Det är Viktigt att komma Ihåg Att Alla Autism Ser Annorlunda ut

"Precis som det inte finns två snöflingor som är samma och alla har en unik uppsättning fingeravtryck, det finns olika nyanser av autism," jag säger till min 12-åriga son.

Ju äldre han blir desto mer medveten om att han har blivit av andra som har samma diagnos som han gör.

"Mamma, den här pojken på handledning är konstigt. Han gör saker utan att fråga lärare. Han bara reser sig upp och börjar gå igenom sina saker."

Jag nickar och säger lite, att veta vad som kommer härnäst. Mina ögon på vägen.

"Han har autism som mig. Ska jag agera konstigt också?"

" Allas autism är olika. Kom ihåg att jag förklarade att det är ett spektrum? Tänk på det som en regnbåge. Vissa människor är på ena sidan av regnbåge hålla ögonen för den kruka med guld medan andra precis har börjat att lyfta av från molnet. I mellan, det finns alla typer av resenärer."

Han är tyst. Han ser ut genom fönstret på bilen, bearbetning av vad jag sade.

"Tja, vad sägs om Teddy från skolan? Han attackerade barn, och han har autism. Jag har aldrig röra någon annan."

"Ja, jag vet. Hans autism har visat sig med våldsamma utbrott."

Jag stjäla mig till nästa utforskande fråga. Jag försöker att hålla mina svar korta och sakliga. Han har ett sätt att skära igenom alla skitsnack, så det är ingen mening med att försöka tjäna något upp. Det är en av mina favorit saker om honom. Sanningen är hans krycka.

"Hur vet du att jag har autism? Om min autism är så annorlunda än alla de barn jag se, kanske jag inte har det."

Jag greppar ratten hårdare, att förbereda mig själv för detta mycket viktiga samtal. Min son är för smart för att svara med annat än sanningen. Jag längtar till de dagar då en sann, men vaga svaret skulle köpa mig tid.

"Kom Ihåg Dr. Kartright?" Jag sade, att referera till den expert som hade diagnosen honom bara två år tidigare.

"Ja."

"Kom ihåg alla dessa tester och frågor som hon och du tillbringat större delen av en dag för att arbeta igenom? Tja, att testet är utformat för att identifiera autism. Frågorna är mycket specifik, och baserat på dina svar, hennes observationer, och svaren från mig och Pappa tillsammans med din skola, hon kan med säkerhet säga att du faller på autism spektrumet."

Regnet stänker på min vindruta, och de tysta i bilen avbryts av torkarna att susa fram och tillbaka, radera droppar som bara föll. Solen har gått ner, och mörkret omsluter oss som ett trafikljus som lyser ljusare på kvällshimlen. Han är återigen tyst, tittar på regnet som faller och som påminnelser om det är swooshed av glas.

"Hur kunde jag fånga autism?" Frågar han.

"Tja, du behöver inte fånga det som influensa. Du är född med det," säger jag, tacksam över att han kommer till mig med dessa frågor i stället för att begrava dem djupt.

"Varför har jag autism och ingen annan i vår familj har det?"

"Tja, du vet hur varje person består av kromosomer, en samling av recessiva och dominanta gener? Som Pappa har svart hår och din moster har blond? Tja, det är bara hur gener är anpassade för, som gör att varje person är olika, även om de har samma föräldrar. Det är som hur du älskar historia och din syster inte. Det är alla dessa skillnader som gör var och en av oss unika."

Han accepterar mitt svar.

Tyst vi gå över korsningen, regnet slår bilen starkare. Mitt hjärta är fullt av värk för min son som försöker så hårt för att räkna ut var på spectrum han faller. Det är ett rörligt mål och exponentiellt svårt att förklara för en 12-årig pojke som bara vill förstå denna värld och det är där han passar i det.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar