Ångest I Flickor Har Ökat Över 55%

Jag började med ångest attacker i mina sena tonår. Jag var 19, och det var runt tiden för min fars död. De har alltid som hände på kvällen, precis när jag försökte sova. Det kändes som om det var en enorm tyngd i magen, och oavsett vad jag gjorde, vad jag sa till mig själv, jag kände mig livrädd. Men det var inte något att vara rädd om. Jag var hemma, i min säng.

Allt förändrades efter det. Ångest började att äta upp allt jag gjorde: mitt schema, motion, kost och sociala interaktioner — allt kretsade runt att undvika en ångest attack . Jag hoppade av college, och jag blåste genom mitt sparande se läkare. Det var inte förrän jag var i min 30-talet som jag var faktiskt diagnosen tvångssyndrom.

Men inget av det var nästan lika skrämmande som när min dotter började visa tecken på ångest.

Jag har två döttrar och den yngsta är fyra, så det är lite för tidigt att tala med henne. Men min äldsta dotter, Norah, är nio, och hon är redan en liten boll av ångest, särskilt när det gäller läxor, testning och vänner.

Som om mina observationer var inte alarmerande nog, enligt Lisa Damour, Ph D, och författare New York Times Bästsäljare Under Press antalet flickor som uppgav att de ofta kände sig nervös, orolig eller rädd hoppade 55% från 2009 till 2014, samtidigt som antalet unga pojkar upplever ångest har varit oförändrad.

Jag är med dig: att öka gav mig en paus också. Jag kunde inte låta bli att titta på min egen dotter som är bara nio och redan börjar visa tecken på ångest — och undrar om hennes erfarenhet kommer att vara värre än min egen. Damour berättade Skrämmande Mamma det finns verkligen inte en enda orsak till ökningen av ångest bland flickor. Vad som mer angeläget är det inte att öka, men hur föräldrar och barn att reagera på det.

"Ångest kan, och gör, växa utom kontroll, [men] ångest är en normal, skyddande mänsklig funktion — det fungerar som ett larmsystem som varnar oss för hot omkring oss... för det mesta fungerar det som en användbar allierad," Damour sagt. "Det varnar oss — kanske flera gånger om dagen — att vi måste vara uppmärksamma på att de val vi gör. Om vi målar ångest som alltid meningsfullt, tjejer kommer att bli oroliga för att ens vara orolig."

Denna idé att ångest är inte dåligt, men kan faktiskt vara till hjälp, är i centrum för Under Press. Som en oro för att drabbas, det är en allvarlig vänd på vad det innebär att leva med en ångest. Jag vet inte hur många av er som läser detta har upplevt generaliserad ångest, men jag kan säga av egen erfarenhet är det oftast långt från bra. När den är som värst kan det bokstavligen stänga ner dig, och 90% av vad jag har lärt mig i terapi är ett sätt att stänga av ångest — men inte en enda gång har jag lärt mig användbara sätt att använda det, eller hur man tar det som en positiv del av min existens.

Så hur gör vi, som föräldrar, hjälpa våra döttrar att förstå fördelarna med stress och ångest? Tja, det är en bra fråga och Damour haft något riktigt intressant att säga om det. Hon liknar "psykisk stress och fysisk stress", och precis som hur man bygger muskler genom att lyfta vikter, vi som människor utvecklar intellektuella och emotionella styrka genom att göra hårt akademiska arbete och vittring svåra livssituationer. När du arbetar med flickor som lider av ångest, Damour uppmuntrar flickor att visa sin ångest som en vän.

"Till exempel, om de kommer till en fest och känna sig oroliga, kanske deras nerver är att låta dem veta att partiet är för vild," sade hon. "Och om de blir spända när de är på väg att skriva något elakt på nätet, som i sin ångest bad dem att ompröva."

Med andra ord, snarare än att försöka bekämpa ångest, hon antyder att lära våra döttrar att fråga sig: "Vad är min ångest försöker berätta för mig?"

Nu, naturligtvis, det finns situationer där en ångest är alldeles för mycket för en förälder att hjälpa till att hantera. Men som far till döttrar, jag undrar vad det faktiskt ser ut. Jag vet att min dotter har ångest, men på det hela taget har vi kunnat för att hjälpa henne att hantera det. Men där är den springande punkten, och när ska vi som föräldrar börjar att söka professionell hjälp eller medicinering?

Enligt Damour, den verkliga bekymmer är när ångest "börjar blanda sig med en flicka fysiska hälsa, eller med hennes känslomässiga, sociala och intellektuella tillväxt. Till exempel, en tjej som inte känner mig så stressad att hon lider av ont i magen och huvudvärk. Och hon borde inte känna så måna om att hon är för rädd för att njuta av hennes vänner eller möta sitt skolarbete."

Den kritiska punkten är när ångesten når en sådan nivå att det börjar att förhindra att våra döttrar från att leva normala friska liv. Men om det är en allvarlig ta-bort från allt det här, det är att även om tjejer som lider av ångest, om vi ser på det genom den högra linsen, ångest behöver inte vara en enbart en hinderance. Det kan faktiskt utnyttjas i fördelaktigt sätt.

I många fall hjälpa våra döttrar till att känna vad de känner, och snarare än att bekämpa det, frågar sig "Varför jag känner så här?" och "Vad är det du försöker att säga mig?", de kommer i slutändan att få kontroll över sin ångest. Och det, mina vänner, är en ganska kraftfull sak.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar