Ett Föredrag För En Dag

Eftersom barn i denna ålder brukar göra, min tre-åriga son har börjat fråga mig om delar av kroppen.

"Var är din penis-knappen?" frågade han mig häromdagen, utan sammanflätade de två anatomiska termer.

"Mammor inte har penisar," sade jag till honom. "Mammor är flickor. Och pojkar har penisar," förklarade jag.

Min man och jag har alltid varit öppen om våra kroppar framför vår son, att tro att de är någonting att skämmas för, även om vi inte träna så ofta som det gjorde innan han var född. Vi vill att han ska se sin kropp för vad den är — en naturlig och kompetent och stark och frisk.

Vi förklarar begreppen integritet att vår son samtidigt som jag byter om till min pyjamas ogenerat framför honom. När vår son drog hans penis ut vid middagsbordet för ett par veckor sedan, ivrig att visa mig hans trick med cool hål på framsidan av kalsongerna ("Mamma! Titta på det här!"), Jag sa till honom att han var välkommen att röra sig i privat, men att det inte var något vi gör vid matbordet. Som han har blivit potta utbildade han är att lära sig konceptet av att vilja integritet i badrummet medan han inte sin verksamhet — innan du snabbt ringa mig att hjälpa honom att få re-påklädda eller torka rumpan eller både och.

Så vi talar om integritet och vad som är lämpligt i det offentliga kontra hemma vid middagsbordet kontra badrum, och på samma gång jag har inga betänkligheter om att ändra i min baddräkt framför min tre år gamla. Eller åtminstone jag inte.

Nyligen pekade han på mitt bröst och frågade, "Vad är de mamma?", vilket kan tyckas som en fråga så enkel som den om min penis-knappen.

Men mina bröst är olika — borta, faktiskt, om jag är ärlig, även om de har byggts om till något som liknar bröst. Mina nya bröst är behäftad med ärr från min bilateral mastektomi, och mina bröstvårtor är inte bröstvårtor alls men tatueringar gjorda för att se ut som the real thing. På plus-sidan, mina nya bröst inte sag eller ens litegrann mycket, men å andra sidan, de är sval att vidröra och har förlorat de flesta av sina sensation eftersom så många nerver skärs igenom. Och de är inte precis brösten, om jag är ärlig med mina barn.

Över mina nya bröst, jag har en power port inopererad under min hud, en enhet om diametern av en nickel-och upp, som om någon stack en bit av Jujube godis under mitt nyckelben. Hamnen är där min sjuksköterskor administrera IV infusioner av cellgifterna jag fortfarande får var tredje vecka. Det ger medicin rakt in i mitt halsvenen.

"Vad är det?" min son frågar, pekar på sina egna bröstvårtor i jämförelse, en frågande blick på hans ansikte.

"Nej, älskling. Detta är inte en nippel. Det är där jag får min medicin."

"Jag vet", säger han, förvånande mig. Halsen constricts med känslor.

Så jag berätta för min son, de är mina bröst och jag förklara med korta som min port är inte en nippel, men jag vet att en dag ska jag berätta för honom mer. Jag kommer att ha att berätta för honom hur jag var som diagnostiserats med Steg 4 breast cancer när han bara var fem månader gammal, hur jag var tvungen att avvänja honom från vård i lite över en vecka så att jag kunde börja min första kurs av kemoterapi. Jag kommer att ha att berätta för honom hur det kom tillbaka en andra och en tredje gång, hur ska jag förmodligen vara på medicin för evigt, och hur jag blir rädd, för, eftersom de ännu inte har ett botemedel för vad mamma har.

Men inte ännu.

För nu, säger jag till honom att han har en penis och en mage-knappen, och mamma har en, men inte den andra. Jag blåsa hans sinne när jag förklarar att hans mage är där han var knuten till mig när han var inne i min mage. Jag berättar för honom, att vissa dagar är jag trött och vill ha en tupplur (precis som honom), så att vi kan titta extra föreställningar och gosa på soffan när det händer.

För nu, jag försöker att inte oroa dig för vilka ord jag ska använda när den tiden kommer, när han börjar ställa mer komplicerade frågor om våra kroppar och saker som de kan göra.

Relaterade inlägg: 8 Saker En Mamma Med Bröstcancer Bör Veta

ADVERT

Lägg till din kommentar