Kvintessensen av 80-talet Hår Historia: Pappa Gått Fel

Jag föddes med ett tunt, rakt svart hår. Från en tidig ålder, jag avundas alla de typografiska-haired tjejer; jag ville att ingenting mer än att ha trånga, bounciest lockar.

Kom ihåg Ramona Quimby, hur hon var besatt av Susan den lockig tjej som satt framför henne i skolan? Hon skulle dra hennes lockar bara för att titta på dem "boing!" Tja, min bästa vän i skolan hade vackra lockiga blonda hår, och jag var lika besatt av hennes hår. Vi var kompisar i, men, så fick jag "boing" det var allt jag ville utan att få problem. (Senare skulle jag få reda på att hon avundades min raka, silkeslena hår, och skulle handlas i ett ögonblick.)

I alla fall, det verkade för mig som lockiga hår var där var det i och 80-talet kulturen runt omkring mig verkade upprepa känslor. Varje kändis hade lockigt hår, stor hår—hår som over-the-top som möjligt. Ser tillbaka, jag kan inte tro hur avskyvärda vissa av dessa 80-talet frisyrer, men på den tiden, som jag så desperat eftertraktade Madonna benas ut perm och Sarah Jessica Parkers korkskruv lockar. Även några av de hetaste pojke kändisar ut det verkade vara att gå till den ser permanentat (kom ihåg att Jon Bon Jovi är hemskt perm? Ganska mycket alla heavy metal-rockers hade en).

Efter vad som kändes som år tigga, jag talade med min mor på att få mig en perm. Jag var 11 år då, affischen barnet för den gnagande tween. Jag är inte säker på varför hon gav efter—jag är ganska säker på att jag skulle inte låta min egen tween få en perm. Men det var 80-talet, och bokstavligen alla var får permanentat. Jag tror att mina argument var att min mamma hade några rättigheter under åren, och det var inte verkligt att jag var tvungen att vänta så länge.

Hon tog mig till en skönhetssalong på köpcentret. Jag minns att mitt hår håller på att dras—hårt och smärtsamt—i rullar. Jag minns att jag tänkte att det var fantastiskt att få sitta under en av de skönhetssalong kupoler medan mitt hår fast. Men det jag minns mest är den vidriga lukten av kemikalier som användes. Det luktade precis som ett ruttet ägg.

Jag blev tillsagd att inte tvätta mitt hår för ett par dagar efteråt. Lukten var fortfarande så potent, jag var tvungen att hålla andan för det mesta. Men mitt hår såg bra ut. Jag sprang mina fingrar igenom det. Jag "boinged" det var allt jag ville. Slutligen, jag hade hår jag har alltid velat—perfekt korkskruv ringlets.

Och sedan, i ett snabbt ögonblick, att jag inte längre. Så snart som jag tvättade mitt hår, perfekt formade lockarna var borta. Inom ett par dagar, jag började likna en tjej som hade fastnat sitt finger i ett eluttag. Ingen form, alla frizz.

Nu, du skulle tror jag skulle ha fått några instruktioner för hur man ska behålla min perm. Kanske vi lämnade frisörsalong med någon form av mousse eller gel eller vilken produkt de rekommenderade. Jag kanske bara inte vet hur man använder det. Jag är ganska säker på att min mamma hade inte mycket i vägen för instruktioner för mig. Hennes råd var: "Åh, bara sätta upp det i en hästsvans."

Hur som helst var jag tvungen att leva med löjliga, jätte hår för den bättre delen av sex månader, tills det började växa ut. Jag är säker på att jag passar in med andra 80-tal flickor. Tittar vi tillbaka ser vi alla typ tittade på det sättet: stor, frissigt, puffy-haired katastrofer.

Jag har verkligen lärt mig en läxa—och det var kanske min mor avsikt hela tiden när hon får mig att få perm. Så snart mina tråkiga gamla hår började växa tillbaka, jag uppskattade min enkla, raka, lätt att underhålla lås på ett sätt som jag aldrig hade innan.

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan, du vet? Eller...lockigare.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar