En Annan Anledning Att Släppa Den Skuld Om Din Kräsen Eater

Kan du räkna upp på en hand de livsmedel som ditt barn kommer att äta? Är middag en rotation av samma tre eller fyra måltider? Visst, ditt barn är en kräsen med maten, men vad du kanske inte vet är att "selective eating" är kopplat till ångest, depression och ADHD, enligt en studie i Pediatrik och redovisas av New York Times .

Detta är självklart. Barn som har ångest kan vara extremt försiktiga med att prova nya saker— alla saker, som nya lekplats utrustning eller prata med nya barn eller börja med en ny lärare. Mat skulle vara bara en aspekt av att oviljan att testa nya saker. Forskarna påpekar också att picky ätare kan bara vara mer känslig: "'Deras sensoriska upplevelsen är mer intensiv i de områden av smak, konsistens och visuella signaler. Och deras inre upplevelser kan vara mer intensiva, så att de har starkare känslor, " sade Dr [Nancy] Zucker," den som är huvudförfattare till studien.

Så medan en typisk eater kan crunch genom en stjälk selleri eller bita i en sockerbetor och inte tänka för mycket på det, kräsen kan vara så störd av okända strukturer som de ska avhålla sig från allt som kan vara obehagliga.

Jag läste detta, och jag tänkte, "det här förklarar en mycket ." Jag har ett problem med ångest, och min egen smak är inriktad på kött, pasta, bröd och mejeri produkter—saker som har en förutsägbar smak och sätta mig i en skön mat koma. Frukter och grönsaker, även om det finns en massa som jag gillar, är svårare. Persikor i juli? Delish. Men stormarknad jordgubbar i januari, vilket min man slukar ner? Alldeles för syrligt, och inte alls en trevlig upplevelse för mig. Tomater? Fint på sommaren men resten av året, blech . Bok choy är alltför bitter. Broccoli, såvida det inte är rostad, är antingen för knapriga eller för slapp.

Under en lång tid, jag trodde det var på grund av hur jag har tagit upp en traditionell Svensk kött-och-stärkelse kost—men kanske är det på grund av syran i jordgubbar eller strukturen på broccoli. Dessa livsmedel bara inte ge mig samma tröstande dopamin rush som jag får från en grillad ostmacka och en skål med soppa.

Jag tror inte att mina söner lider av ångest—de verkar ganska välanpassad, sociala små killar. Men de gillar sina grillad ost och tomat soppa så mycket som jag gör, och få dem att prova nya livsmedel har varit en ständig utmaning. De är definitivt mer selektiv när det kommer till frukt och grönsaker, och jag har känt mig ganska skyldig om mina egna misslyckanden med att "få dem att vilja" grönsaker och frukt.

Vi har varit följande Ellyn Satter ' s uppdelningen av ansvar som kan sammanfattas sålunda: jag bestämmer vad är för middag, och barnen bestämmer, från vad som är på sina tallrikar, vad de ska äta och hur mycket. Det finns ingen smickrade eller tryck eller förhandling.

Det har fungerat ganska bra för oss, men det är svårt att komma runt det faktum att de mycket hellre ha kolhydrater och kött till frukt och grönsaker. Denna nya studie är betryggande i att det får mig att känna mig som lite mindre av ett misslyckande: att jag spenderar en hel del tid att fundera på om jag kanske försökte lite hårdare för att skapa läckra vegetabiliska måltider, mina pojkar skulle vara suger upp mangold och sauterad zucchini. Men om de har ångest eller ADHD eller inte, vissa människor bara inte gillar dessa smaker, och det beror inte på att de inte har blivit utsatt för dem nog (eller på grund av att de är på något sätt dra en power play vid bordet). Jag kan förlora en del av skulden, på den fronten åtminstone.

Och det är också ett wake-up call att ingen aspekt av föräldraskap som händer i isolering: "Det är en påminnelse om att mat är inte en fristående fråga, och att det spelar en roll i den stora bilden av utveckling," Gånger citerat Dr. Laura Jana, en barnläkare, så att säga. Att uppfostra barn är alla stor-bild grejer, inte de små striderna över hur många bitar av morötter ditt barn har ätit. Du vill att dina barn ska växa upp någorlunda väl vårdade, med åtminstone några kunskaper om matlagning, och en uppskattning för ett så brett utbud av livsmedel som du kan hantera. Det betyder inte att hända inom loppet av en måltid eller två, det tar år, även decennier.

Under tiden, Dr Jana rekommenderar också "den uppdelning av ansvar" för måltider. Och hon betonar, liksom, som middagar borde vara mer om familjeliv och mindre om mat. Vi borde lära våra barn att umgås så mycket som de njuta av sin mat. Och släpp skuld, även om det är den tredje grillad ost den här veckan.

ADVERT

Lägg till din kommentar