12 Är Den Ålder Då Allt Förändras

Min yngsta barnet fyllt 12 November förra året. Under de månader som leder fram till hans födelsedag, jag tittade efter tecken på förändring, men inte se några bevis till stöd för vad som hände med hans äldre bror och syster runt denna ålder.

För två av dem, det var som ett urverk — de förvandlats till två människor jag knappt igen precis innan du slår tolv.

De används för att berätta för mig om dagen och vill dela med sig bitar av sitt sociala liv, precis som de satt med på lunch och om deras bästa vän för att såra deras känslor. Då plötsligt började de att svara till mig med axeln på axlarna och mutters.

De används för att få entusiastiska över att gå för att cykla med familjen och glass-strutar, men som alla flög ut genom fönstret när de fyllt 12 — deras entusiasm ersättas med tv-spel, spendera tid ensam i sitt rum, eller vill ha vänner att komma över.

Istället för att bli mer medveten om människor, deras omgivning, och hur deras handlingar och tonen i rösten påverkas andra, de verkade märka mindre.

Och deras moodiness lämnade mig ta tag i för varje bok jag kunde få mina händer på ca teenage hjärnan.

Var de deprimerad? Var det normalt? Gör jag tillräckligt för att hjälpa dem? Hur kunde jag ta upp sådana otacksamma barn?

Då jag pratade till ungefär ett dussin andra föräldrar som alla är överens om — 12 är där allt förändras.

Visst, jag kom ihåg att jag är en tonåring och hatar mitt liv ibland. Mitt sociala liv var främre och center och kom före allt annat, inklusive utflykter med min mamma. Jag trodde att mina föräldrar var dum och jag visste mer om livet än vad de gjorde, men jag hade inte varit detta dåligt... hade jag?

Enligt min mor var jag. Och det började runt min 12: e födelsedag.

Jag firade min son på hans tolfte födelsedag i hans väg. Han ville inte ha en fest med sina vänner. Han ville ha chicken nuggets och pommes frites. Och han ville ha sina kusiner, mostrar och morbröder, mormor och pappa på ett ställe att äta peanut butter pie. Så, det är vad vi gjorde.

Han bad om en mini-teleskopet, och ville gå runt Målet att plocka ut några Flarp slem och han på något sätt uppmuntrat mig till att låta honom få en whoopie kudde. Jag var så upptagen med det faktum att han fortfarande var samma barn hade han alltid varit, känsla av hopp om att han inte skulle gå igenom den Fruktansvärda Twelves som sin bror och syster gjorde, att jag är säker på att han kunde känna lukten av den.

Han var fortfarande väldigt mycket ett barn som tyckte om att prata. Han fortfarande kramade mig. Han tyckte fortfarande att jag var häftigt och ville tillbringa tid med mig.

Detta är 12 för honom Trodde jag. Och jag fast vid det.

Och sedan, över en natt, att han förändrats.

Istället för att vilja titta på en familj film och göra popcorn (en av hans favorit saker att göra), han började vistas på sitt rum i timmar. Jag skulle kolla på honom och ta honom ligga på golvet och fingrade på sin bärbara dator eller förlorade i tankar stirrar i taket. Han blev irriterad när jag frågade honom om allt var okej.

"Jag vill bara vara ensam, Mamma", att han skulle berätta för mig.

Det fanns en tid i mitt liv när mina barn var upp min röv hela tiden och, ärligt talat, att ha ett barn berättar att de ville vara ensam skulle ha låtit som en dröm på en punkt. Det skulle ha varit ett nöje att gå på toaletten ensam eller äta en hel macka utan sina händer för att ta tag i mig, eller att man behöver hjälpa dem att hitta den lilla, saknas LEGO-bit.

Men då de växer upp. De har fyllt 12 år. De börjar faktiskt ber dig att lämna dem ensamma. Ingenting om att det känns naturligt för dig som en mamma, och jag gillar inte denna fas på alla.

Screw you, 12.

Jag saknar iver mina barn brukade ha. Jag skulle ge vad som helst för att se dem springa runt huset som deras hår ' s on fire, eftersom vi kommer att få en happy meal.

Jag skulle hellre förlora sömn för att de är sjuka, hade en dålig dröm, eller inte vill sova ensam än att förlora sömn stanna upp oroande om deras välbefinnande eftersom de är tysta, moody, eller verkade på kanten efter skolan.

Tolv har ett sätt att ta ditt barn och försöker att pressa ut barnet och en av dem.

Tolv är förvirrande.

Tolv är ensam.

Tolv är att be dina barn att ändra innan de är redo.

Tolv tvingar dig att lära dig hur man som förälder på ett helt annat sätt.

Tolv har grus och uthållighet. Det är obeveklig och gör att du känner att du har varit skruvas ut av sina liv.

Men en sak som jag ser i mina två äldre barn, som kommer att vara 16 och 14 år, ger mig hopp: De kommer tillbaka runt.

De har börjat prata mer och låter mig kika in i deras liv igen utan att jag blir tvungen att ständigt be för det.

Deras kramar känna uppriktig. De har vågat sig ut ur sina rum mer. Och sina känslor har planat ut till en hanterbar nivå.

Det tog några år, och jag kommer att sakna min yngsta när han navigerar sig igenom hans tolfte året (och förmodligen de flesta av hans trettonde), men han vet att jag kommer att vänta på honom på andra sidan av detta.

Så, om du är en förälder med ett barn som närmar sig sitt tolfte år, eller är smack dab i mitten av den och undrar när de kommer att komma ut av det, jag lovar dig, det kommer bli bättre.

Men under tiden, gör ditt bästa för att inte ta det personligt. Gör vad du känner är rätt, eftersom deras föräldrar, och unna dig lite tröst mat en gång i ett tag (även om de inte vill äta med dig). Dessa är de bästa elixir jag har hittat hittills.

ADVERT

Lägg till din kommentar