Varför Du Ska Sluta Vad Du ska Göra Och Titta på Balett för ALLA BARN Idag

Jag har en kort historia med dansen, som en on-again, off-again kärleksaffär som började på 80-talet och som jag fortfarande inte kan skaka. Det finns bilder på mig i citron gul satin med röda fransar från dans skälen vid sex års ålder. Min dotter ibland går genom vardagsrummet med en vit fjäderboa från en annan show i början av 90-talet. Och, om du kan tro det, och jag har fortfarande tryck på skor från en kort Irländska steg dansa stint.

Dans, för mig, var alltid kul på ett roligt sätt—en sak jag skulle återkomma vid tillfälle, men för vilka jag inte har tillräckligt med kärlek eller disciplinen att fullfölja helhjärtat.

När min son, Charlie, var officiellt diagnosen cerebral pares och senare, när han fick sin första rullstol, "dans" i traditionell mening verkade uteslutet. Men sedan upptäckte vi simma terapi och ridning som terapi, och plötsligt har alla dessa saker som jag trodde var omöjligt var inte bara möjligt utan också utomordentligt välgörande för honom.

Han, som jag, är en älskare av musik. Söker vi live-band på the county fair eller ensam fiol på en myllrande gata hörnet. Och från sin stol, han sluter sina ögon, leenden ett lätt flin och gungar till musiken med mer rytm än jag någonsin haft på dansgolvet.

dancindanproductions.kom

Så, det var med ett glatt hjärta som fortfarande slår lite för balett tofflor och grupp-stretching och vägg-till-vägg speglar, som jag upptäckte att Balett för ALLA BARN, en dokumentär att följa en grupp barn med ett brett utbud av särskilda behov som de lär sig att röra sin kropp till musik och hitta frihet och förtroende och kamratskap som dans kan ge.

Dokumentären följer dessa studenter på Baletten, för Alla Barn studio i Los Angeles som de förbereder sig för sin dans skäl och reflektera över vad dansen har betytt för dem.

Sarah, som är en förstaårselev på college, säger: "Inom en dans, jag glömmer alla krämpor jag har, jag är fri — det är det närmaste till att flyga." Och Liam, tolv års ålder, drömmar om en professionell balett karriär, säger, "jag vill vara som Mikhail Baryshnikov när jag växer upp."

Detta är något som jag aldrig kunde sätta fingret på om dans när jag gjorde det, men att jag äntligen känner igen i Charlie. Den når in och får de grundläggande ackord i dig, oavsett din förmåga. Han glömmer att han i en stol när musiken är på väg. Han förvandlas till en del Ray Charles, en del med John Travolta — som, om du kan bara bilden som för ett ögonblick i en sex-årig blond pojke i rullstol, är det konstigt att se.

Och detta är vad jag ser i dessa studenter som är i alla åldrar och förmågor. De kommer tillsammans för att öva på att flytta sina kroppar på ett sätt som ofta är svårt, på ett sätt som kräver disciplin och fokus, ungefär som sjukgymnastik de är väl bekanta med i en mer traditionell mening.

Men detta är varken traditionella eller kliniska. Det är verkligen terapi genom konst och det ger dem möjlighet att ta ansvar för både sin kropp och sina kreativitet . Dessa barn avsätta tandställning och vandrare bredvid gym väskor och värma upp jackor och driva sina kroppar hårt, men det är med glädje. Det är nyckeln. Eftersom det är också spela, också kul, att de inte har något emot arbete.

När Brianna träder dance studio, hennes mamma säger, "Det finns ett leende lika brett som Grand Canyon. Hennes stolthet i sig själv och hennes spänning som kommer från balett kan inte mätas eller matchas."

dancindanproductions.kom

Detta är vad jag vill ha för Charlie. Dansen ger möjlighet för självförtroende, och jag kan inte komma på något mer avgörande för hans livskvalitet än en kärlek för konst och en tilltro till sig själv. Detta är anledningen till att han rider hästar och flyter i pooler och dansar i min famn på gatan mässan – något som kommer att ge honom möjlighet att röra sig på ett sätt som är roligt är värt det.

Baletten, för Alla Barn har platser i Los Angeles och New York och Chicago. För en förhandsvisning av dokumentären av Dancin' Dan-Produktioner, som du kan klicka på här . Och om du i hemlighet önskar att du var Baryshnikov eller ett disco gudinna, mer makt till dig.

ADVERT

Lägg till din kommentar