Är Du Verkligen En Grammatik Nörd?

Du kallar dig för en grammatik nörd dessa dagar är en självbelåten badge of honor. Det är ett sätt att telegrafera till världen att du bryr dig om de små sakerna, som du är odlade, som i en ålder av alltid-på grupp texter och människor filma den Fjärde juli fyrverkerier på sina telefoner, som om de faktiskt kommer att åter se dem, kan du fortfarande ta tid för noggranna, väl skilda åt kommunikation.

Faktum är dock, att jag inte är en real grammatik nörd. Jag, liksom du, har vissa grammatiska bugaboos, dessa fel i skriven eller talad engelska som gör mitt hår står på ända, som gör mig så obekväm som jag vill rätta till främlingar eller ta en röd Sharpie en motorväg tecken. Men om jag är riktigt ärlig med mig själv, det är nog fem till sju misstag som jag faktiskt känner igen i mitt dagliga liv, och resten helt gå förbi mig. Jag skyller detta på en stor lucka i min offentliga skolan. Medan jag kan fortfarande rabbla upp namnen på de Inuiter som familj har vi studerat i femte klass och bälte ut alla orden till "Top of the World" av Snickare (ah, hippie musik lärare), jag kan inte minnas att lära sig vad ett beroende klausul eller skillnaden mellan att "ljuga" och "låg." (NB: jag arbetar som redaktör, så när det kommer till det skrivna ordet, jag tror att jag kan göra anspråk på att "nörd" - beteckning, men så långt som polisarbete folks grammatik i vardagen, jag är i princip har somnat vid ratten.)

Jag är alltid intresserad av vad som får andra människor grammatik antenner vibrerande. Jag har varit kända för att ha ett mindre beslag när en vän säger, "Mig och honom gick till the beach" och att begrunda skalpera folk som använder "mig själv" när "jag" är rätt eftersom de tycker att det låter mer formella (exempelvis, "Om du har några frågor, du kan fråga Jim eller mig själv"). Men samtidigt har jag vänner som sjunger som Joan Osborne låt som "tänk om Gud var en av oss," den typen av vardagligt fel inte bry mig så mycket. Vi är alla grammatik poliser, men vad som räknas som ett brott varierar från en verkställighet till en annan.

© Grammarly

Därför fascinerades jag av den här lilla diagrammet ovan som bryter ner "The Anatomy of Grammatik Nörd". Det är uppenbart att vi mestadels kvinnor, och vi mestadels i Chicago och New York. Men, jag ifrågasätter deras påstående att grammatik nördar älskar Oxford comma—även kallar det för Oxford comma verkar onödigt douchey. Det kallas den seriella kommatecken, människor, och det är lika förlegat som att sätta två mellanslag efter en period.

Jag kommer gärna debattera med folk vad är det som gör en riktig grammatik nörd. Jag ska börja detta argument genom att hävda att iaktta följande elementära regler gör dig inte en nörd—det gör dig till en flytande talare av engelska och inget mer.

– För att inte säga "oavsett"

– Att veta skillnaden mellan "deras", "det" och "de är"

– Och skillnaden mellan "din" och "du"

– Att veta "innan jag e" - regeln inte gäller för "konstig"

Kanske det som gör mig en riktig grammatik nörd är det faktum att jag ens bryr sig om skillnaden på allt som jag undrar vilka av mina vänner vet skillnaden mellan "där" och "att" och om det är okej att avsluta en talad mening med en preposition, som i "Vad handlar det om?" Kanske de flesta inte ens bryr sig och är bara upptagen med att leva sitt liv, för upptagen tenderar att saker som är viktiga att faktiskt bryr sig om jag gör en mindre slip-up. Jag skulle vilja att inte bry sig mindre.

Under tiden jag påminna läsarna om att denna artikel har sammanställts av en kopia editor, så att eventuella grammatiska fel häri är definitivt inte mitt fel.

ADVERT

Lägg till din kommentar