jag förstärkt alla mina viktiga meddelanden om hennes äventyrliga anda, inre skönhet och förmåga att inkludera andra. Jag följde alla mina regler: Undvika etiketter, omvärdera samtal kring personlighet positiva, ta bort eventuella fördelar som är förknippade med ser ut ...

Mina avsikter var goda. Mina komplimanger var uppriktiga. Men när jag lämnade hennes rum den natten, jag kan berätta att det var en förändring. Trots alla mina medvetna försök att värdet tvärtom, och rage against the princess maskin, min livliga första väghyvel fortfarande ville validering om sitt yttre, och mest skrämmande, idealiskt tunn utseendet.

Jag reflekterade mer. Som den vardagliga kvinna i hennes liv, detta måste vara på mig. Plötsligt blev tydliga: Hon ringde min bluff.

Jag kan inte ta en komplimang för mitt utseende. Sedan har döttrar (den andra av fyra), jag har blivit medveten om att jag bör acceptera komplimanger och jag vill ha för att vara en modell för nådigt emot beröm på kläder val eller frisyr. Men vilket innebär att jag inte är värd någon beundran är en sådan del av tyget av min man att det fortfarande är min standard. Min dotter har verkligen kände min oärlighet och, sannolikt, min osäkerhet.

Vad mer, om någon komplimanger hennes exteriör, mitt svar fokuserar på min större stolthet över att hennes karaktär, intelligens, etc. Innan hon ens har en chans att acceptera komplimangen, jag har förkastat det för henne. Som att försöka radera knappt torkat bläck, jag har klottrat orden och tog bort deras mening, mina handlingar lämnar en fläck. Eller, använder jag min "berömda linje" (som hon har kommit att kalla det, med hjälp av luft citat och ögon rullar) för när någon säger att mitt barn är söta: "Jo jag tror det, men jag är skyldig," levereras med ett självironiskt skratt.

Min bästa av planer för att vårda en ödmjuk, socialt säker, självuppfyllda och inte ge dotter har slagit fel – gör hennes fråga om den person som uppskattar hennes skönhet, och de flesta även meddelanden det.

Kanske det är därför hon vill ha mitt godkännande. Och vem kan klandra henne? Ibland är en tjej som bara vill känna sig vackra och vet att de människor som är viktiga att känna igen hennes skönhet inuti och ut.

Jag kanske måste ta till vara på att skönhet är inte ett dåligt ord. Min dotter och jag ofta förundras över det i naturen, konst och andra människor, och vi är generösa med applåder för vänner, familj och till och med främlingar. Jag antar att ett utseende kan läggas till den långa listan stödja sanningen den att det är mycket lättare att ge än att få.

En klok och fantastisk själ, som är också min äldsta vän, en konstnär och en mor vars talanger aldrig skulle kunna sammanfattas i detta fragment, föreslog några praktiska sätt att ta skönhet av den tabubelagt ämne listan.

En av hennes favorit konst begrepp – olika uppfattningar och tolkningar av skönhet – kan bidra till att väcka en avslappnad dialog om skönhet.

"Prata om skönhet mer för att hjälpa barn att utveckla sin definition av det. Utforska frågor som, " Kan saker som är obekväma, motsatta eller unikt vara vacker (kanske till och med mer så än något vanligt)? Kan saker och ting bli mer vacker när du vet och älskar dem?'"

"Eller, prova att knyta skönhet till funktion eller visdom, som att hitta en sköldpadda skal för att vara vacker eftersom det är deras hem eller patina av en byggnad för att vara vacker eftersom åldrande handlar inte bara om fysisk nedgång."

Ja, detta är ett sätt som jag kan känna mig bekväm med att diskutera b-ordet – under playdates, i museer, tillsammans med vänner. Det påminner mig om min mormors bra kindben. Jag märkte dem innan hennes rynkor, varje gång. Jag ska berätta min dotter det.

För nu, kommer jag att göra ett försök att berömma hennes utseende så mycket som jag gör hennes andra styrkor, innan hon knuffade att söka samhällets grunt varumärke av tillfredsställelse. Jag kommer att fokusera på sin unika skönhet och områden med potentiella förtroende ångest, till exempel föreställa hur hennes (för närvarande) tandlösa grin spotlights strö fräknar på näsan.

Medan min åsikt är viktig för henne nu, och jag hoppas att hon alltid varit lite intresserad av att få det, det är inte de flesta viktigt. Jag vill inte att hon söker andras godkännande, även mina.

Istället, jag lovar att hjälpa henne att utforska sin tro så att hon vet att hon är älskad övernaturligt och villkorslöst och för att vårda henne att hitta den typ av flickvänner jag har haft turen att ha – de som har din rygg, bygga upp dig, se din skönhet och firar det under alla omständigheter.

Kanske vi kan både bli bättre på att ta emot. Vad kan jag säga? Jag är en mamma och jag vill bara nå ner som en av de klo spel på en jolle arcade och bli den som vinner mot alla odds på att dra till min tjej av det stora skräp som omger henne.

ADVERT

Lägg till din kommentar