De 3 Frågor Jag Ber Mina Barn Varje Dag, Och Varför

Mellan sport och aktiviteter, Scouter och möten, arbete med krav och skyldigheter gentemot familjen, det verkar som om de stunder vi har i meningsfulla samtal är ibland få och långt mellan. Borta är de dagar när vi kommer hem från jobbet och prata som en familj när det nyfödda barnet ligger lugnt på mitt barn. Borta är de dagar när vi samlas runt vardagsrummet mattan och titta på ett litet barn scoot och grymta. Vi har gått in i en ny säsong av livet — och det är en hektisk och fullspäckad och intensiv.

I den begränsade mängden tid där vi är tillsammans, jag gör det till en prioritet att ställa tre meningsfulla frågor. De är snabba frågor, så mina barn har ingen aning om de anföra som kan uppstå eller subtila ledtrådar jag kan plocka upp på. Jag aldrig få dem att gå in i detalj om de inte vill, men jag är glad för att lyssna när de gör det. Jag kommer aldrig att söka efter mer information, men jag är en mästare på att vänta tyst för att se om fler kommer att komma.

Låt mig först börja med vad jag gör inte be. Jag nästan aldrig be om ett test betyg, en frågesport, eller något akademisk. Som lärare i grundskolan mig själv, jag antar att mitt barns lärare kommer att hålla mig uppdaterad på allt jag behöver veta i den sfär. Det är inte det att jag inte bryr sig om betyg och utbildning. Det är att jag är deras mamma. När jag är hemma med mina barn, det är mitt jobb att vara deras morsan .

Jag kommer att hålla dem säkra. Jag kommer att älska dem. Jag kommer att tillgodose sina grundläggande behov. Men det finns också mer att jag behöver göra som sin mamma: Jag behöver veta att de är glada. Vi lever i en värld där vårt samhälle, våra grannar, våra medborgare förtjänar att veta att någon ser ut för alla. Att ingen är i den här världen ensam. Att någon kommer att göra mer än att bara gräva djupt och ställa frågor. Att de kommer att läsa mellan raderna och höra vad är det som sagt (eller inte sagt).

De tre frågor som jag ber alla mina barn varje dag, från 2-årig upp till 8 år gamla är följande:

Vem fick du leka med på lekplatsen idag? Vad gjorde du prata om på lunchen idag? Vad var den modigaste sak som du gjorde idag?

1. Vem fick du leka med på lekplatsen idag?

Vad kan du lära dig från att ställa denna fråga:

De spelar på rasterna? – Göra de känner att de är en del av en grupp, när vänner, eller är de av sig själva? – Tror de att konsekvent spela med samma vänner, eller är de att träffa nya vänner? – Är de springer runt och få stor motor motion, eller gör de aktiviteter som inte förbrukar en hel del energi? – Är de nöjda?

2. Vad gjorde du prata om på lunchen idag?

Vad kan du lära dig från att ställa denna fråga:

– Är de som sitter med någon? – Är de med samtal? – Gör de leende samtidigt som återberättar lunch? – Om de inte sitter bredvid någon, vad tycker de om det? – Är de rädda i det kaos i lunch rummet? – Är de nöjda?

3. Vad var den modigaste sak som du gjorde idag?

Vad kan du lära dig från att ställa denna fråga:

– Hade de prova något nytt? – Tar de risker? – Är vänlighet i sitt mod? – Är medkänsla i sitt mod? – De är stolta över sitt mod? – Är de nöjda?

Att vara mamma har lätt varit det svåraste jobb jag någonsin har haft. Sömnlösa nätter, konstant oro, ångest för hur det kommer att bli i slutändan. Men dessa tre frågor — de tjänar ett syfte. De låter mig veta när vi är "på spåret" och när vi behöver omdirigera. De är ofta en utgångspunkt för att en större konversation.

ADVERT

Lägg till din kommentar