5 Sätt Att Minska Ditt Barns söndag Kväll Ångest

Många människor förhåller sig till denna känsla på något plan: att Det är söndag eftermiddag, dagen är avveckling, du får middag på, och man får den där känslan...

...det är söndag natt. Helgen är över. Den veckan är på väg att börja igen.

Det påminner mig om scenen i filmen National Lampoon ' s Christmas Vacation när far-och morföräldrar först anländer. Det visar Chevy Chase och hans familj fredligt gå om sin verksamhet, och då dörrklockan klockspel. Sedan hör du det ringklockan igen, och djupare " bong" denna gång...och sedan igen...djupare och djupare...som argumenterar på andra sidan av dörren blir högre och högre och djupare... bongar betecknar den fruktan som följer deras ankomst, precis som ankomst på söndag kväll.

När jag växte upp, på söndag kväll kändes som om DOMEDAGEN. Jag fullkomligt hatade det. Jag tenderade att vara lite av en ängslig barn till att börja med, och när jag visste att jag hade en hel vecka framför mig av sociala interaktioner, utmanande skolans arbete, uppdrag och annat som jag var inför min ångest skulle ramp upp på högvarv, vilket leder till en stress, ångest-rids söndag kväll.

Som en vuxen nu, jag kan klara sig med dessa "söndag blues" mycket lättare, precis som jag har lärt mig (och jag fortsätter att lära mig att hantera min ångest på olika sätt. Jag känner fortfarande att det på någon nivå, som gamla känner ångest inför den kommande veckan, men inte alls som när jag var barn.

På de fruktade söndag kvällar som ett barn, jag har alltid haft en sådan fruktansvärd tid att somna, vilket skulle göra mig ännu mer orolig, och jag kunde bara inte nöja sig, att upprepa cykeln under hela kvällen och ibland långt in på natten. Min mamma hade några tricks i rockärmen om, och jag kom ihåg saker som hon brukade göra när jag var ett barn som skulle hjälpa mig att somna och känner dig mer avslappnad och tröstade.

När min son började skolan för några år sedan, jag började se samma söndag kväll ångest med honom. En mer känslig barn som upplever stark, innerliga känslor, han tenderar att kämpa med liknande oro och bekymmer som jag gjorde som barn. Han skulle ibland börjar bli vass på sena eftermiddagen eller skulle börja prata om skolan som nästa dag och vad som händer under dagen, etc. Vid läggdags han var oftast ganska orolig och hade svårt att slå sig ner för att sova och somna.

Under de åren som han har varit i skolan, vi har använt ett par olika strategier som verkligen har hjälpt honom att känna sig mer fast på söndag kvällar och kunna somna lugnt på natten. Här är våra topp 5 sätt att minska söndag kväll ångest i våra hem.

1. En-mot-en tid eller familjen rolig tid innan sängen.

Att ha lite tid att få kontakt med vår son under dagen eller i kväll verkligen hjälper honom att känna sig lugnare och mer tillfreds. Ju mer han känner är ansluten till oss, som en familj, säkrare, han tycker om inför eventuella bekymmer. Han vet att vi är bakom honom. Det kan vara att gå för en kort cykeltur tillsammans i det fina vädret (förmån för motion hjälper också till att minska oro), spela ett spel, ha en dance party, som gör skolan till lunch tillsammans med lite godis som kastas i att se fram emot, att ha en familj spel av innebandy eller fotboll, etc. Oavsett vad verksamheten kan vara, eller om det bara är en-mot-en tid eller tid med hela familjen, ha lite kul tillsammans gör underverk för att hjälpa till att minska min son är söndag natt ångest (och min!).

2. Fysisk kontakt .

Min son är en riktig cuddler, och trots att det vid 7 år gammal har han redan börjar bli generad av myser (break my heart), att han fortfarande trivs på fysisk kontakt. På dessa nätter när jag vet att han är lite mer ängslig eller orolig, jag ligger med honom för ett par minuter före sänggående. Vi pratar om dagen, han kommer att ställa några frågor, han undrar om, men vi ligger sida vid sida. Ibland är han lägger armen runt min arm och kryper sitt huvud mot mig. Jag är så kommer att sakna dessa dagar, då han fortfarande vill ha sin myser. Han lägger sig ner och drar iväg för att sova lugnt när jag spenderar dem några minuter. Och det är bokstavligen 5-10 minuter, men det ger honom lite tröst som han behöver. Några andra idéer att införliva fysisk kontakt kan vara att sitta och läsa en bok tillsammans, gå en promenad i handen, titta på vissa TV-sitter ihop eller är det bara att jobba på lite extra kramar hela kvällen när du kan.

3. Varm mjölk och honung.

Jag har inte mycket att säga om detta förutom att det fungerar! Även om människor debatt faktiska effektiviteten av att dricka varm mjölk som en sömn stöd och huruvida det är faktiskt orsakas av tryptofan i mjölk, jag har alltid jämfört med uppmjukning av med ett varmt bad. När jag hade verkligen svårt att sova som ett barn (och det var ofta!), min mamma alltid skulle göra mig en liten mugg varm mjölk med en matsked honung som rörs i. Skulle jag dricka det i sängen, och 9 gånger av 10, det gjorde susen.

4. Ett varmt bad.

På tal om varmt bad hjälper dig att koppla av, mina barn alltid har ett badkar på söndagar! Dels för att tvätta hela helgen smuts och fett från dem, men också för att det lugnar ner dem och få dem redo för sömn. Värmen från badet lugnar musklerna (även små få ömmande ibland!) och lugnar kroppen. När jag vet att ångesten är ramp upp i vårt hus, jag kör ett varmt skumbad för mina barn, och jag lät dem suga och leka med sina badleksaker lite längre än vanligt. Tillsätt några droppar lavendel eterisk olja till badet för att verkligen lägga till avkoppling.

5. Sleepy-time mellanmål.

Detta är något som jag började med min son för några år sedan, när han var ungefär 5 år gammal, under en period av svåra mardrömmar och en verklig rädsla för mörker. Han hade mycket svårt att somna på natten, och att han ofta vaknade med mardrömmar under natten. En kväll när han var särskilt orolig, jag bestämde mig för att ge honom ett mellanmål. Jag berättade för honom att det är vad jag gjorde när jag inte kunde sova, och jag gjorde upp en liten berättelse om dessa kex jag brukade äta som alltid hjälpt mig att somna. Jag skulle också knapra på dem under natten om jag vaknade upp efter en dålig dröm och kände mig rädd.

Jag gick ner och tog upp honom fyra saltine krackningsanläggningar (eftersom han fyra år gammal...#kidlogic). Han var så upphetsad att prova "mammas speciella kex," och jag sa till honom att han kunde mumsa på dem tills han kände sig sömnig, och då var han att ligga ner och försöka somna. Han låg och sov efter två tuggor av den första cracker! När jag gick tillbaka för att kolla på honom en liten stund senare, jag såg skålen kex med endast en cracker delvis uppäten, och min son sover lugnt på senaste. Det var precis tillräckligt för att ta hans själ av hans bekymmer och få honom att känna att han hade en lösning om han skulle vakna upp och känna sig rädd. Att han var i kontroll. Han har också känt mig som en Stor Pojke, som är betrodda att äta sitt mellanmål och gå bort till sängen och han var redo att. Allt från några små kex!

Ett tag, under denna svåra tid, vi gav honom dem, kex nästan varje kväll, och han gick rätt ut att sova och sov så gott. Nu när han är äldre, vi brukar bara ge dem till honom på söndag kväll, men de verkar fortfarande hjälp.

Dessa är de topp fem strategier som vi fann mest effektivt bidra till att minska söndag kväll ångest i vårt hus. Att de inte alltid arbete, och inte varje söndag är en promenad i parken med våra barn går rätt ut att sova. Men för det mesta är dessa små knep att göra bidra till att öka känslor av komfort och avkoppling, främja samhörighet mellan oss och våra barn och hjälpa våra barn att hantera de bekymmer som de kan ha. De är inte exklusiva till och med söndag kväll heller! Jag tycker bara att det är då vi verkar behöva dem mest.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar