5 Skäl Till Att Min Kroniska Sjukdom Suger

Jag har varit en nål-lager, injektionsflaska, bär, blod-dropp diabetiker i nio år nu. Min sjukdom: typ 1-diabetes. Min titel: autoimmuna krigare bad ass. Trots att jag kan " -attityd, min motståndskraft och beslutsamhet, och en otrolig support system, att ha en kronisk sjukdom suger. Här är varför:

1. Min sjukdom är osynlig.

Om du märker personsökare storlek enhet klippt till min linning och vet att det är en insulin pump snarare än antar jag använda min mobiltelefon som Dwight Schrute från Kontoret du skulle inte veta att jag har diabetes. Jag bär inte något "jag är så söt...bokstavligen" T-shirts som gör reklam för mitt tillstånd. Min medicinsk ID armband som ser mer ut som en chunky Pandora armband än ett "snälla, låt mig inte dö" som en påminnelse till akut medicinsk skötare.

Eftersom jag har en tyst, osynlig sjukdom, jag känner ofta tystas och osynlig när mitt blodsocker är höga (rendering att jag känner mig som om Kim Kardashian är tush slog mig i ansiktet 20 gånger) eller låg (när jag är så skakis som en mamma som bor på Red Bull). Jag vägrar att vara irriterande vän som fungerar som varje liten sjukdom är slutet av världen. Jag kommer inte att bete dig med vaga Facebook-inlägg eller tweets. Jag bara trycker på, osynligt.

2. Min sjukdom är stereotypa.

Hur många gånger har jag hört "Åh, min mormor har diabetes! Hon tar piller. Vill du ta piller?" eller "Min Farbror Jerry hade foten amputerad på grund av sin diabetes"? Tack. Tack för att du delar din blodiga diabetiker skräckhistorier. Det finns flera typer av diabetes. Typ i är en autoimmun sjukdom (endast ca 5 procent av alla diabetiker har min typ). Skriv din Farbror Jerry och din mormor har är typ 2, det är den vanligaste typen av diabetes. Nej, att äta socker inte orsaka min diabetes; nej, det är inte ett botemedel (jag vill), och jag hoppas att mina njurar, syn och fötter är omkring för en lång, lång tid. Men tack för att du tänker på mig.

3. Min sjukdom är granskade.

"Ska du äta det där?" eller "Kan du äta det där?" Jag frågade som jag haffa en bit orange, sweet pumpkin pie på Thanksgiving. "Jag slår vad om att du dricker lightläsk," någon annan kanske sanctimoniously anta. Nej! Jag hatar diet soda (det smakar som munvatten), socker-fri Jell-O (något som gungar som inte kommer i min mun) och angel mat kaka (ingenting himmelske om skiten). Allt som krävs för att få en bättre förståelse av typ 1-diabetes är en god gamla Google-sökning. Lämna mig ensam som jag med glädje lyssnar på den dispenser snurra vispad grädde på min paj.

4. Min sjukdom är en börda.

Jag bor med min diabetes 24/7/365, och det är en hel del att fundera över. Att veta att varje uns av mat jag äter (eller inte äter), varje bit av fysisk aktivitet, väder, min stress nivå, hur mycket sömn jag får, hur ofta går jag till läkaren, och när jag tar mitt insulin och hur mycket insulin jag tar kan göra eller bryta hur min dag som går och längden av min livslängd är otroligt svår och besvärlig. Det är inte konstigt att många kroniska sjukdomar patienter är deprimerade. Jag har att göra beräknas, avsiktliga val om jag vill hålla sig frisk. Och du som trodde att det Real Housewives hade problem.

5. Min sjukdom avkastning (löjligt) personliga reaktioner.

Jag kan inte räkna antalet gånger som någon som har lärt mig av min sjukdom börjar med, "har du att ge dig själv skott?!" När jag bekräfta att ja, ibland gör jag injicera insulin, men jag brukar använda min insulinpump (en enhet som är ansluten till min kropp dygnet runt), följa upp, "jag kunde aldrig ge mig själv en chans! Vilja, någonsin !" Om det innebar att du ger dig själv en chans eller dö en plågsam och förebygga dödsfall, jag bet du kan kasta nålen i magen flab. Jag får att du är imponerad av min förmåga att sticka mig med vassa föremål och extrahera blod från mina fingertoppar, men jag skulle uppskatta om du höll din entusiasm till ett minimum. Jag har mitt eget drama att ta itu med.

Med en i evighet-sjukdom kan vara skrämmande, hotfull och ansträngande, men det finns ljusglimtar. Omger mig med att uppmuntra familj och vänner, ger mig själv (dagligen) nåd och kom ihåg att vara diabetiker är en del av mig, men det är inte min helhet. Typ 1-diabetes kommer aldrig att sluta att vara en börda, och likaså, jag kommer inte sluta kämpa.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar