Låt oss Tala Om Ableism: Vad Det Innebär, Och Varför Alla Ska Bry sig

När min son föddes, han var perfekt — tio små fingrar, tio små tår; liten, utsökt bildas funktioner. Han var det vackraste jag någonsin sett. Han och jag var som andra mammor och barn på det sättet. Medan jag trodde då (och fortfarande tror att det nu) att han var den mest perfekta och vackraste barn som någonsin fötts, jag är ganska säker på att det är en känsla som innehas av de flesta nyblivna mammor.

När han växte, började jag inse att bortsett från att vara den sötaste, mest magiska kerub alla tid, att han inte var som andra barn. Så långt som framträdanden gick, han såg ut som en typisk, bedårande barn, och han gjorde många typiska, bedårande baby-saker. Han strålade gummy ler mot mig, skrattade, sparkade, tog tag i hans tår, kissade på sin pappa och skrek som en kaffe-och vattenkokare när han var olycklig.

Men eftersom månader kom och gick, stannade han inte kan sitta upp utan stöd. Vid 8 månader, han hade inget intresse i att äta fast föda. När de flesta barn lära sig gå, han var fortfarande ägnas åt armén krypa och skulle inte krypa på händer och knän tills efter hans 1: a födelsedag. När han var 8 månader gammal, jag kallade för tidigt ingripande, för att begära en bedömning. Han kvalificerad för tjänster för en grovmotoriska dröjsmål. Det skulle vara ytterligare sex månader tills vi fått en preliminär diagnos av cerebral pares.

Jag har alltid trott på vänlighet och behandla alla människor med respekt. Men om jag är ärlig, jag måste erkänna att jag tillbringat större delen av mitt liv med ett visst mått av obehag kring människor med funktionsnedsättning. Jag visste inte vad jag ska säga till dem eller var du ska leta. Gjorde jag ignorerar det faktum att de hade ett funktionshinder, eller har jag erkänna det? Vad var oförskämd, och vad som var känslig? Jag hade ingen aning om hur man ska agera, och det fick mig att känna mig obekväm som fan.

Om fyra år innan min son föddes, jag snubblade in i ett jobb i en yrkesinriktad rehabilitering som arbetar med vuxna med utvecklingsstörning. Om jag inte hade verkligen behövde ett jobb just då, jag kanske inte har tagit ställning. Medveten om min egen obehag, jag var inte säker på att jag skulle klara av det. Unbeknownst till mig på den tiden, inte bara det här jobbet bli en av de bästa upplevelserna i mitt liv, men det hjälpte mig att förbereda mig för att uppfostra ett barn med funktionshinder.

Under min tid i det läget, jag lärde mig om funktionshinder lagar och historia av förtryck som upplevs av personer med funktionshinder. Jag lärde mig opinionsbildning. Mest viktigt, fick jag veta att människor som drabbats av stor funktionshinder och lärde sig deras berättelser. Dessa människor blev otroligt kär för mig, och min tröst runt omkring dem växte. Jag lärde mig att kommunicera med människor vars tal jag kunde inte alltid förstå. Jag har lärt mig att oavsett IQ eller fysisk förmåga, varje person på denna jord har något viktigt att erbjuda. Jag lärde mig — verkligen lärt mig — att alla människor har rätt till sin värdighet: att bli sedd, hörd, värderas och får en att säga till om i beslut som påverkar deras liv.

Ableism hänvisar inte bara till den diskriminering som människor med funktionshinder, men också konstruera samhällets institutioner och för typiskt nedsatt arbetsförmåga. Ableism blir inte mycket tryck, även om enligt folkräkningen 2010, nästan 1 av 5 Amerikaner erfarenheter funktionshinder . Rasism, sexism, och att åldersdiskriminering är ett begrepp vi alla känner till. Samhället har kommit att inse att förtryck av människor på grund av ras, kön eller ålder är rättsligt och socialt oacceptabelt. Rörelser för medborgerliga rättigheter och kvinnors rättigheter under de senaste decennierna har bidragit till att säkra skydd för den enskilde mot diskriminering på grund av skyddade klass. Samtidigt som även är medlemmar i en skyddad klass, människor med funktionshinder tenderar att förbises när det gäller att diskutera ismer.

En anledning funktionshinder förbises kan vara att, i vårt samhälle, vi gör ett ganska effektivt jobb med att göra personer med funktionshinder som osynliga. Till exempel, namn på en tv-show med en karaktär som har ett funktionshinder. Ännu bättre, namn på en karaktär med funktionshinder vars handling inte kretsar inte runt det faktum att de har ett funktionshinder. Ännu svårare, namn på en karaktär med ett funktionshinder som också spelas av en skådespelare med funktionshinder.

Poängen är, om det enda tecknet man kan tänka som uppfyller de flesta av dessa kriterier är Chrissy från Daniel Tiger Område, det är inte bara för att du har tittat på varje avsnitt cirka 7,322 gånger; det är också på grund Chrissy är en av de mycket få tecken på en TV som har en synlig funktionsnedsättning, och som har ett funktionshinder behandlas som underordnad betydelse. Bristen på representation i media personer med funktionshinder utgör en form av ableism. Det faktum att Chrissy, vår ledstjärna av funktionshinder i en annars arbetsföra medielandskapet, är inte ens en riktig person men en seriefigur är körsbär på toppen av ableist glass.

Ableism visas i otaliga andra former: Från öppen, äckligt hån av en reporter med ett funktionshinder, av Arvinge till Slytherin under sin kampanj för att bristen på boende i allmänna utrymmen. När lagar som Americans with Disabilities Act (ADA) och Personer Med Funktionshinder Education Act (IDEA) syftar till att säkerställa att personer med funktionsnedsättning inte diskrimineras, frihet från diskriminering är inte nödvändigtvis synonymt med integration. Designa toaletter med en extra stort stall, till exempel, är inte samma sak som att medvetet designa en toalett att vara inkluderande av människor med olika förmågor.

Ableism är implicit i våra attityder: När vi tycker synd om människor som drabbas av funktionshinder eller antar att de behöver eller vill ha för att vara "fast" vi tränar ableism. När vi frågar vad som hände för att orsaka deras funktionshinder, som om vi är Dr. House (hej, har ett annat TV-karaktär med ett funktionshinder!) och har ägnat oss åt att lösa sina medicinska mysterium, vi tränar ableism. Om vi antar att på grund av att någon har ett funktionshinder att deras livskvalitet är mindre än vår egen, eller att de är oförmögna att ta hand om sig själva, vi tränar ableism.

Ableism är också frodas i det språk vi använder. Det är 2017. Det blåser mitt sinne, att inte alla har fått memot R-ordet är att det finns en diskriminerande förtal. Skämt om ridning "kort buss" visar också ableism och är ganska förkrossande i sin grymhet mot barn med funktionshinder.

Barn av 90-talet i synnerhet har svårt att avstå från anspråk på att ordet "lame." Även klagar på dina galna mor in-law bär ableist konnotationer om psykisk hälsa. Nu vet jag vad du tänker: "Håll upp, Snowflake. Du har tagit detta PC skit för långt." Du var antagligen med mig via R-ordet, och kanske du kan se min poäng om kort buss. Jag vet att det gör ont när jag föreslog att du skulle ta "lame" ut av din vardag. Och jag vet att du kommer att kämpa för att hitta ett adjektiv för att ersätta "galen." Men så här är det: Om du använder ett ord som en synonym för något negativt, då du är, som standard, tillskriva att negativ klang att den ursprungliga betydelsen av ordet.

Jag efterlyser inte ett förbud av ordet "galen", eller tyder på att det är en lämplig term för att använda när de beskriver människor som drabbas av psykisk sjukdom. Jag ger det för att illustrera hur kommer vi till lämpliga vissa termer med lite oro för undertext som språket bär, och hur språket speglar hur vi ser på vissa grupper av människor. Till exempel, "spaz" och "gimp" är andra ord som är kränkande för människor med funktionshinder som människor använder ofta utan att inse att de kan orsaka brott. Den form av cerebral pares min son erfarenheter kallas "spastisk diplegi." "Spaz" är kort för "spastisk," och som en term som hånar den ofrivilliga muskelspasmer att många personer med cp-skador och andra neurologiska tillstånd kan uppleva. Jag har inga tvivel om att de flesta människor inte skulle kasta sikt runt om i förbigående om de verkligen förstått innebörden och konsekvenserna det ordet bär.

Jag vet att utmanas på några av dessa idéer kan vara svårt. Vår första impuls är att känna defensiv. "GTFO. Jag är inte en dålig person för att jag använder ordet " halta.'" Och du har rätt, du är inte en dålig människa eftersom du använder ordet "lame." Men vi bör alla utmana oss själva för att titta på världen genom en ny, mer rättvis objektiv. Eftersom när du blir medveten om några av de orättvisor som människor med funktionshinder möter, kommer du att börja lägga märke till dem mer och mer. Och ju mer du lägger märke till dem, de mindre ditt samvete kommer att tillåta dig att bidra till dem.

Om du har gjort det här långt med mig jag är glad, för en sista viktig sak att prata om är begreppet "person-första språk." Det betyder att människor med funktionshinder är bara att: människor med funktionshinder. De är inte människor med funktionshinder. Det kan tyckas vara semantisk, men det är viktigt att vi ser människor som upplever funktionshinder först och främst som människor, snarare än att definiera dem efter deras funktionshinder. Att ha ett funktionshinder är bara ett annat sätt att finnas till i världen, det är varken dåligt eller bra, det bara är.

En av de vanligaste formerna av arbetsföra privilegium är att de av oss som är typiskt nedsatt arbetsförmåga i allmänhet inte behöver tänka så mycket på funktionshinder. Och på grund av att det inte är något vi pratar med våra barn om. När våra barn märka skillnader i andra människor, vår första instinkt verkar vara att hush dem . De flesta av oss höjdes inte till punkt, eller stirra, eller ställa frågor om människor som är olika oss själva, eller ens erkänna dessa skillnader.

Men en av de vackraste sakerna med livet är att vi är inte alla samma. Några av oss har rött hår. Några av oss talar Japanska. Några av oss är 7 m lång. Några av oss har cerebral pares. Några av oss är totalt knäppskallar som hatar koriander. Poängen är att vi alla är olika, och det är inte något att bortse ifrån — det är något att fira.

Så när ditt barn märker man i mataffären med benprotes, eller peka ut min son ' s shiny gold walker och undrar vad den är till för, kan ni inte berätta för dem att vara tysta, eller låtsas att du inte hör deras frågor. Besvara dem. Bli faktum. Om du är generad, ditt barn kommer att känna det och förstå det. Att vara direkt och ärlig, och svara på vad du kan. Var inte rädd för att erkänna att du inte har alla svar. Genom modellering respekt för alla människor och normalisera skillnader, vi lär våra barn att respektera alla människor, och att se en bit av sig själva i alla. Att hjälpa våra barn att utveckla förmåga att känna empati med andra kommer bara att bidra till att göra världen till en bättre, snällare, mer rättvis plats.

Rashelle Jaga Hibbard

För mer information, besök www.stopableism.org .

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar