6 Tecken På Att Din Tonåring Kanske Lider Av Depression

När jag var 5 år gammal, jag var en nöjd grabb. Jag färgade på vårt köksbord, och dansade runt vårt soffbord. Jag sjöng meningslösa låtar i baksidan av våra dammsugare och berättade spökhistorier i den ljusa, ljusa sidan av en ficklampa. Och jag sätter på spel. Cutesy nummer som deltar kärlek, äktenskap, och en plast baby i en barnvagn.

Men sedan förändrades något. Som bekymmerslös tjej jag var kunde inte vara längre från den kvinna som jag blev.

Naturligtvis, jag vet inte exakt när denna förändring inträffat — eller varför — men jag vet att någon gång mellan högstadiet och gymnasiet spänningen jag kände en gång blev ilska. Den glädje jag kände en gång blev ångest, och jag blev generad.

Jag var högtidlig och sorgsen och orolig till kärnan.

Som sagt, jag vet att många tonåriga flickor (och pojkar) upplever liknande känslor. Puberteten är en tik . Men skift för mig var mer än "växtvärk." Det var en röst i mitt huvud säger till mig att jag inte var tillräckligt bra. Jag var inte smart nog. Hon berättade för mig att ingen tyckte om mig — ingen brydde sig om mig — och hon berättade saker för mig var hopplöst.

Det var mörker i mitt liv att jag inte kunde se tidigare. Jag var inte bara drunkna i sorg, jag höll på att kvävas av det.

Och det var smärta. Jag kämpade för att andas och bara funktion. I dessa mörka dagar, jag kämpade för att komma ur sängen.

Men ingen visste att jag var svårt eftersom jag inte var en "lärobok" i mål. Mina betyg var inte vacklande. Att jag inte såg ut att vara ryckningar eller inte — istället för att utföra dåligt i skolan, jag utmärkte sig i det. Klassrummet blev mitt enda utlopp. Det var den enda platsen (och utrymme) där jag kände att jag hade kontroll — och jag var inte engagerad i riskfyllda beteenden. (Jag behövde inte prova att dricka eller droger tills jag var 18 år gammal.)

Så hur vet du att din tonåring är deprimerad? Håll ditt öga för följande symtom:

Fientlighet, Irritation Eller Ilska

Det är ingen överraskning att tonåringar är ofta arg eller, åtminstone, plågas av en kort stubin — och av goda skäl. Det utvecklande år är tuffa och de flesta ungdomar kämpar för att hitta sin plats, inte bara bland sina kamrater, utan i världen. Men om din tonåring verkar alltför irriterad, det kan vara en anledning till oro. Enligt Hjälp Guide deprimerade tonåringar är särskilt "grumpy, fientlig, lätt frustrerad och [/] eller benägna att vredesutbrott."

2. Dra Sig Undan Från Familj Och Vänner

Ett annat vanligt symptom på depression är att dra sig undan från familj och vänner. Men, som Hjälp Guide anteckningar, tonåringar dra sig annorlunda än sina vuxna motsvarigheter. Med andra ord, "medan de vuxna tenderar att isolera sig när [de är] deprimerad, tonåringar brukar hålla upp...några vänskap. Men tonåringar med depression kan umgås mindre än innan, dra bort från sina föräldrar och [/] eller börja umgås med en annan grupp."

3. Förändringar I Mat-Och/Eller Sovvanor

Liksom vuxna, barn och unga vuxna som kämpar med psykisk sjukdom kan uppleva en minskad aptit, eller en omättlig en. De kan hitta sova svåra och/eller de kan uppleva sådana trötthet och utmattning att de minsta uppgifter blivit en monumental knepig.

4. Förändringar I Skolresultat

Många tonåringar som kämpar med psykisk sjukdom har också svårt i skolan. I själva verket är en av de vanligaste "varningssignaler" teenage depression är en kraftig och plötslig minskning i grader, men visste du att en akut uppgång i grader kan också vara ett tecken på psykisk sjukdom? Det är sant. (Jag blev alltför investerat i skolan, eftersom det var den enda plats som jag kunde känna något anständigt och i kontroll.) Som sådan, föräldrar bör hålla ett öga ut för någon extrem förändring i skolans resultat eller beteende.

5. Förlust Av Intresse För Verksamheten Och/Eller Hyperaktivitet

Ett annat vanligt symptom, en tonårig psykisk sjukdom är en förlust av intresse för en gång älskade verksamhet och/eller en allmän brist på entusiasm och motivation. Men enligt Vardagliga Hälsa "de tecken på psykisk sjukdom hos barn varierar med ålder och typ av sjukdom", och medan en förlust av intresse kan vara en varningssignal för ett barn, alla "extrema eller egenhet" är oroande, och ibland hyperaktivitet är precis lika oroväckande som en brist på aktivitet.

6. Tala Om Död Eller Självmord

En av de mest uppenbara (och i många fall) alarmerande tecken på att något är fel är att prata om döden, fascination för döden, och/eller tala om självmord. Naturligtvis, många tror att de som talar om självmord är minst benägna att försöka begå självmord; de tror att dessa individer söker uppmärksamhet och inget mer, men enligt Nevada Kontor för suicidprevention detta är en myt och "att prata om självmord kan [faktiskt] vara ett sent tecken på en utveckling mot ett självmordsförsök." Som sådan, alla hot ska tas på allvar.

Som sagt, det finns andra "varningssignaler" din tonåring som kämpar med depression, dvs, tonåringar uppvisar ofta extrem sorg eller en känsla av hopplöshet. De har en allmän brist på motivation, eller de uppvisar tecken på rastlöshet eller upprördhet. De plaska i droger eller alkohol, och ibland har de fysiska symptom. De klagar över kramper, värk och kroppslig smärta.

Så hur vet du om din tonåring som kämpar för? Hur vet man om de är sjuka? Ja, du talar till dem. Du engagera dem och — ibland — du lita på din magkänsla.

Om något känns mindre, är det förmodligen.

För mer information om teenage depression, kontakta Nationell Ungdom Krisen Hotline: 1-800-448-4663.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar