Jag är Inte Alltför Känslig Eller Dramatiska, jag Har RSD

Jag har vuxen-ADHD. Jag var diagnostiseras senare i livet, och med diagnosen, saker och ting plötsligt meningsfullt varför var jag alltid sent, varför jag inte kunde komma ihåg att packa grundläggande nödvändigheter i en blöja väska, varför min bil var ett vrak hela tiden. Anledningen till att jag ofta är "placerade" under samtal och hade så mycket problem att komma ihåg namn, datum att komma ihåg. Varför mitt bröllop tackkort som satt kvar i min garderob fem år senare.

Men det förklarade också något annat. Sedan jag var ett litet barn, har jag blivit vad man kallar " känslig ." Kritiken har varit lobbed på mig sedan jag var på dagis. Jag var den killen som alltid grät när barnen retade mig. Jag tjurade och blev arg på minsta kritik. Faktiska konstruktiv kritik om mitt föräldraskap kan skicka in mig i en nedåtgående spiral av hopplöshet som kan pågå i dagar.

Eftersom min vuxna med ADHD kommer med en rejäl sidan av vad som kallas avslag känslighet nedstämdhet, lite-underförstått villkor som, enligt ADDitude Magazine "en extrem känslomässig känslighet och känslomässig smärta som utlöses av den uppfattningen — inte nödvändigtvis verkligheten — att en person har fått avslag, retad, eller kritik av viktiga personer i deras liv." Det kan också orsakas av "känsla av misslyckande, eller faller kort" — av en person "som inte uppfyller antingen deras egna höga standarder eller andras förväntningar."

I grund och botten betyder det att när jag känner att jag kritiserat eller jag har misslyckats på något sätt, jag är helt galen ut.

Självklart, detta orsakar några större stridigheter i mitt vardagliga liv. Det kan efterlikna en viktig humör sjukdom, ibland undrar jag om jag faktiskt har bipolär sjukdom eller bara en dålig fall av RSD. Men villkoret är så nytt, och så förstås dåligt av majoriteten av psykiatriker, att det är omöjligt att säga.

Och tyvärr, det finns inte mycket de kan göra åt det.

Det finns behandlingar som är tillgängliga inget som jag har provat. Du kan ta en cocktail av blodtryckssänkande läkemedel, som verkar i ca 30% av befolkningen. Eller så kan du prova mao-hämmare droger, vilket är besvärligt att ta (du måste undvika saker som charkuterier, hosta sirap, och alla andra antidepressiva medel). Dessa används för att vara den första linjens behandling för ADHD, enligt ADDitude, men kommer med massor av biverkningar.

Så jag spenderar en bra bit av tid flippar ut.

Det innebär att mitt äktenskap kan vara, som thrivetalk.kom säger, plågas av osäkerhet. Min man har lärt sig att ta det försiktigt när han skriver om något som gör ärliga diskussioner om saker som behöver förändras, eller sina egna känslomässiga behov, svårt, om inte omöjligt. Eftersom detta inte är ett sunt sätt att köra en relation, riktiga konversationer ofta slutar i ilska, tårar, och beskyllningar. Han klagar på att ingenting någonsin är mitt fel, att jag vägrar att ta ansvar för mina handlingar eller se hur de påverkar andra människor. Detta är inte en helt orättvis bedömning. Det är bara så otroligt smärtsamt för mig att jag knappast kan stå ut med att möta det.

Detta betyder inte att jag inte försöker förbättra mitt föräldraskap. Det gör jag. Det betyder inte att jag inte gör mitt bästa, att jag inte tar kritiken till hjärtat. Det innebär att när jag hör det, men jag hör också, Du är en dålig person. Jag hör Du är inte värd det. Jag hör Du är en hemsk mamma/person/vän/syster/dotter/fru . Jag har hört det sen jag var barn, och det har tagit en jäkla hårt på min självkänsla.

Det är svårt att få vänner. Jag har massiv social ångest, och när jag klarar av att lita på människor, det kan vara svårt att få dem att lita på dem. Jag misstolkar ofta oskyldiga anmärkningar, och internalisera kritik som inte är det. Jag tror att folk ogillar mig när de inte gör det. Det är svårt att gå genom världen på det sättet. Det är svårt att låta människor.

RSD är inte okända barn antingen, enligt ADDitude Tidningen RSD self-test. Om ditt barn med ADHD uppvisar symtom på överkänslighet för kritik, du kanske vill tala med din läkare om RSD. Vara beredd att visa med artiklar, eftersom de sannolikt inte kommer att veta mycket om det. Du kanske vill be om en remiss till en barnpsykolog, men RSD kan vara nytt för dem också.

RSD är fortfarande dåligt känd. Men det är troligt att många människor med ADHD — särskilt de med ilska frågor — är faktiskt lider av RSD snarare än ilska problem. Om ditt barn har diagnostiserats med rapid-cycling bipolär sjukdom, är det värt att utforska RSD med din medicinska team.

RSD har man inte förstått och mindre ofta korrekt behandlade. Men det är ute. Det är på riktigt. Och det kan orsaka en jävla massa lidande för dem av oss som är plågade av det. ADHD kan bära tillräckligt med stigma. Kasta känslomässiga problem på toppen av det och du har en gryta som är mogen för samhälleligt avståndstagande och smutskasta.

Men det bör inte vara. Det är som att någon annan psykisk sjukdom: en störning i hjärnan kemikalier, är ett problem med sättet som du processkemikalier, inte ett problem med din personlighet eller läggning eller grundläggande mänsklighet. Och om du tror att du har RSD, få hjälp. Det är ur det, om du tittar tillräckligt hårt, trycker tillräckligt hårt. Även om du inte kan få medicinering (eller vill undvika det), talar terapi kan hjälpa. Du kan prova för att få del av ditt liv tillbaka. Jag jobbar på det. Det är svårt. Men jag får det.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar