Topp 10 Angsty Upplösningen Låtar Från 80-talet

OK, bara att erkänna det. Varje gång du fått ditt hjärta krossat, du vände sig till musik. Och om du var en sann Gen Xer, det var 80-talet musik. Varje låt var skrivet om din uppbrott, din brustet hjärta, din exakt samma situation. Det är som om de visste att du, eller hur?

Det är så det alltid har varit för mig—från högstadiet för att krossa den där pojken visste inte ens att jag funnits till gymnasiet breakups när jag kinda sorta smög mitt ex för månader i sträck. Om jag var i badrummet på en mellanstadieskola dans eller i hörnet av mitt rum och frenetiskt skriva i min dagbok, 80-talet upplösningen låtar talade direkt till mig. Och eftersom jag inte kunde identifiera sig så starkt med dem, de fick mig igenom den mörkaste stormar av ungdomars sorg.

Här är min lista av kvintessensen av 80-talet upplösningen låtar:

1. U2, "Med eller Utan Dig"

Det är ingen tillfällighet att den här låten spelas över mer än en Ross och Rachel upplösningen på Vänner . Du vet att R & R lyssnat på den här låten under sin 80-talet high school dagar, och så att det passade rätt i att deras 90-talet kärlek lever. Låten börjar långsamt, och sedan bygger upp ett känslomässigt crescendo—och Bono melankoliska drone passar stämningen perfekt

2. Simple Minds, " Don 't You (Forget About Me)'

Den här låten spelas under öppning och stängning av krediter The Breakfast Club och alltid ger mig en enorm rush av nostalgi. Från öppningen boom av "Hey Hey Hey Hey!" till poesi av texterna ("Kärlek är konstigt så verklig i den mörka / Tänka på anbud saker som vi arbetade med"), den här låten bara i princip förstör mig (på bästa sätt). Och låten skickligt fångar osäkerhet i high school-romantik: "Kommer du att känna igen mig/ Ring mitt namn eller gå av."

3. Bonnie Tyler, "Total Eclipse of the Heart"

Jag vet att den här låten är ungefär tre timmar för länge, men jag tröttnar aldrig på den. Bonnie Tyler ' s raspiga röst och äkta passion göra det. Det är den ultimata breakup song—den låten du lyssnar på när du känner dig nödigt, sårbara, och bara vill plaska dina känslor över allt och gråta ögonen ur. Tack, Bonnie Tyler, för att låta oss vara så over-the-top saftig som vi vill bli när våra hjärtan är krossade.

4. Orkestrala Manövrer i Mörkret, 'Om Du vill Lämna"

Här är en annan låt som är nära förknippade med en film. Det var som spelas under den sista scenen i Pretty in Pink— i själva verket var skriven för att scenen specifikt. Oavsett om du hejar på Andie på att sluta med Blane eller Duckie, den här låten fångar bräcklighet teenage love affairs—det löjliga längtan och alla tiggeri och inlaga som går längs med den.

5. Hjärtat, 'Ensam'

Jag älskar hela Hjärtat låtar. Ann och Nancy Wilson är två av de mest badass kvinnliga rockers där ute. "Ensam" adresser som djupa ensamhet du känner när du har bara haft en upplösning. Du glömmer hur man är själv, och det skrämmer dig. Naturligtvis nu att jag är en upptagen mamma till två, jag skulle inte ha något emot en natt ensam, men jag kunde aldrig förutse att när jag var en pojke som är besatt tonåring.

6. Peter Gabriel, "I Dina Ögon"

Jag tror inte att vi kan lyssna på den här låten utan föreställande Lloyd från Säga Något stående utanför Diane fönstret, och höll upp hans boombox och spela denna låt i hopp om att vinna henne tillbaka. Och naturligtvis fungerade det, eftersom, duh: bra låt, het kille, och BOOM BOX.

7. R. E. M., "Den Jag Älskar"

R. E. M. var min främsta favorit band i högstadiet. Jag lyssnade till "Den jag Älskar" religiöst. Jag behövde en låt som kan kapsla in den tvångsmässiga kvalitet av min krossar. Den här låten också narr på det hela ("en enkel sak att uppta min tid"). En känsla för humor var helt klart nödvändigt när det kom till högstadiet kärlek.

8. Phil Collins, Mot Alla Odds (Ta en Titt på Mig Nu)'

Jag vet inte varför, men man får alltid mig rätt i magen. Jag tror att det är den del där Phil Collins sjunger "Du är den enda som verkligen kände mig." Jag menar, är inte det en av de mest fruktansvärda saker om upplösning? Du känner att ditt ex var det en person på jorden som hade känt alla dina hemligheter, dina rädslor, vem du egentligen var—och nu är du helt förlorad utan dem.

9. Polisen, 'Every Breath You Take'

Du måste erkänna att du ibland, um, blev lite stalkerish med ditt ex. Jag menar, inte mig. Nope. Aldrig. Men på något sätt jag kunde identifiera sig helt med "Every Breath You Take", vilket är den ultimata besatthet låten. (Även om jag inte skulle ha sinne för mycket om Sting hade en ohälsosam besatthet av med mig.)

10. Joan Jett, "jag Hatar mig Själv för att Älska Dig"

Bara Joan Jett skulle kunna skriva en sång om hur lame hon är för kärleksfull några trasslat upp, otrogen kille och komma ut i det klingande helt kickass och kraftfull. Jag tror att vi alla kan identifiera sig med med en upptagning på någon som är helt klart inte rätt för oss. Vi vet att vi inte vill ha dem, men vi kan helt enkelt inte hjälpa oss själva.

Jag peta kul på en del av den ångest jag kände under mina år i tonåren heartbreak. Men jag kan komma ihåg de känslor av sårbarhet och förkrosselse levande även om det hände för flera decennier sedan. Dessa låtar tar mig tillbaka. Det är en viss glädje i att gå ner memory lane, en aldrig sinande önskan att återuppleva även de mest intensiva och hemska stunder av våra tidiga år—om så bara för att påminna oss om hur mycket mer mogen och bättre vi är nu.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar