Är Jag En Bra Pappa? Och Andra Att Bemöta Frågor

Jag frågar mig själv varje dag om att jag är en god far. Jag är uppmuntrad av det faktum att mitt barn verkar älska mig på de flesta dagar och min fru har inte lämnat mig ännu, men förmodligen kommer jag inte vet för ytterligare tjugo år om jag faktiskt gjorde ett bra jobb eller inte. På papper, jag får överstiga den löjligt låga bar som har fastställts för oss pappor—jag är anställd och kommer direkt hem från jobbet varje dag, att jag sällan dricker och aldrig till överdrift; jag laga middag och hjälpa till med sysslor runt huset; jag släppa av och plocka upp vår dotter från förskolan när det är min tur, jag gör min del av packning luncher, att få barnet att klä på sig på morgonen, sätta på henne pyjamas på natten, och övervaka bad tid och läggdags rutiner.

Men jag vet inte att någon av de som faktiskt gör mig till en bra pappa. Frågar mig själv om jag verkligen gör min beskärda del av den dagliga föräldraskap uppgifter är viktigt, men det handlar lika mycket om att se till att jag är en bra partner till min fru som det handlar om huruvida jag är en bra pappa. Tyvärr, de frågor jag brukar ställa mig själv tenderar att vara mer existentiellt än "Gjorde jag min andel av packning luncher den här veckan?" och inte alltid ha ett tydligt svar.

1. Ger jag min dotter fullständiga och odelade uppmärksamhet?

Jag pratar inte om att göra henne i centrum för uppmärksamheten 100 procent av tiden, jag känner starkt att hon måste lära sig att underhålla sig själv, speciellt när jag faktiskt har andra saker jag måste ta hand om. Den här frågan är mer om att fråga mig själv om jag faktiskt att samarbeta med henne. Jag ibland (alltid!) tycker att det är svårt att slita mig bort från surfplatta/bärbar dator/smartphone eller annan distraktion som hindrar mig från att faktiskt spendera kvalitetstid med henne. Jag fångar mig själv säga till henne att "bara fem minuter till!" så jag kan avsluta vad oviktig sak jag redigerar på min laptop, eller impuls kontroll på min telefon hela tiden vi faktiskt gör något tillsammans.

En del av problemet är att jag suger på att spela med henne. Hon har en tre-årig uppmärksamhet span. Hon fuskar i allt. Hon hade ganska scatter-Lego på golvet än att bygga den slutliga produkten till specifikationen. Jag fortsätter att tala om för mig själv att jag ska bli bättre på att interagera med henne när hon är äldre och kan förstå, spel och leksaker Jag gillar, men jag vet att det är inte en giltig ursäkt för att inte delta nu, när hon så uppenbart och entusiastiskt vill ha mig till Denna ärliga, helhjärtade entusiasmen för min närvaro i hennes värld är en fas som kommer att passera snabbt, om jag stirrar på min telefon för lång tid ska jag leta upp en dag och märker att hon är låst i sitt rum, tjura och spendera all sin tid på vad futuristiska naken chatt app tonåringar hennes dag kommer att bli skrämmande sina föräldrar med.

Men det handlar inte bara om assuaging några framtida "Cat' s in the Cradle" ånger för saknade hennes barndom. Jag vill att hon ska veta nu, utan tvekan, att jag tycker att hon är intressant och roligt, och att jag uppskattar henne och respekterar henne. Jag vill inte att hon ska växa upp och tro att det är lämpligt och normalt att ignoreras av dem som är närmast henne. Det är en utmaning, eftersom vi lever i en smartphone/tablet kultur nu, men att skylla på just dessa distraktioner är alltför lätt—tidigare generationer av föräldrar inte har dessa coola prylar, men de var bara distraherad, som vi är, med sina gamla fashioneds, hi-fi stereo och sena nätter i staden som arbetar på reklam platser för Mohawk Flygbolag. Men det behöver inte vara så. Om jag kan visa henne att hon är viktigare för mig än min hobby och enheter, kanske hon kommer tillbaka för när hon är äldre. OK, förmodligen inte, men jag har åtminstone att försöka.

2. Jag är för fokuserad på min egen rutin?

Jag måste vara på jobbet en viss tid varje dag. Jag har middag att laga mat, lunch att packa och leksaker att plocka upp hemma. Jag har TV-program att titta på med frun. Jag har ungefär femton minuter per dag, efter att alla andra är i sängen, för att exhaustedly försök att rädda universum med min Xbox-handkontrollen. Så, ja, jag blir irriterad och sur när någon mässar upp som rutin genom att inte vilja bära byxor, eller kasta en passform eftersom mellanmål hon bara krävde är inte vad hon ville, eller bestämma sig för att hon inte någonsin, någonsin, någonsin vill gå till förskolan igen så hon klamrar sig fast vid mig som en galen koala, vilket får mig att komma för sent för sjuttonde gången denna månad.

Vad jag lär är att ju mer jag insisterar hon "skynda dig" eller "att sluta göra x" på grund av tidsbegränsning för hon har varken förmåga eller önskan att förstå, ju mer hon bås och mer upprörd blir jag. Detta utlöser en ond cirkel där min synlig frustration upprör henne, orsakar förseningen att växa; min ökade panik om tid frustrerar mig ännu mer, och cykeln fortsätter, vilket får mig att bli ännu senare och dubbelt så grinig. Jag vet som jag behöver bygga i schemat buffertar till svars för eventuella härdsmältor, men det är bara inte alltid möjligt. Jag behöver verkligen vara mer zen om det hela. Jag behöver påminna mig själv om att hon bara är tre och ett halvt år gammal. Jag behöver inte ta det så personligt när hon vägrar att hålla sig till vad hon inga tvivel ser som en godtycklig schema. Viktigast av allt, jag måste komma ihåg att hålla vår rutin kul för henne. Vid de tillfällen där jag faktiskt klarar av att spika alla att saker och ting tenderar att gå MYCKET smidigare för oss båda.

3. Jag föregår med gott exempel?

En av min fars favorit uttryck var "Gör som jag säger, inte som jag gör." Redan som ett litet barn, det ironiska med denna känsla var inte förlorat på mig, och nu när jag är förälder själv, har jag regelbundet befinner mig på gränsen till att använda detta exakt samma maxim med min dotter. Medan det var fruktansvärt söt när, vid 18 månader, hon tappade sin första f-bomb (parroted tillbaka efter att ha sett mig slam mitt finger i en låda), är det betydligt mindre rolig nu för att höra henne mumla "helvete" under hennes andetag när hon blir frustrerad över att en av hennes leksaker. Hon betalar inte den minsta uppmärksamhet när jag försöker att lära henne värdefulla lärdomar för livet, men hon är världens mest absorberande svamp när det kommer till att njuta av beteende i modellen. Jag måste tänka om allt från de ord som jag använder, till de vanor jag har, skräp jag äter. Antingen det, eller jag behöver för att få mer bekväm med "Gör som jag säger, inte som jag gör", och börja förbereda mig nu för det oundvikliga, hjärtskärande möte som slutar med "jag lärde mig det genom att titta på dig, Pappa!"

4. Jag är tålmodig nog?

Tålamod. Av alla de egenskaper som gör en bra förälder, det här är något jag kämpar med det mesta. Jag vet inte hur det är möjligt för någon som är så liten, så sårbar, och så förbannat bedårande att så snabbt utlösa reaktioner från de mörkaste djupen av min ödla hjärnan. Oavsett anledning, det är sätt alltför lätt för henne att leda mig ner i kaninhålet, som dyker jag, inför lila, knytnävar avgjorde, djupt i mitt i en kamp av viljor (som jag aldrig kommer att vinna) över något som i slutändan löjligt som min envishet att hon äter två tuggor av hot dog innan hon får en annan persika.

Vid senaste räkningen, hon hade begått minst ett tusen fyra hundra femtio sju akter som skulle ha tjänat mig en dask när jag var liten. Min fru och jag både vill öka vår dotter utan att någonsin ta till fysisk bestraffning, men det har varit minst ett tusen fyra hundra femtio sju gånger att våra barn har drivit mig till den punkt att ifrågasätta mitt engagemang för denna princip. "Jag har aldrig betett sig så här när jag var i hennes ålder," ljuger jag för mig själv. I verkligheten, jag vet att jag faktiskt var kapabel till mycket värre beteende än hon någonsin uppvisat.

Mina föräldrar gjorde sitt bästa och jag tvivlar inte på att företaget disciplin och enstaka spankings jag fick som barn hjälpte till att forma den jag är idag, men ärligt talat, det viktigaste jag kommer ihåg är att leva i rädsla för att jag skulle fastna och därefter straffas för en handling eller ett beteende som jag ofta var för unga eller för omogen för att styra. Jag vill ha vår dotter att ha disciplin. Jag vill att hon ska vara respekt för andra, att inte vara slösaktig, och att städa upp efter sig själv. Men jag vill även göra mitt bästa för att hjälpa henne med dessa principer tålmodigt, utan att förlita sig på rädsla och skrämsel. Det uppstår situationer nästan dagligen där jag känner inga andra alternativ kvar, när jag skuldmedvetet tänker mig att en aga kan ge en quick fix för att några ögonblick stygg beteende. Men, min fru och har åtagit sig att vägen tålamod, så...djupt andetag...tålamod...mer djupt andetag...

5. Jag låter henne bli sin egen person eller försöker jag också svårt att ställa mina egna mål och ambitioner?

Hittills har det varit lätt för mig, men det kommer definitivt att bli en större utmaning under de kommande åren. Jag vet att för femton år från och med nu är vår dotter kommer vara utgångspunkten för centrum för University of Texas Lady Longhorns och efter fyra år som kommer att bli den första kvinnliga starter i NBA, i själva verket, jag borde verkligen jobba med henne just nu på fundamenta och luftkonditionering.

Tyvärr (lyckligtvis!), ha en oberoende, påstridig, viljestarka barn som gör det omöjligt för varken min fru eller mig för att tvinga henne att göra mycket av något hon inte är intresserad av att göra. Det finns så många häftiga saker som jag vill dela med min dotter (basket, tv-spel, college fotboll, fotografering, politik, re-runs av Buffy, De Kan Vara Jättar album Encyclopedia Brun böcker), men jag vill vara lika entusiastiska över att se världen genom hennes ögon. Jag vill bli upphetsad om saker som hon blir upphetsad och stötta henne oavsett vad dumma sport (fotboll) hon bestämmer sig för att spela istället för min älskade basket eller ens om (snälla, inga) hon bestämmer sig för att inte utöva en sport alls.

Min största utmaning kommer att vara att räkna ut den rätta balansen mellan att passivt iaktta eftersom hon upptäcker att hennes passioner och aggressivt uppmuntra henne att fortsätta med sporten eller instrument jag tycker att hon borde lära sig. Och även när hon inte välja en sak att lära sig, jag har ingen aning om hur jag ska veta när det är ok att låta henne ge upp jämfört med att insistera på att hon hålla på med det och tvingar henne att flitigt öva varje dag. För varje framgångsrik gymnast/pageant vinnare/pianist tacksam för att hennes föräldrar drev henne att lyckas, jag är säker på att det är 57 andra med föräldrars ansträngda relationer för exakt samma anledning. Tjugo år från nu, jag hoppas att jag har en dotter som fortfarande vet att jag älskar henne och är stolt över henne, oavsett vad, även om hon inte är NBA All-Star jag vet hon har potential att bli.

6. Jag kom ihåg att inte ge ett skit om vad andra människor tycker?

Detta är en svår fråga för mig. Jag tillbringade de första fyrtio åren av mitt liv tyst att döma ganska mycket varje förälder jag någonsin stött på, särskilt de vars barn var högljudda, stökiga, och som har på något sätt eller riktig anständighet som helst. Jag naivt svor att ingen av mina barn någonsin skulle bete sig som de otvättade bråkmakare och missnöjda som så ofta störs min rutin i restauranger, biografer och flygplan. Naturligtvis, nu har jag en av dessa högt, kontaktsökande sociopater av min egen, jag har ingen tvekan om att jag blir dömd varenda gång jag tar mina barn till allmänheten, och inte bara av den intoleranta, barnlösa barn haters som tar varje offentligt möte med en nyfiken tot som en skymf mot deras egen personliga frihet, men också genom att de föräldrar—du vet, de som är så självklart och självbelåtet säker på att de gör det bättre än du. Även om jag vet att dessa alltför överdrivna karikatyrer kanske inte finns egentligen, de trodde att de kanske vara ute granska min varje steg är mer än tillräckligt för att påverka sättet som jag förälder.

Här är ett exempel: jag tror att rätt att uttrycka tacksamhet är viktigt och jag gör allt möjligt för att säkerställa vår dotter använder sig av "please" och "thank you" när så är lämpligt, till den punkt att jag befinner mig reflexively korrigera henne varje gång hon glömmer att göra så. Vad jag brottas med är min motivation för offentligt korrigera en tre år gammal för att inte använda korrekt etikett. Jag gör detta som en förstärkning så att hon så småningom kommer att bete sig på rätt sätt, eller är det jag gör detta eftersom jag inte vill att de andra vuxna i rummet för att döma mig? Hon kommer bara att vara ett barn en gång, så varför är det så förbannat viktigt för mig att offentligt tillrättavisa henne enbart för att hon blev så upphetsad om något som hon agerade som ett barn i stället för den lilla vuxen antar jag att alla andra förväntar sig att hon ska vara?

7. Jag har gjort henne att skratta idag?

Av alla saker jag oroa dig, det är en fråga jag göra en medveten ansträngning för att fråga mig själv varje dag. När jag kunna göra hennes kinder lyser upp, för att få fram dessa små fnittrar eller kippar för andetag med magen skrattar, när hennes skratt i sin tur får mig att skratta så hårt att vi båda förlorar det, när hon ger mig som perfekt äkta leende som bara visas när hon skrattar och hennes ögon tindra på det sättet som smälter mitt hjärta varje gång, när vi är djupt i en ögonblick det är bara två av oss dela något speciellt och för att dela andra när ingenting annat i världen ärenden utom att hon och jag vet båda att vi är glada och älskade, det är då som jag vet ingen roll hur dålig jag är på att skruva allt annat, jag är minst blir detta en sak rätt.

(Författarens anmärkning: Det tog sex veckor att skriva detta, eftersom någon höll på att störa mitt arbete genom att insistera på att jag kommer spela med henne.)

ADVERT

Lägg till din kommentar