Äventyr På En Höjning Av Den Feministiska Barn

"Jag vill vara en nörd, säger min 5-åriga dotter. Ordet nörd är nu en bra sak, en trendig sak. Det betyder smart. Det innebär sassy. Det betyder i-touch. Det är inte vad det brukade innebära, men det är det underbara med att utvecklas språket. Hon klockor Stor Hjälte 6 på repeat, och den del där Hiro tillverkar superhjälte kostymer fängslar både henne och hennes syster.

"Jag vill vara någon som bygga saker "min äldre dotter säger. Hon är 7.

"Vill du bli ingenjör," jag säger till henne.

"JA, EN INGENJÖR."

Hon upprepar detta för dagar, och jag spricker av stolthet. Den Barbies ligga på golvet orörd. Hon säger att hon inte vill köpa en tillbaka-till-skolan-klänning för då kan hon inte springa så fort. Jag high-five med henne.

Jag gör allting rätt, tror jag. Jag är Varje Mor.

Jag är på min systers hus, och jag hör min yngsta säger hennes kusin att det är ingen pojke färger eller flicka färger, som alla är bara färger och hon kan som grön om hon vill.

Jag skryta med mina vänner: Titta på vad jag hade gjort här!

Föräldraskap Gudarna, men de är snabb och precis. Stolthet är en känsla du undersöka med försiktighet, gillar din tå i vattnet en kylig Stor Sjö.

Min 7-åring har blivit en Minecraft Barn. Hon bygger slott och berg-och dalbanor och djupa gruvor fylls med vargar (Varför vargar? Varför?). Hon dödar djur för mat (skrämmande men också obehagligt verklig). Hon berättar om hur man kan döda vissa zombies ("Det handlar så mycket om att döda här," beklagar min man. "Att du inte skulle bry sig om hon var en pojke," jag motverka. Vi når en återvändsgränd.)

Hon skriker på "iPad"—hennes nya billiga barn knock-off tabletten vi fick henne för hennes födelsedag eftersom jag läst hur stor Minecraft var för att utveckla förmåga att lösa problem, och-kompetens är min prioritet.

Hon skriker saker som "Dö, zombies!" och jag försöker att inte krypa för att krypa skulle vara hyckleri. Men dessa saker som kommer ut ur min söta lilla flickans mun verkar bara så pojkaktiga. Så hårt. Så tufft. Och ärligt talat, hon är så söt. Min egen djupt rotade sexism strider my girl-power moderskap. Jag våffla. Men världen är starkare än mig.

"Kör bort som den lilla flicka som du är!" säger hon morrar på skärmen en dag.

"Där fick du höra det?" Jag frågar henne, häpen. #Likeagirl betyder snabb, stark, kraftfull .

Hon rycker på. "Lägret."

Läger—med 12-åriga pojkar—var girl power hashtags betyder ingenting.

"Tror du att små flickor köra bort?" Jag ber.

Hon rullar med ögonen. "Mamma, det är bara ett uttryck."

Alla mina arrogans har försvunnit. Jag kommer ingenstans här. Jag kan inte konkurrera med en kultur som talar om för henne att flickor är mindre. Jag kan inte skrika det högt och höras. Det är som att vara i en ekokammare. Föräldraskap tvekan spiraler ner snabbt.

Och ändå, och ändå.

Jag kan inte hålla käften heller. "Tycker du inte att små pojkar springa när de är rädda ibland? Tycker du inte att små flickor att stanna och slåss ibland?" Jag trycker. Hon ignorerar mig.

Mycket senare, vi titta på Sandlot en film jag älskade som barn, men som är fulla med sexism och svär ord och kanske för gammal för mina döttrar, men vem kan säga längre?

Sedan kommer den scen som jag glömde, den som verkade så ofarliga för mig som barn, men skär som en kniv som en mor. "Du spela bollen som en flicka!" säger Porter, den högt mun, runda, fräknig kid (min favorit karaktär, trots hans kvinnofientliga hån). Hela publiken kippar; detta är den ultimata förolämpningen.

Jag väntar och sida-eye mina flickor, att hålla andan.

Den äldsta ser på hennes yngre syster och smirks. "Um, vad som helst. Vi är bättre än dessa killar, eller hur?"

"Rätt!" säger min 5-åring. De lås händer, deras käkar square, ögon smalnade. De ser typ av galen, faktiskt.

Det är en cha-cha.

ADVERT

Lägg till din kommentar