Ett Öppet Brev Till Min Tonåriga Dotter

Min förstfödde är du, min söta flicka. Baby vi bad för, mot bakgrund av våra liv. Inte var det igår du var toddling över golvet försöker fånga katten? Nu du sitter tryggt bakom ratten i min SUV, körkortstillstånd i fickan, redo att ta itu med en tre-punkt tur. Du sparka rumpa i hedrar klasser i gymnasiet. Du fortsätter att finslipa dina gudagivna gåva av en vacker sångröst.

När jag var tonåring trodde jag att mina föräldrar var stränga. I själva verket, fram till för ett år sedan, jag skulle fortfarande hävda att de var strikta. Det utegångsförbud, begränsningarna, de oändliga frågor om vart jag var på väg, vem skulle vara där, vad gjorde jag, var det något problem på det partiet? Gjorde jag klar min läxa, det gjorde jag studera tillräckligt för att testa, varför har jag fått ett B och inte en En på projektet? Men nu, som förälder till en tonårig dotter med mig själv, inser jag att mina föräldrar var inte strikt. De var rädda för. Och så är jag Livrädd.

Du är på väg mot att bli en självförsörjande kvinna, men du är inte där ännu. Du är 16. Jag kan fortfarande fånga dig sjunga med till Disney film låtar på din iPhone. Du fortfarande sova med en Filt. Du skrattar åt något din vän textade dig; du kastar huvudet bakåt och skratta som en rejäl mage att skratta precis som du gjorde när du var liten. Om du inte gråter ofta, en gång i en stund som du fortfarande krypa upp i mitt knä för en bra rop. Det är bara att du nu inte får plats i mitt knä så bra som du brukade.

Vad som ligger där ute för dig? Världen är full av så mycket som är utanför vår kontroll. Som förälder, vi sätter gränser för att skydda dig. Du ser det som håller dig tillbaka, kväver din frihet. Du vill åka i en bil med en tonåring drivrutin? Jag oroar andra förare ute på vägarna. Du vill gå ut på din pojkvän båt med honom på en helg? Det är inte du eller han litar jag inte på, det är de idioter på vattnet. Du vill gå till en fest på ett hus där vi vet inte föräldrarna? Det finns alla typer av föräldrar där ute, inklusive de som tillhandahåller alkohol—eller ännu värre—för sina barn och sina vänner. Eller föräldrar som gå ut på stan en hel del, lämnar sina barn ensamma.

Lita inte frågan. Du är en mycket stark ung dam. Du har redan ställts inför vissa saker i livet som skulle ställa många vuxna i en nedåtgående spiral av självömkan. Men du har visat ditt sanna styrka, en styrka som inte kan läras ut eller ärvt. Du står inför saker huvud på, kan du räkna ut hur att lära av erfarenheter, och du växer av dem. Och ditt hjärta—jag är förvånad över att stora hjärta passar i ditt bröst. Känner du sympati så djupt, vänlighet kommer naturligt, och empati är alltid front och center.

Jag vill skydda dig. Jag vill svepa in dig i en kokong av filtar, kärlek och värme. Jag vill inte låta dig gå. Jag vill inte utsätta er för allt som finns där ute i denna värld. När du var liten och ramlade på lekplatsen, du sprang till mig för komfort. Det värsta av mina bekymmer tillbaka så undrar om du skulle någonsin vara potta utbildade, eller om det som faller under lacrosse game orsakade en paus eller bara en stukning. Nu ska jag oroa dig för vem eller vad du kan ta till för komfort. Jag bekymra sig om rovdjur och fester och alkohol och droger och berusad förare och...och...och...och.

Men samtidigt vill ha för att skydda dig, jag vill att du ska växa och lära och uppleva. I motsats till vad du kanske tror, jag vill att du ska ha kul. Jag vill att du ska njuta av tiden med dina vänner. Men det är svårt att släppa taget. Du vill gå till ett fallfärdigt hus som ligger direkt efter skolan och har en sleepover. Jag vill att du ska komma hem först så att du kan packa din ryggsäck / väska. Nej, inte riktigt—jag vill att du ska komma hem först så jag kan se du. Ögonen på dig. Så jag kan titta på ditt ansikte, se min vackra flicka, med vetskapen om att djupt i ditt hjärta (bakom ögat rullar och suckar på din töntig mamma), har du fortfarande älskar mig.

Och samtidigt som jag vet att du inte är helt vuxen, och du behöver några gränser, det är en flipside till detta. När du inte reagerar på hur jag tror att du borde om något, jag måste också påminna mig själv om att du inte är vuxen. Jag känner ibland försummas eller inte. Men ska jag förvänta mig att du ska vara fullt och utåt tacksam varje gång jag gör något för dig? Som tonåringar navigera i vattnen av förfall, de kan vara notoriskt självcentrerad. Det finns gånger som jag bara måste komma över det. Påminna mig själv om att jag inte gör det för mig. Jag gör inte detta för erkännande och tacksamhet eller en klapp på ryggen. Jag gör saker för mina barn, eftersom jag är deras mamma.

I två år, du kommer att lämna för college. När denna tanke kommer in mitt huvud, mina andetag fångster och en klump brunnar i min hals. Borta, borta, inte här. Frånvarande . Jag kommer inte att se dig få ut high school bus. Jag kommer inte komma upp vid 11 på morgonen på en lördag och frågar, "ska du sova ditt liv bort?" Du kommer att vara borta, börjar ett nytt kapitel, växande och lärande och kärleksfull och att njuta av alla dessa nya erfarenheter.

Och detta är vad jag vill förmedla till dig: jag göra vill att du ska växa upp, leva livet, njuta av livet, att veta hur det är att träffa nya människor och ta nya klasser och lära dig om saker du inte visste om. Att bli utmanad och för att utmana dig själv att göra ditt bästa. Men det är den delen av mig som vill trolla vrida tillbaka klockan till när din pappa och jag var din största källa till kunskap, komfort, regler, gränssättning och kärlek. (I hemlighet, en del av mig vill att du ska ta dem på nätet college kurser hemma. "Gå till college i pyjamas!" säger de. Du kan bo här så länge du vill. Tja, kanske tills du är 30.)

Vet detta, min dotter. Allt jag gör och säger är av kärlek till dig. Vi behöver inte ställa in en utegångsförbud för att vara grym. Det är så jag kan titta på klockan och vet att du kommer att vara hemma när du är tänkt att vara, och oroa dig när det är två minuter efter 11 och du är inte hemma ännu. Och den lättnad jag känner när jag ser dem, bil strålkastare på uppfarten. Jag ber om skolan och betyg eftersom jag vill att du ska arbeta till din fulla potential. Jag förväntar mig inte perfektion, men jag räknar med att du ger din sanna bästa insats. Allt på grund av denna primitiva, instinktiva, ovillkorlig moderliga kärlek jag har för dig.

En av min fars favorit låtar var "Lär Era Barn" med Crosby, Stills, Nash & Young. Det är alltid fick honom att gråta. Och nu när jag är mamma, det får mig att gråta för. Jag lämnar er med några av de texter som sammanfattar vad jag har försökt att säga:

Undervisa dina barn

Deras far är fan gjorde sakta gå genom

Och mata dem på dina drömmar

Den som de väljer är det något du vet

Har du aldrig fråga varför, om de berättat för dig, kommer du att gråta

Så det är bara att titta på dem och suck

Och vet att de älskar dig

Och du, anbud år

Kan inte känna rädsla för att din äldste ökade med

Och så kan du hjälpa dem med din ungdom

De söker sanningen innan de kan dö

Lär dina föräldrar samt

Deras barn är helvetet kommer att sakta gå genom

Och mata dem på dina drömmar

Den som de väljer är det något du vet

Har du aldrig fråga varför, om de berättat för dig, kommer du att gråta

Så det är bara att titta på dem och suck

Och vet att de älskar dig

Min dotter tittar på mig och suckar, och vet att jag älskar dig.

ADVERT

Lägg till din kommentar