Välsignelsen Av En Besvärlig Tonåring Fas (Och Hur Du Ska Ge Dina Barn En)

Det är 1989. Du är 14, platt överkropp och litterärt. Du har frissigt, permanentat hår, frissigt eftersom du inte vet något bättre och troget borstad din nya spiral hår varje dag i flera år. Du har tandställning, och på natten du bär medeltida utseende tandreglering huvudbonader. Du börjar på en ny skola där du vet ingen.

Du skulle vara mig.

Denna typ av fula ankungen berättelsen är tänkt att avsluta med en svan, en glamorös färdig produkt som går till balen med den mest populära pojken i skolan eller förvandlas till henrik schyffert eller något. Mig, jag hade (jag är fortfarande med?) en lång, skön resa igenom Besvärliga. Jag övergav perm och tandställning, och jag träffar så småningom puberteten, men jag förblev bokälskande—okej, bra, super töntig. Medan de datum som slutligen kom, var jag fortfarande världar från den populära tjejen som pojkar kämpade över.

Och det är OK. I själva verket, jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt.

Medan andra nybörjare flickor, de som visste hur man retas sina smällar bara rätt, som frågade ut av äldre pojkar, jag var nära väninnor. Samtidigt populära tjejerna var att bli inbjuden till fester och känner en enorm press att experimentera med sex, droger och alkohol Jag hade extra år för att mogna och få ett bra huvud på min axel innan dessa saker var även en möjlighet för mig.

Jag tillbringade tid med min familj, jag läste högar av böcker, jag hängde med och skrattade med vänner, spelade jag sport, och jag studerade hårt. Jag var glad. Jag kunde vara ett barn, fri från de flesta av grupptrycket, för att jag var så långt borta från möjligheten av popularitet att jag var kvar ensam bara för att vara . Jag har listat ut hur att vara mig.

Nu när jag har mitt eget barn på väg mot tween och tonåring år, jag hoppas för lite obekväm för dem även en liten kudde tid innan de frestelser och påtryckningar av risktagande tonåren fullt träffa dem. Tid att utveckla töntigt intressen och säga dumma skämt med sina vänner istället för sexting och dricka och låtsas som att allt detta vuxen-ish saker regnade ner på dem inte skrämma dem.

Eftersom det är skrämmande. Jag minns en vän, som skulle varit pressade att dricka i åttonde klass med en grupp vänner, säger att som ung tonåring, hade hon ibland önskade att hennes föräldrar hade varit strängare. Hon hade inte tafatthet att skydda henne så som jag gjorde, i mitt junior high, det var bara basket spelarna och cheerleaders dricka, så det var inte en fråga för mig. Min vän hängde med en populär publiken, dock. Utan min kokong av häftig, och utan att hennes föräldrar att placera fasta gränser, hon var sårbar, och det är förståeligt att hon gav efter för trycket.

Så mycket som jag kanske skulle vilja, jag kan inte garantera att mina barn kommer att vara lika häftig som sin mamma. Så, vad göra? Jag fick svar i Lisa Damour s Untangled: Vägledande Tonårsflickor Genom de Sju Övergångar I Vuxen ålder en fantastisk ny bok om föräldraskap tonåring flickor som jag nyligen recenserade . Untangled fokuserar särskilt på flickor, men mycket av dess goda råd är lika tillämpliga på vår tonåring pojkar.

När peer-trycket tornar upp sig, Damour råd att undvika ytterligheter. Om vi hota barn med svåra straff, är de verkligen kommer att ringa oss för att plocka upp dem från den part som har fått utom kontroll? Nope, de kommer att stanna där och vara i fara. Inte heller Damour fördel att göra BFFs med våra tonåringar och festa med dem i hopp om att hålla dem säkra.

Istället Damour säger, "det säkraste är att tjejer är de som kan peka på att deras föräldrar' 'crazy regler" för att undvika riskfyllt beteende [...] [W]höna hennes vänner runt känn dig fri att vara så snäll och engagerande som din dotter kan stå, men bo är fast i din roll tråkigt medelålders förälder så att hon kan måla dig som den onde när det behövs." Då, på den fest som de kan till exempel säga, att deras mamma kan känna lukten av potten från en mil bort och att mamma kommer att helt flippa ut och straffa fan av dem, om de röker det. Huruvida det är tekniskt sant, vi spela rollen av inga-kul att vuxna och barn inte förlora ansiktet i hans eller hennes vänner.

I huvudsak, vi föräldrar är inte tänkt att vara cool. Det här jobbet är perfekt för mig! Vem visste, alla de permanentat år sedan, att jag faktiskt var i träning för detta mest kritiska fas av mitt liv? Det är den andra ankomsten av häftig, om du kommer.

Ta på teen år, barnen och jag ska ta den nördighet.

ADVERT

Lägg till din kommentar